Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

vrede. Stéphane Hessel har nedkaldt det jødiske trossamfunds vrede over sig med sit forslag om at boykotte israelske varer. Arkivfoto: Francois Mori/AP

vrede. Stéphane Hessel har nedkaldt det jødiske trossamfunds vrede over sig med sit forslag om at boykotte israelske varer. Arkivfoto: Francois Mori/AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

93-årigt ungdomsikon kræver boykot af israelske varer

Jødiske kredse har meldt oprøreren og jøden Stéphane Hessel til politiet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det går stadig helt forrygende for Stéphane Hessel, den 93-årige tidligere franske modstandsmand, ambassadør og medforfatter til den europæiske menneskerettighedserklæring.

Hans lille manifest med titlen ’Indignez Vous’ (’Bliv indigneret’) ligger flere måneder efter udgivelsen stadig øverst på boghitlisterne, og han optræder flere gange om ugen i på tv, gymnasier og universiteter.

LÆS ARTIKEL Politologen Stéphane Rozès er ikke forbavset over bogens succes. Stéphane Hessels fortid og personlighed spiller en rolle, men det er ikke alt. »I den aktuelle periode forsøger hver enkelt at finde en mening med tilværelsen, og de har tendens til at blive rasende ved følelsen af, at denne mening ikke er der. Stéphane Hessel siger, at man hverken skal give op eller lytte til diverse konspirationsteorier. Han siger, at man ikke skal give afkald på sit engagement, hvis man vil forandre tingene«. Angribes af jødisk trossamfund Samtidig tager polemikken om hans lille bog fortsat til.

I bogen, der snart er solgt i en million eksemplarer for tre euro (knap 25 kr.), og som ligger på nettet, opfordrer han unge og gamle til at protestere mod alle former for uretfærdighed, hvad enten den er social, uddannelsesmæssig eller international som Israels undertrykkelse af palæstinenserne, som Hessel udtrykker det.

I disse dage angriber sammenslutningen af jødiske trossamfund i Frankrig, Crif, jøden Stéphane Hessel, der som modstandsmand under Anden Verdenskrig bl.a. endte i en tysk fangelejr for politiske fanger.

»For hr. Hessel, som identificerer sig med forsvaret af menneskerettigheder, er det blevet en ren besættelse at afsky Israel«, skriver formanden for Crif i et indlæg i avisen Libération.

LÆS MERE OM HESSEL

Samtidig har Crif meldt Stéphane Hessel til politiet, fordi han sammen med andre opfordrer til boykot af israelske varer med henvisning til, at en del af disse varer kommer fra områder, der ifølge FN-vedtagelser holdes ulovligt besat.

Dette initiativ, som mange jøder betegner som et gigantisk selvmål, har i sig selv vakt opsigt.

Rektor gav efter for pres
Men debatten nåede nye højder, da rektoren for et af landets kendteste uddannelsessteder, Ecole Normale Supérieure, i sidste uge aflyste et møde i skolens lokaler med deltagelse af Stéphane Hessel og medlemmer af de franske dommeres fagforening.

Ifølge rektoren skete det af hensyn til den ’offentlige sikkerhed’. Reelt gav hun efter for pres fra Crif, der nu systematisk lægger sag an mod personer, der opfordrer til boykot af Israel.

For hr. Hessel, som identificerer sig med forsvaret af menneskerettigheder, er det blevet en ren besættelse at afsky IsraelDet sker med henvisning til en lov fra 1977, som forbyder ’diskrimination mod en nation’. Loven har stort set aldrig fungeret, men i et cirkulære fra sidste år opfordrede justitsministeriet landets anklagere til at bruge den.

Jødiske og ikke-jødiske kritikere af Israels regering mener, det skete efter pres fra Crif, der i valgåret 2012 kan blive en værdifuld allieret for den politisk trængte præsident Nicolas Sarkozy.

Det strømmer ind med støtteerklæringer
I dag er omkring 80 personer sigtet for at opfordre til boykot af israelske varer. Men de, der nu bruger loven i kampen mod kritikere af den israelske regerings politik, leger med ilden, vurderer Benoist Hurel og Patrick Henriot fra dommernes fagforening med henvisning til, at det i fremtiden bliver svært at kritisere autoritære regimer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fremtrædende jødiske personligheder som historikeren Esther Benbassa, forfatter til flere værker om jødisk kultur og historie, er rystede over Crifs forsøg på censur.

Esther Benbassa støtter ikke en boykot. Men hun mener, at »Crif undertrykker ytringsfriheden«, og det strømmer ind med støtteerklæringer til Stéphane Hessel.

På de mange møder spørger mange Stéphane Hessel, hvorfor han specielt interesserer sig for palæstinenserne og ikke andre undertrykte folk.

Det er et relevant spørgsmål, svarer han. »Men hver enkelt af os er specielt indignerede i forbindelse med en bestemt sag… Andre kan blive opbragte over forhold andre steder i verden. Det mangler ikke på emner, man kan blive indigneret over«.

En ufarlig pensel

I debatten anklager flere intellektuelle Stéphane Hessel for at male med den brede og lidt ufarlige pensel. »Først når den herskende orden for alvor er truet, med de få midler, oprørere har til deres rådighed, først da bliver indignationen troværdig«, skriver politologen Nicolas Ténèze i et indlæg i avisen Libération. Hans kollega Stéphane Rozès, der også er kommentator i radio og tv, er helt uenig, og han advarer venstrefløjen mod kun at kritisere før præsident- og parlamentsvalget næste år. Der skal forslag og visioner til. »Socialisterne skal f.eks. svare på spørgsmålet: Er alt det ønskelige, som Hessel peger på i filigran, muligt?«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden