0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Per Stig Møller: DR var ikke ræverød

Venstrefløjen styrede ikke Danmarks Radio, siger den konservative kulturminister.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FOLKVER PER
Foto: FOLKVER PER

elv om marxismen og venstrefløjen fyldte meget især i 1970’erne, og dermed også hos nogle medarbejdere i DR, så »gjorde det trods alt ikke DR ræverød«, skriver Per Stig i debatindlægget.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmarks Radio har ikke været en statsinstitution fyldt med ’røde lejesvende’, sådan som en række borgerlige politikere har hævdet.

Det fastslår den konservative kulturminister, Per Stig Møller, i et debatindlæg i Politiken.

Selv om marxismen og venstrefløjen fyldte meget især i 1970’erne, og dermed også hos nogle medarbejdere i DR, så »gjorde det trods alt ikke DR ræverød«, skriver Per Stig Møller, der pointerer, at 1970’erne var en stærkt polariseret tid i kølvandet på 68-oprøret, hvor marxisme i stor stil blev dyrket på universiteterne:

Var senest radiorådsformand
»Det ville være mærkeligt, om denne ’tidsånd’ ikke også havde indfundet sig i Danmarks Radio, selv om DR var styret af et radioråd, hvor marxisterne kunne tælles på en beskadiget hånd«.

Debatindlægget kommer som reaktion på den voldsomme debat om DR-programmet ’Jagten på de røde lejesvende’, hvor ministeren selv er med i det sidste program i morgen. Kulturministeren var selv tilknyttet DR fra 1969 til 1988, senest som radiorådsformand.

Ifølge Per Stig Møller dominerede de venstreorienterede ikke. Selv blev han ansat i 1969 til trods for sin klare borgerlige observans. Og DR’s Kultur- og aktualitetsafdeling, hvor han i 1973 blev kulturredaktør, »stod for en bred programflade, der alt i alt var afbalanceret«, skriver han.

Kritisk over for metoden i programmet

Til gengæld er Per Stig Møller kritisk over for metoden i programmet ’Jagten på de røde lejesvende’, hvor han selv bliver interviewet i morgen.

»Min åbenlyse forundring og forvirring illustrerer, at seriens ’ofre’ ligesom jeg kom i studiet i den tro, at det drejede sig om samtaler om tiden og vore roller i den, men rent faktisk blev udsat ikke for en DR-, men for en DDR-agtig afhøring. Deraf kommer meget af den forvirring, der er morsom, men næppe var blevet opfattet som fair i halvfjerdsernes radioråd«, skriver Per Stig Møller.

Samme kritik er kommet fra blandt andre DR-medarbejderne Jens Nauntofte og Kjeld Koplev.

En af DR’s største kritikere, Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, kan ikke genkende billedet af et afbalanceret DR.

LÆS ARTIKEL

»Det kan godt være, at det var afbalanceret i Kultur- og aktualitetsafdelingen. Men P1 Orientering har været befolket med venstreorienterede, dækningen af Mellemøsten har ændret danskernes ellers positive opfattelse af Israel, og Børne- og Ungdomsafdelingen har været en notorisk rød kommandocentral. I dag er det DR Fiktion, der skaber et bestemt verdensbillede«. Søren Espersen er selv med i det sidste program, men mener ikke, at nogen er lokket med på falske præmisser.

»Man kan ikke på forhånd forlange at få at vide, hvad interview handler om. Kritikken er noget jammeri«, siger han.

Det samme mener forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen, der selv har en fortid som stærkt venstreorienteret:

»Jakob Rosenkrands laver interview helt efter bogen. Det er kritisk, men fair«.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce