Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nigel Hopwood
Foto: Nigel Hopwood

funktionsdygtigt. Tingene skal bare virke. Det har været udgangspunktet for alt design, som Jacob Jensen har skabt. Sådan også med denne fyr- og vejrstation, som er noget af det nyeste, Jacob Jensen har kreeret.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manden bag B&O-designet fylder 85

Dansk topdesigner Jacob Jensen begyndte som slagteriarbejder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Design er ikke blot æstetik.

Det er også spændende historier, og det er Jacob Jensen – en af Danmarks mest betydningsfulde og mest prisbelønnede designere – et skoleeksempel på.

Jacob Jensen blev født på bunden af samfundet i 1926. Familien var fattig, faderen var så voldelig, at Jacob gik i seng kl. 18 for at undgå ham, og selv om lille Jacob elskede at tegne i skolen, var der ingen der drømte om, at han skulle uddanne sig i en kreativ retning.

Som 13-årig blev han derfor arbejdsdreng i Kødbyen på Vesterbro i København, og få år efter kom han i slagterlære i halvandet år.

Moderne møbler
Men det var slet ikke den rette hylde for Jacob Jensen, så han fandt en læreplads som tapetserer – ligesom faderen havde været det.

Og da han i 1946 blev ansat i faderens møbelbutik på Nørrebro, opdagede kunderne hurtigt, at den unge mand var særdeles ferm til at hjælpe dem med indretningsideer, og at han kunne tegne nogle særdeles moderne møbler.

LÆS OGSÅ Fluks røg han på Kunsthåndværkerskolen, hvor han blev uddannet af Kaare Klint til at tage udgangspunkt i menneskets behov for moderne og komfortable møbler og derfra videre til undervisning i industriel formgivning, hvor han fik Jørn Utzon som lærer og som den eneste på sit hold gennemførte uddannelsen. Sort og metal hos B&O I slutningen af 1940’erne var Jacob Jensen for alvor ved at løfte sig op fra bunden af samfundet. Han kunne kalde sig selv industriel designer og fik job på den eneste tegnestue i landet, der beskæftigede sig med den slags – Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S, der åbnede i 1949 (dem med Margretheskålen).

Og herfra gik det over stok og sten for Jensen. Han blev tegnestuechef, arbejdede i en årrække i New York og Chicago i USA, og han sugede til sig af internationale tendenser, som han miksede med den traditionelle skoling, han havde fået hos Kaare Klint i København.

Han landede hos musikgiganten B&O i Struer, hvor han tilrettelagde virksomhedens designprofil i 1970’erne, og det er takket være ham, at sort og metal blev så gennemgående elementer i B&O’s sortiment.

Jacob Jensens design er strømlinet og køligt, men let at anvende. Funktionen er altid i centrum, hvad enten det gælder en termokande, et tv eller en telefon.

Han opfandt musikanlæg, der blev betjent med en regnestok i stedet for store klodsede knapper, han indførte et touch-system, der gjorde musikanlæggene endnu enklere, og han stod bag transistorradioen Beolit 600, der er gået hen og blevet en ægte klassiker.

Og Jydsk Telefon fik glæde af Jensens evner, da han i 1978 tegnede telefonen Model 76E, der i begyndelsen kun måtte sælges i Jylland, men som af finurlige årsager forsvandt på fabrikkens lager og landede hos sjællændere, der også ville have en smart telefon.

Jyske hoteller, der havde investeret i den rappe telefon fra Jensen, oplevede, at kunderne skred med telefonen og snart måtte det jyske monopol opgives, så 76E kunne sælges over hele landet, hvilket den så blev i 20 millioner eksemplarer.

Funktionen i centrum

For sit omfattende arbejde har Jacob Jensen modtaget så mange priser, at det ville fylde en kvart avisside at nævne dem alle sammen. ID-prisen har han for eksempel modtaget 10 gange – plus Bindesbøll-medaljen, den danske designpris, Prins Eugen Medaljen i Sverige og adskillige hædersbevisninger i Japan, USA, Tyskland og Italien. Jacob Jensens design er strømlinet og køligt, men let at anvende. Funktionen er altid i centrum, hvad enten det gælder en termokande, et tv eller en telefon. En linje han har givet videre til sønnen Timothy Jacob Jensen, der nu passer butikken Jacob Jensen Design. Og som sikrer, at kvaliteten altid er i top – for det er jo ikke for ingenting, at man er søn af en mand, der begyndte som slagteriarbejder og endte med at fremstille design i verdensklasse.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden