Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

tavs. Steven Spielberg har endnu ikke kommenteret oplysningerne om Den Arabiske Ligas boykot, men hans talsmand antyder, at boykotten ikke har haft betydning for salget af Spielbergs film. Arkivfoto: Matt Sayles/AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

WikiLeaks: Araberne har boykottet Spielberg

Den Arabiske Liga besluttede i 2007 at sortliste Steven Spielberg og hans film.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I april 2007 besluttede Den Arabiske Ligas centrale boykotkontor at sortliste Steven Spielberg og alle hans film.

Det fremgår af en indberetning fra den amerikanske ambassade i Damaskus, der er blevet offentliggjort af WikiLeaks.

De 14 arabiske og 4 muslimske lande, der var til stede ved mødet i Damaskus, tog en enstemmig beslutning på baggrund af oplysninger om, at Steven Spielberg i 2006 havde doneret omkring 1 million dollar (6 millioner kroner) til Israels kamp imod mod organisationen Hizbollah.

LÆS OGSÅ

De tre arabiske lande, der har underskrevet fredsaftaler med Israel – Mauretanien, Jordan og Egypten – var ikke til stede ved afstemningen.

I sommeren 2006 var der i 43 dage krig mellem Israel og Hizbollah. Hizbollah angreb en israelsk militær grænsepatrulje og provokerede Israel til voldsomme bombeangreb i de Hizbollah-dominerede bydele i det sydlige Beirut, der fik hundredtusinder af libanesere til at flygte.

Hizbollahs raketangreb på det nordlige Israel fik op imod halvanden million israelere til at forlade deres hjem.

Fond gav penge til nødhjælp i Israel
I en pressemeddelelse fra Steven Spielbergs Righteous Persons Fond i 2006, kan man læse, at Fonden som følge af krigen havde doneret 1 million dollar til nødhjælp i Israel.

En del af midlerne var øremærket til at »hjælpe samfundets svageste grupper«. Pengene gik til at evakuere børn fra områder under raketangreb, til at indsætte splintfri glas i ruderne på de to hospitaler i det nordlige Israel, Haifa og Nahariyah og oprette en nødhjælps-hotline til civil brug under krigen.

Pengene blev blandt andet givet gennem New Israel Fond, en fond, der er i det seneste år har været udskældt i Israel for at være antiisraelsk for sin støtte til en række israelske jødiske og arabiske menneskerettighedsorganisationer, der kritiserer israelsk politik.

Den Arabiske Liga besluttede ved samme møde i april 2007 at boykotte det jødiskejede kosmetikfirma Estée Lauder.

Spielberg bruger overskud til fond

Ifølge den britiske avis the Guardian mener formanden for rådet for arabisk-britisk forståelse, Cris Doyle, at Ligaens boykot af Spielberg »er forståelig« og »i tråd med tidligere boykot af personer, der har gjort noget lignende«.

LÆS OGSÅ Steven Spielbergs talsmand, Marvin Levy, vil ikke kommentere det WikiLeaks-lækkede dokument direkte, men siger indirekte, at boykotten ikke bliver overholdt: »Vi ved, at Spielbergs film og dvd’er er blevet solgt og distribueret helt normalt over hele verden i al den tid«, udtaler talsmanden. Den Arabiske Ligas beslutninger er ofte langt mere politiske erklæringer end aktionsplaner. De fleste arabiske lande boykotter fuldstændig israelsk kultur, bøger og film, men importerer og sælger israelske varer og teknologi, så længe mærkningen er lavet om, og det ikke direkte fremgår, at varerne kommer fra Israel. Steven Spielberg oprettede sin fond Righteous Persons Fond i 1994 med sit personlige overskud fra filmen ’Schindlers liste’. Siden er overskuddet fra ’München’ også indgået i fonden, hvis erklærede formål er bredt at »støtte jødisk liv« i og uden for USA. Fonden støtter hvert år med millioner alt fra synagogerenoveringer til film og kulturprojekter.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden