Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rapperen Ham Den Lange går aldrig af vejen for en god gedigen ordbattle. Den næste uges tid sviner han andre rappere til under Grøn Koncerts MC Fight Night. PR-foto

Rapperen Ham Den Lange går aldrig af vejen for en god gedigen ordbattle. Den næste uges tid sviner han andre rappere til under Grøn Koncerts MC Fight Night. PR-foto

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapekspert: Hårde trusler er helt acceptable

Trusler er i orden, så længe de rappes med et glimt i øjet, mener et pladeselskab, en rapper og en ekspert i rapkultur.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle kalder det en prut i et glas vand, andre kører op i en spids af forargelse.

Meningerne er mange og delte om linjerne »jeg har en enkelt patron for Messerschmidt, for han snakker masser shit«.

De kontroversielle ord stammer fra en rapsang, sunget af en 11-årig dreng på en århusiansk rapskole, der nu er lukket ned på grund af sangens ordvalg.

Først forlød det, at sangen skulle være skrevet af den 11-årige, men i aftes stod rapperen og rapskole-underviseren Carthage Beck McGosh frem og sagde, at det var ham, der stod bag den kontroversielle tekst.

LÆS

Men hvor går grænsen for, hvad man kan tillade sig at sige i en rap?

Ingen facitliste
Det spørgsmål er der ikke noget entydigt svar på, det er et vurderingsspørgsmål fra sag til sag.

I hvert fald hvis man spørger pladeselskabet Run For Cover, der har udgivet plader for Niarn, Ham Den Lange og Pede B, nogle af dansk hiphops hårdeste drenge.

»Vi har ikke nogen facitliste for, hvad man kan sige. Vi vurderer fra plade til plade, om der er noget, der går over stregen«, fortæller direktør Torben Portland.

SKRIV

I kunstnernes kontrakter er der indføjet en note, der giver Run For Cover ret til at fjerne »stødende elementer«, hvis de mener, at de kan give problemer, når de når offentligheden.

'Brænd hende'
Men det forbehold har pladeselskabet aldrig følt grund til at benytte sig af.

»Vi har udgivet flere kunstnere, der har lavet groteske og provokerende tekster. Det kommer an på, om de bliver leveret med et glimt i øjet – om det er for sjov, eller om det er en reel trussel for nogen. Det har vi aldrig vurderet, at det var«, siger han.

Et af pladeselskabets seneste udgivelser er albummet ’Carpe Diem My Ass’ med rapperen Ham Den Lange. ’Brænd hende’ hedder et af numrene, og selvom der ikke bliver nævnt nogen navne, er der ingen tvivl om, at det er Pia Kjærsgaard, der ifølge rapperen bør kastes på bålet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke alvorligt ment
Ville I udgive sangen, hvis der stod direkte, at det var Pia Kjærsgaard, der skulle brændes?

»Det ville formentlig blive taget op til diskussion, og hvis det stod så ordret, ville jeg nok ikke udgive det. Men igen – det, han siger, er jo et symbolsk udtryk for, at han synes, hun er for meget, og ikke, at han vil brænde hende i bogstaveligste forstand. Det er der stor forskel på«.

Hvad hvis han havde sunget, at han »har en patron« til Pia Kjærsgaard?

»Det er svært at sige, og det kommer igen an på, hvordan det bliver sagt. Hvis du ser teksten på papir, vil du måske sige: »Hvad fanden er det her for noget«, men når du hører, hvordan det bliver leveret, så kan du tit høre, at det ikke er så alvorligt ment, som det lyder«, siger Torben Portland.

Ironi kan raffinere hårdt sprog
At sige tingene med et glimt i øjet er også noget, rapperen Clemens benytter sig af. De direkte dødstrusler forsøger han at drible uden om.

»Det er smart at lade være med at rende rundt og true folk på livet i sine raptekster og i højere grad bruge sin energi på at fortælle, hvad det egentlig er, man prøver at sige«, siger han.

Og det hårde hiphopsprog kan nemt raffineres ved hjælp af ironi og indirekte formuleringer, fortæller Clemens.

Hardcore på Christiansborg
Han gav et godt eksempel på en indirekte drabsfantasi, da han som 18-årig skrev en sang om militæret og de våben, han ikke havde lyst til at lære at kende:

»Somme tider når jeg tænker på Pia Kjærsgaard, får jeg lyst til at gå til Christiansborg og lave noget hardcore. Nu vil de lære mig at håndtere de våben, jeg har brug for, hvis jeg skal sparke døren ind og ønske svinene godt nytår«, lød et af versene.

Clemens har aldrig hørt noget for den voldsomme tekst.

»Man kan gøre sig selv en tjeneste ved at formulere tingene mere spidsfindigt, men det kræver selvfølgelig, at man kan sit håndværk«, siger han.

Ikke værd at løfte øjenbryn over
Men spidsfindighed er ikke et must, mener kandidat i kommunikations- og kulturstudier Mette Røgilds.

Hun har skrevet specialet ’Gangsta og gadepoesi’ og har selv en fortid i musikbranchen. Hun slår fast, at selv de hårdeste trusler kan accepteres i rapmusik set i lyset af, hvor voldsomt sproget generelt er inden for genren.

»Det her er set 10.000 gange i historien. Ingen siger, at rap behøver at handle om at have pli og være politisk korrekt – snarere tværtimod«.

Og svadaen til Morten Messerschmidt er ikke noget, der er værd at løfte et øjenbryn over, mener hun.

Ingen etiske restriktioner, tak

»Rap handler om at have attitude og give igen, mens man rapper om noget, man er utilfreds med. Folk, der ikke kender så meget til rapmusik og dens historie, vil selvfølgelig synes, at det er virkelig grimt at sige. Men det her er jo faktisk en kreativ, kunstnerisk og konstruktiv måde at sige, man er utilfreds på i stedet for at gå ud og brænde en bil af«. Mette Røgilds mener dog, at man som kunstner bør overveje, at noget af det, man siger, kan krænke andre folks følelser. Men etiske restriktioner vil hun ikke høre tale om. »Det vil være farligt at lave nogle retningslinjer om, hvad man må og ikke må sige. Hvis der kommer en lov om rapmusik, der siger, at en rapper ikke må lave musik med sexistisk, homofobisk eller andet stødende indhold, så ville rapmusikken som kunstart miste noget af sin karisma«.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ DAGENS LEDER I POLITIKEN

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden