Darling. Hun nåede at snuse lidt, men det er i Danmark, at Iben Hjejle er blevet en vaskeægte kendis-darling. Her er hun sidste år ved et pressemøde for TV 2-programmet 'Live fra Bremen'.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Darling. Hun nåede at snuse lidt, men det er i Danmark, at Iben Hjejle er blevet en vaskeægte kendis-darling. Her er hun sidste år ved et pressemøde for TV 2-programmet 'Live fra Bremen'.

Kultur

Fødselar kunne have satset på Hollywood

Iben Hjejle, der snuste til en stor international filmkarriere, men er nøjedes med at blive et stort navn i danske film og tv-serier, fylder 40 år.

Kultur

Nærved og næsten.

Skuespilleren Iben Hjejle, der i dag fylder 40 år, var for ti år siden tæt på at opnå international stjernestatus i stil med Connie Nielsen og Viggo Mortensen.

Efter i 1999 at være brændt igennem herhjemme med rollen som luder i Søren Kragh-Jacobsens succesfilm 'Mifunes sidste sang', kaprede den engelske instruktør Stephen Frears hende til en af hovedrollerne i komedien 'High Fidelity', hvor Hjejle spillede over for stjerner som John Crusack og Tim Robbins.

Amerikanske anmeldere kaldte hende 'fortryllende', og præstationen førte til endnu to hovedroller i udenlandske film: 'Dreaming of Julia' med Harvey Keitel og 'Kejserens nye klæder' med den engelske skuespiller Ian Holm.

Men siden blev der stille uden for rigets grænser om den danske skuespiller med den fine udstråling, nærvær og naturlighed.

Sjovt at spille skrappedulle Skillelinjen kom måske, da hun takkede nej til rollen som Eowyn i 'Ringenes Herre', fordi hun ikke havde lyst til at slæbe sin lille søn med til New Zealand i det år, som optagelserne tog. Til gengæld har der været succeser nok i hjemlandet.

For eksempel med tv-serien 'Klovn' og senest 'Klovn: The Movie', der allerede i midten af januar var blevet set af mere end 680.000 danskere.

Inden Iben Hjejle gik ind i comedyprojektet, gjorde hun sig mange overvejelser om, hvordan det ville være at spille sig selv.

»Men det har været en vildt sjov oplevelse at give de allergrimmeste sider af sig selv fuld gas og både være en umulig skrappedulle, en forfængelig primadonna og en utålelig kæreste«, har hun fortalt.

Filmdebutterede i 1996
Iben Hjejle blev færdiguddannet på Det Kongeliges teaterskole i 1996.

Hun filmdebuterede i Kragh-Jacobsens 'Portland' i 1996 og har siden medvirket i henved 30 film foruden tv-serier som 'Langt fra Las Vegas', 'Anna Pihl' og 'Live fra Bremen'.På teatret har hun slået sine folder på bl.a. Betty Nansen, Det Kongelige Teater og Østre Gasværk.

Iben Hjejle har den nu 14-årige søn William med trommeslageren Emil de Waal. Hun har senere dannet par med skuespilleren og teaterinstruktøren Lars Kaalund .

Hjejlen er rød

De seneste ni år har hun og komikeren Casper Christensen udgjort et af de mest celebre kendispar i Danmark. Men for kort tid tiden er de gået fra hinanden. Sit politiske standpunkt markerede Hjejle tydeligt, da hun ved modtagelsen i 2008 af Boogie Prisen, Årets Griner for 'Klovn' sagde:

»Når I bliver voksne, så husk at spise økologisk og stem langt til venstre for midten«.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce