Selv om det var hospitalsartikler, der skabte Stig Husted-Andersens formue, var det jord og ejendomme, der var hans store passion. Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Selv om det var hospitalsartikler, der skabte Stig Husted-Andersens formue, var det jord og ejendomme, der var hans store passion. Foto: Lars Poulsen

Kultur

Danmarks tredjestørste jordbesidder er død

Stig Husted-Andersen, der holdt af slotte og godser, er død i en alder af 63 år.

Kultur

Stig Husted-Andersen, nok milliardær, ejer af utallige pragtvillaer i den mest eksklusive del af Nordsjælland, Danmarks tredjestørste jordbesidder og indehaver af den internationale virksomhed Codan Gruppen, er død, 63 år, efter længere tids sygdom.

Stig Husted-Andersen var ikke født med en guldske i munden.

Han voksede op på en mindre gård i Veksø, hvor hans far var både landmand og opfinder.

Han opfandt bl.a. det elektriske hegn og startede i 1939 virksomheden Codan, som specialiserede sig i fremstilling og salg af hospitalsudstyr.

Milliardomsætning En virksomhed, som nu under Stig Husted-Andersens ledelse har udviklet sig til en international koncern med en omsætning på en ukendt milliardstørrelse. Egentlig ville Stig Husted-Andersen slet ikke være virksomhedsleder og magnat. Den lidt stille dreng blev sendt på kostskole, på Sorø Akademi, hvor han ikke trivedes.

Efter studentereksamen i 1962 begyndte han at læse jura og senere studere arkitektur.

Men som 22-årig gik han ind i firmaet, som han overtog sammen med sine fire søskende efter forældrenes død i 70’erne.

Men det var broderen Svend, der var primus motor, indtil han omkom ved en bilulykke med sin Ferrari. Så overtog Stig Husted-Andersen for alvor rattet og købte sine søskende ud.

Købte godser og slotte
Ved siden af driften af den stadig voksende virksomhed kastede Stig Husted-Andersen sig med hidtil uset lidenskab over sin store passion: opkøb af ejendomme.

Købetrangen kulminerede, da han i 1995 købte det lollandske gods Aalholm, som i mange generationer havde tilhørt adelsslægten Raben-Levetzau.

Det var også ejendomspassionen, der ledte offentlighedens søgelys hen på den stille, generte industrimand. Dels fordi de færreste kunne sætte sig ind i, hvordan det var at have sådan en dyr hobby.

Dels fordi han flere gange blev anklaget for at misligholde sine ejendomme. Han kom i karambolage med Hørsholm Kommune, efter at han købte det historiske Kokkedal Slot.

Han ville bruge det som hotel, men da han ikke fik de fornødne tilladelser, lod han slottet forfalde, og i 2003 blev han dømt til at overlade det til kommunen.

Sær excentriker

Aalholm har han ikke ladet forfalde.

Tidligere var slottet en stor turistattraktion, men efter at han overtog det, er det kun veteranbilmuseet og slotsparken, der er tilgængelige for publikum.

Han boede der ikke, men tilbragte jævnlig tid dér, bl.a. med at gå på jagt.

Og så fortsatte han med at købe jord, ikke altid til de lokale jordbesidderes udelte glæde, fordi han skruede prisniveauet op og derved vanskeliggjorde generationsskifter på lollandske gårde. Stig Husted-Andersen var ikke elsket i offentligheden, blev regnet for en lidt sær excentriker.

Noget af særheden var, at han var pressesky. Han havde ikke brug for pressen, mente han, og det bryder pressen sig jo ikke om. Han efterlader sin hustru og tre døtre, hvoraf den ene allerede er chef på koncernens fabrik i Portugal.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden