Oplevelsescenter. Lobbyen i Danmarks Rockmuseum kommer til se cirka sådan ud. Museet bliver 3.000 kvadratmeter stort, hvor knap de 2.000 bliver udstillingsbrug, mens lobbyen er tænkt til at have en mere social funktion, hvor folk selv kan være med til at bestemme, hvad der skal ske, og hvor åbningstiderne vil være nogle helt andre end selve museets.
Foto: MVRDV & COBE arkitekter

Oplevelsescenter. Lobbyen i Danmarks Rockmuseum kommer til se cirka sådan ud. Museet bliver 3.000 kvadratmeter stort, hvor knap de 2.000 bliver udstillingsbrug, mens lobbyen er tænkt til at have en mere social funktion, hvor folk selv kan være med til at bestemme, hvad der skal ske, og hvor åbningstiderne vil være nogle helt andre end selve museets.

Kultur

Rockmuseum er klar til første spadestik

Danmarks Rockmuseum forventes at åbne i efteråret 2014.

Kultur

Planerne har snart ti år på bagen. Men nu ser alle forhindringer ud til at være ryddet af vejen for Danmarks Rockmuseum.

I den forgangne uge har museet fået tilsagn om økonomisk støtte fra Bikubenfonden (3 mio. kr.) og Realdania (16 mio. kr.), og dermed er finansieringen af rockmuseet på plads.

Direktør Frank Birkebæk fra Roskilde Museum, som rockmuseet sorterer under, skyder på, at museet kan indvies cirka oktober 2014.

»Vi vil forsøge at lave et museum for unge om unge på de unges vilkår. Vi vil prøve at engagere den gruppe, så de selv er med til at skabe den oplevelse, de skal have på museet«, siger Frank Birkebæk og tilføjer:

»Med den lille, stille bagtanke, at når man holder det spejl op for de unge, og de kan genkende sig selv i det, så kan deres forældre forhåbentlig også genkende sig selv i det. Eller måske kan de unges bedsteforældre genkende sig selv i det. For rocken er en af få fælles referencerammer, der går på tværs af generationerne i dag, og hvor jeg f.eks. selv deler rockting med min datter«, siger Frank Birkebæk.

Også andet end rock
Den indvending, at den traditionelle rockmusik jo ikke generelt er foretrukket blandt de unge generationer, får direktøren til at pointere, at der er tale om et museum for den rytmiske musik i bred forstand.

»Det er et museum, der i princippet vil tage fat i alle genrer og undergenrer af den rytmiske musik, og som også vil flytte sig med tiden. Så når nu den rytmiske musik forandrer sig, så vil vi rykke med. Den rytmiske musik er meget andet end rock, og det er vi så også«, siger Frank Birkebæk.

Museet er tænkt som en slags eksperimentarium, hvor man både kan læse sig ind på den danske populærmusiks historie de seneste 60 år på mere traditionel museumsvis og også kan kaste sig ud i mere oplevelsesprægede aktiviteter på stedet.

Til den traditionelle del af museet har museumsfolkene allerede længe været i gang med at indsamle effekter fra rockhistorien.

Blandt andet har guitaristen Nils Tuxen fra Savage Rose doneret sin guitar, en hel-akustisk Höffner-guitar, som han savede over og ombyggede for at få den at ligne den Gretsch-guitar, som var den guitar, man drømte om at have i 1960'erne. Tuxen limede endda et falsk Gretsch-mærke på instrumentet.

Og opsigt har det også vakt, at Gasolin's Franz Beckerlee har doneret limousinen 'Betzy' - en Plymouth Fury fra 1961, som en overgang var bandbil - til museet. Og her vil den få en prominent plads, måske i forhallen, forestiller Frank Birkebæk sig.

Budgettet på plads
Det samlede budget for opførelsen af Danmarks Rockmuseum er sat til 120 mio. kr., og byggeriet forventes at gå i gang i februar/marts 2013. Og indvielsen skal finde sted i efteråret 2014.

LÆS MERE

Museet skal opføres i den nye bydel Musicon, der bygges op i et nedlagt industikvarter i Roskilde, og som foruden museet skal rumme ungdomsboliger, en skole og en højskole. Der er allerede kommet noget liv i området med kollegiebyggeriet samt åbningen af en skaterpark.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce