Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klik. Ulrik Ulmer står bag den danske Harry Potter-hjemmeside www.azkaban.dk.

Klik. Ulrik Ulmer står bag den danske Harry Potter-hjemmeside www.azkaban.dk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spirende forfatter: Harry Potter hjalp mig ud af ordblindheden

Ulrik Ulmer var ordblind før han mødte Potter. Nu er han selv forfatter.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før Ulrik Ulmer i julen år 2000 åbnede bogen Harry Potter var han ordblind og havde aldrig før læst en bog.

I dag, ti år efter, læser han tykke bøger, har lært engelsk og selv skrevet en række bøger.

Og så har han i øvrigt taget en uddannelse som web-integrator og fået en masse nye venner.

Alt sammen takket være Harry Potter.

Da jeg var færdig med den første bog og gik bare i gang med den næste uden at tænke på, at jeg lige havde afsluttet en ordentlig moppedreng

»I 2000 fandt man ud af, at jeg var ordblind. Jeg fik at vide, at jeg skulle begynde at læse bøger, for det hjælper på ordblindheden. Men jeg hadede at læse«, forklarer Ulrik Ulmer på 24 år, der står bag den danske Harry Potter internetside www.azkaban.dk.

Harry Potter tændte læselysten Men dette ændrede sig dog, da han fik foræret de tre første Harry Potter-bøger i julegave. Han gav det et forsøg - og det ændrede hans liv.

»Jeg begyndte at læse bogen juleaften, og allerede efter få sider blev jeg fanget af universet. Da jeg var færdig med den første bog, gik jeg bare i gang med den næste uden at tænke på, at jeg lige havde afsluttet en ordentlig moppedreng«.

Harry Potter bøgerne tændte pludselig en læselyst i Ulrik Ulmer, der sågar kastede sig over at skrive sine egne fantasy/science fiction-bøger.

»Pludselig var der ét eller andet, der slog ned i hovedet på mig. Med ét kom karaktererne til mine bøger bare frem. Jeg kunne se, hvad de hed og den verden, de boede i. Og så gik jeg i gang med at skrive om dem«.

Indtil videre er det blevet til tre bøger af flere hundrede tætskrevne A4-sider, og Ulrik Ulmer regner med at få dem alle sammen udgivet, når de er blevet helt færdige.

Dansk hjemmeside
Det er ikke kun læsefærdighederne, som Harry Potter har hjulpet Ulrik Ulmer med. Han har også både lært engelsk og at designe hjemmesider, takket være den fiktive troldmand.

»Jeg fandt ud af, at jeg ville lave en Harry Potter-hjemmeside, fordi jeg syntes, at der manglede et sted, hvor Harry Potter-fans kan få deres nyheder på dansk«, forklarer Ulrik Ulmer.

Det blev en stor udfordring, for han vidste ikke noget om hjemmesider, og projektet krævede også, han skulle oversætte engelske nyheder til dansk.

»Før jeg startede, kunne jeg næsten ikke læse en engelsk artikel. Men det lykkedes alligevel, og jeg fik hjemmesiden stablet på benene«.

Lærte engelsk
Hans arbejde med hjemmesiden og med de engelske artikler gjorde, at han blev rigtig god til sproget.

»For 6-7 år siden ville jeg ikke kunne rejse til USA og kommunikere med dem der. Men i efterårsferien i år tog jeg til Orlando for at besøge Harry Potter-forlystelsesparken. Det var en stor udfordring, men det viste sig, at jeg sagtens kunne snakke med amerikanerne«, siger Ulrik Ulmer.

Gennem min hjemmeside har jeg fået venner, som jeg har skrevet med over nettet og efterfølgende mødtes med

Arbejdet med hjemmesiden gav Ulrik Ulmer lysten og kompetencerne til at fortsætte med netarbejdet, og han tog derfor uddannelsen som web-integrator. Efterfølgende gik han i gang med at tage HG uddannelsen inden for detailhandel.

Venner for livet
Harry Potter har ikke alene givet ham et ordentligt skub rent fagligt. Det har også givet ham venner for livet.

»Gennem min hjemmeside har jeg fået venner, som jeg har skrevet med over nettet og efterfølgende mødtes med«, siger Ulrik Ulmer.

Han står bag det store Harry Potter-arrangement, der løb af stablen i Svendborg til aften. Hans medarrangører er netop folk, han har mødt via sin hjemmeside.

Håber på flere bøger

Ulriks Ulmers liv er dedikeret til Harry Potter. Han frygter dog ikke for den dag, alle bøgerne er blevet filmatiseret. For han er sikker på, at der kommer flere bøger.

»Forfatteren har J.K. Rowling har sagt, at hun ikke vil udelukke, at der kommer flere bøger. Hvis der kommer flere, håber jeg at det kommer til at handle om Fønix-ordenen før Harry Potters fødsel. I bøgerne hører vi så meget om den tid med Potters forældre, så det er oplagt, at det er det, den handler om«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden