Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vred. Forfatter Trisse Gejl sætter sammen med en række kolleger spørgsmålstegn ved undersøgelse om selvcensur blandt kunstnere.
Foto: PR-FOTO

Vred. Forfatter Trisse Gejl sætter sammen med en række kolleger spørgsmålstegn ved undersøgelse om selvcensur blandt kunstnere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfattere raser over censur-undersøgelse

»Vi er blevet manipuleret«, siger forfattere efter artikel om selvcensur.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke nødvendigvis på grund af Muhammedtegningerne, at kunstnere udøver selvcensur.

Det siger en række danske forfattere, efter Ugebrevet A4 har offentliggjort en artikel om selvcensur og frygt blandt kunstnere efter Muhammedtegningerne.

Artiklen bygger på en undersøgelse, der viser, at næsten halvdelen af de adspurgte mener, at ytringsfriheden er truet.

Derudover fortæller resultaterne, at kunstnerne mest frygter at krænke religiøse og etniske følelser. Hver ottende kunster har endda droppet et eller flere projekter af den grund.

DOKUMENTATION Massiv selvcensur i kulturlivet ( Eksternt link, Ugebrevet A4)

Men forfatteren Trisse Gejl er vred over artiklen i Ugebrevet A4.

»Jeg har fået og besvaret undersøgelsen - hvilket jeg godt kan ærgre mig over, for spørgsmålene var retoriske«, siger hun og kalder undersøgelsen manipulerende.

Jægerbog og burkasag
»Jeg svarede for eksempel, at jeg mente, ytringsfriheden var truet, men jeg skrev i et kommentartfelt, at det var på grund af sagen om Jægerbogen, som forsvaret ville forbyde«, siger hun og fortsætter.

»Andre, jeg kender, har skrevet om, at de frygtede for ytringsfriheden på grund af lømmelpakken eller burka-sagen, men alle svarene ryger ind i samme konklusion: at kunstnerne øver selvcensur efter Muhammedtegningerne«.

Hendes konklusion er derimod, at artiklen dumper:

»Det er simpelthen forkert, at 47 procent af kunstnerne frygter for ytringsfriheden på grund af Muhammedtegningerne«.

Afviser kritik
Hos Ugebrevet A4 forstår man ikke kritikken.

»Vi påstår ikke, at det er Muhammedkrisen, der truer ytringsfriheden. Men undersøgelsen viser, at frygten for at krænke andres religiøse og etniske følelser fylder meget«, siger chefredaktør Jan Birkemose, der er chefredaktør på Ugebrevet A4.

Han opfordrer kulturlivet til at undersøge området dybere, end Ugebrevet A4 har gjort.

»Man kan spørge sig selv, hvorfor de kunstneriske organisationer ikke har undersøgt det her endnu. Vi har dokumenteret, at der er noget at komme efter«, siger Jan Birkemose.

En tur i sandhedsmaskinen
Trisse Gejl har skrevet et kritisk indlæg på det sociale netværk facebook, og i eftermiddag var der omkring 40 kommentarer til det fra folk i forfattermiljøet. Der bliver bakket op om hendes kritik af undersøgelsen.

»Hele projektet lugter af, at Ugebrevet A4 vil skabe overskrifter ved at benytte en forslidt, men sikker bane. Hægte sig på fordommenes futtog«, skriver forfatteren Hanne Hejgaard, og Per Helge Sørensen supplerer:

»Man har startet med at vælge sin konklusion. Og derefter indrettet spørgsmålene, så de producerer de rette svar«, skriver han og siger, at ugebrevet A4 har 'startet sandhedsmaskinen'.

Der findes skam selvcensur

Artiklen i Ugebrevet A4 har haft massiv gennemslagskraft i medierne, blandt kommentatorer og blandt politikerne på Christiansborg. Kulturminister Carina Christensen udtrykker »dyb bekymring«, og vil indkalde kunstnernes organisationer til et krisemøde

LÆS ARTIKEL

Det mener Trisse Gej er forstemmende, da hun mener, at politikerne bekymrer sig på et forkert grundlag.

Forfatteren selv afviser ikke, at kunstnerne censurerer sig selv, men hun mener ikke, at det er på grund af radikal islamisme, som nogen kommentatorer har udlagt det som.

»Og nu skal jeg garanteret skydes i skoene, at jeg går ind for islamisk terror, men det gør jeg altså ikke«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden