Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JASON DECROW/AP
Foto: JASON DECROW/AP

LÆKKER LYD. Musikelskere kan snart høre mere end 4 millioner sange fra Lady Gaga og andre kunstnere på digibib.dk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteker lancerer musik-gavebod

1. juli åbner Spotify-konkurrent, der tilbyder millioner af gratis sange til musikelskere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjenester som iTunes, Spotify og TDC Play kan snart blive overflødige.

Fra 1. juli kan danskere streame mere end 4,5 millioner sange og downloade hundredvis af lydbøger. Og det bliver både gratis og lovligt.

Det er Statsbiblioteket og en række biblioteker, der står bag den nye tjeneste.

Musik kan streames Hidtil har landets biblioteker tilbudt musik på hjemmesiden netmusik.dk, men det har været med begrænsninger. Nu vil musikken være til rådighed for alle hele tiden gratis.

Musikken vil kunne streames fra alle typer computere - det vil sige, at det kan afspilles, uden at man behøver downloade musikken på computeren.

Og det vil ikke længere være nødvendigt at bruge programmet Windows Media Player, så brugere af Mac-computere kan også få adgang til gaveboden.

»Teknologisk er det det samme som pirattjenester, men vi har lavet aftaler med musikproducenterne, så de får deres penge«, siger Flemming Munch, områdedirektør ved Statsbiblioteket.

Han fortsætter.

»Vi lægger forsigtigt fra land og tror på 15 millioner streams i andet halvår i år. I øbet af et år når vi op på 500 millioner streams i Danmark. Men det er ikke en gang visionært. Det kan blive meget store tal«.

Priser er presset ned
Grunden til at Statsbiblioteket kan lave den nye tjeneste, der får navnet digibib.dk, er, at det har været muligt at forhandle pengene til kunstnerne ned på bare et år. Koda, der forhandler for sangskriverne, har set en ny ide i lavere priser.

»Den pris, der var indikeret for et år siden, var 10 gange så høj. Det er noget med at bryde marked og starte bølge. De får øjnene op for, at de får flere penge ved at tjene det billigt. Koda kan se, at de får flere penge i dag end for et år siden«, siger Flemming Munch.

Tjeneste er gennemsigtig

Dansk Musiker Forbund glæder sig over det nye tiltag.

LÆS ARTIKEL

Modsat en tjeneste som Spotif, har forbundet nemlig gennemsigtighed og kan se, hvem der får betaling.

Det er forbundets kritikområde af Spotify og TDC's play. Her har forbundet nemlig ikke overblik over, om musikerne får det, de skal have.

»Det handler om, at vi får overblik over det. Med tjenesten fra Statsbiblioteket er vi sikre på, at kunstnerne får deres penge. Det ved vi ikke ved for eksempel Spotify«, siger Martin Arnoldsen, direktør i Dansk Musiker Forbund.

Statsbibliotekets nye tjeneste kan bruges på både mac og pc. Og fra 1. oktober bliver tjenesten også tilgængelig via iPhones eller Android-telefon.

Foreløbig har bibliotekerne et budget på 15 millioner kroner i 2010 og det dobbelte i 2011. Statsbiblioteket har sammen med bibliotekerne i Herning, Odense og Gentofte lavet det nye tiltag.

Flemming Munch forventer, at samtlige 98 af landets kommuner vil gå med på aftalen og tilbyde tjenesten til borgerne via det lokale bibliotek.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden