Kontroversielt. Dramatikeren  Christian Lollike og skuespilleren Olaf Højgaard arbejder på et stykke om Utøya-morderen Anders Behring Breivik.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Kontroversielt. Dramatikeren Christian Lollike og skuespilleren Olaf Højgaard arbejder på et stykke om Utøya-morderen Anders Behring Breivik.

Kultur

Omstridt dramatiker: Breivik-teater er en demokratisk forpligtelse

Christian Lollike mener, det er en kunstnerisk opgave at undersøge Utøya-massakren.

Kultur

Den danske dramatiker Christian Lollikes forrige stykke var en farce med titlen 'Det normale liv'.

Nu arbejder han på det mest unormale, man nærmest kan forestille sig: Et stykke, der skal hjælpe os med at forstå, hvordan Anders Behring Breivik endte som massemorder.

LÆS ARTIKEL

Kan ske igen
I et stort interview i Politiken i dag forklarer dramatiker og teaterleder Christian Lollike, hvorfor han vil lave teaterstykket 'Manifest 2083', der er baseret på den norske massemorders skriverier.

»Fordi det kan ske igen. Fordi det kommer fra et tankeophav, der sagtens kan føde flere tragedier«, siger han.

Han forklarer desuden, at han bliver tiltrukket af større, afgørende begivenheder, som har indflydelse på vores selvopfattelse.

»Jeg føler, jeg må undersøge dem. Lige så snart noget bliver stemplet som umenneskeligt, føler jeg en stærk trang til at tilegne mig det, forstå det, komme ind i det og finde ud af, hvad det er. Det er det, som i mine øjne er kunstens opgave«, forklarer dramatikeren.

Fremstå afskrækkende
I interviewet bliver han også spurgt om, der ikke er en fare for, at stykket skaber opmærksomhed om Breiviks projekt og dermed giver andre idéen til at gentage vanviddet?

»Det kunne man godt frygte«, siger Lollike.

»Men vi er selvfølgelig ikke ude på at lave propaganda. Vi er interesseret i at vise, hvordan man kan gå fra at være normalt velfungerende og så til at gå i frivillig isolation og anskaffe sig våben og sprængstof og radikalisere sig selv. Og vi tror på vores eget medie, teatret. Vi tror, at vi kan få hans vanvittige kortslutninger til at fremstå afskrækkende«.

Konstruktivt projekt
Forestillingen bliver en monolog, hvor skuespilleren Olaf Højgaard skal agere Anders Behring Breivik. Også han mener, at stykket har sin berettigelse, selv om han flere gange har haft tvivl om projektet.

»Hvis denne forestilling kan gøre det bare et milligram mere synligt, hvad der skete, og hvorfor det skete, så synes jeg, det er et forsvarligt og konstruktivt projekt«.

SKRIV

1500 sider af Breivik

Både skuespiller og dramatiker har nærlæst Anders Behring Breiviks 1.500 sider lange manifest med titlen '2083 - A European Declaration of Independence', der danner baggrund for stykket.

Her har de fået indsigt i både morderens spisevaner, musiksmag og ideologi, som både inddrager korsriddere og højreradikalisme. Teatermonologen skal bidrage til en forståelse af, hvordan tanker om 'at rense samfundet' opstår, forklarer Lollike til Politiken:

»Jeg betragter det som en demokratisk forpligtelse især over for den muslimske del af befolkningen at undersøge, hvorfra denne højrenationalisme stammer. Også norske kunstnere er nu begyndt at beskæftige sig med terrorhandlingen«.

Stykket forventes at få premiere på Cafeteatret i det indre København 23. august.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce