Frederik VII og hans oldebarn.

Frederik VII og hans oldebarn.

Kultur

Margrethe kunne være din dronning

Kong Frederik VII var ikke - som hidtil antaget - barnløs. Han fik en søn, hvis barnebarn lever i bedste velgående.

Kultur

Vennerne kalder hende 'Den Anden Margrethe', og hun kunne i teorien være dronning af Danmark i dag.

Else Margrethe ('Gete') Bondo Oldenborg Maaløe er nemlig oldebarn af Kong Frederik VII.

Lidt af en kongelig sensation, al den stund Frederik VII står omtalt som barnløs i historiebøgerne. Men faktisk fik den folkelige konge en søn, mens han endnu var kronprins.

Det afslører Gete Bondo Oldenborg Maaløe i bogen 'Getes Erindringer', der netop er udkommet på Forlaget Ådalen.

Kongelige breve blev gemt i flygel Frederik VII var gift to gange som kronprins. Først med prinsesse Vilhelmine Marie, siden med prinsesse Mariane af Mecklenburg-Strelitz.

Efter de to mislykkede ægteskaber havde Frederik VII et kærlighedsforhold til den borgerlige Else Maria Guldborg Pedersen, og hun blev gravid med hans søn, der fik navnet Frederik Carl Christian Poulsen.

Frederik VII vedkendte sig faderskabet over sønnen og støttede hans opvækst. Gete Bondo Oldenborg Maaløe har i årtier haft fire breve (gengivet i erindringsbogen) fra kronprinsen til hendes oldemor, der dokumenterer slægtskabet.

»Brevene lå i mit fars flygel, mens mine forældre levede. Og jeg har faktisk også opbevaret dem i et flygel indtil for nylig, hvor jeg flyttede dem over i en bankboks. Tiderne er jo blevet mere usikre«, siger Gete Bondo Oldenborg Maaløe.

Frederik VII betalte sønnens uddannelse
I et af brevene takker Frederik VII for sin søn, som han glæder sig til at give »faderkysset«.

»Det giver mig en dejlig fornemmelse at læse de meget smukke breve. I tankerne holder jeg af min oldefar, og i brevene viste han stor kærlighed og omsorg for både sønnen og moderen. Han lovede, at han ville sørge for sønnens statsvidenskabs-uddannelse, og det løfte holdt han«, fortæller Gete Bondo Oldenborg Maaløe.

Sønnen blev senere direktionssekretær i sparekassen Bikuben og blev udnævnt til kancelliråd og siden justitstråd.

Kongen og lensgrevinden på Jægerspris

Selv om Frederik VII i brevene udtrykker ønske om, at Else Maria Guldborg Pedersen skal »blive ved at være min«, kom det som bekendt ikke til at gå sådan.

Frederik VII giftede sig i stedet med et gammelt bekendtskab, Louise Rasmussen, der ved ægteskabet blev udnævnt til lensgrevinde under navnet Danner.

Hun var upopulær i befolkningen og blev giftet til venstre hånd, hvilket betød, at eventuelle børn i ægteskabet ikke ville få arveret til tronen. Det pæne borgerskab førte hetz mod grevinden i København, og hun og kongen bosatte sig derfor på Jægerspris Slot for at få fred.

»Min familie og jeg har besøgt slottet flere gange. Jeg synes, det er hyggeligt at se min oldefars arbejdsværelse og skrivebord, og så har jeg altid gerne villet prøve at sidde i hans stol«, siger Gete Bondo Oldenborg Maaløe.

Har du prøvet det?

»Nej, så ville kustoden nok bare komme rendende, og så skulle man til at fortælle hele historien. Det er jo ikke sikkert, han ville høre på den, selv om det er en smuk historie«.

'Getes erindringer: Slægtshistorie, erindringer og beretning om et jævnt og (for det meste) muntert, (altid) virksomt liv'. Gete Bondo Oldenborg Maaløe. Forlaget Ådalen. Bogen er udkommet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce