En skat er fundet på Møn. Under udgravningen er 243 sjænde mønter kommet frem.
Foto: Nationalmuseet

En skat er fundet på Møn. Under udgravningen er 243 sjænde mønter kommet frem.

Kultur

Skattejæger finder usædvanlig stor møntskat på Møn

Møntskat på Møn stammer fra Grevens Fejde.

Kultur

Nationalmuseet og Museerne i Vordingborg udgraver netop nu en sensationel møntskat, fundet på en mark på Østmøn.

Skatten stammer fra Grevens Fejde, der udspillede sig 1534-36. Møntskatten dukkede op, da en nystartet detektorbruger var på markvandring med sin metaldetektor. Han stoppede, som man skal, når man finder en skat, og kontaktede Museerne i Vordingborg.

Det beretter Nationalmuseets hjemmeside.

Skatten fra Møn er stor. Der er fundet 243 mønter allerede, men ingen ved endnu, hvor mange mønter, der er i den nye skat. Det kan være der er 500 mønter, og måske bliver det over 1000, fortæller møntekspert Michael Märcher til Nationalmuseets hjemmeside.

Ekstraordinært fund
De fleste skatte fra årene omkring Grevens Fejde er blevet fundet i 1800-tallet, så derfor er et nyt fund ifølge Nationalmuseet ekstra interessant.

Hvis man ser bort fra nogle relativt mindre fund og ganske få andre små metaldetektorfund, er det mere end 80 år siden, der sidst er fundet et så stort skat fra denne periode.

Den dukkede op i Assens i 1927 og rummer 1545 mønter, gravet ned på et tidspunkt efter 1526. Om skatten på Møn bliver lige så står, vil udgravningen vise. Skatten er formentlig gravet ned 1535-36 under Grevens Fejde, der var en to år lang borgerkrig, hvor Danmark så at sige gik i opløsning.

Der var kampe og oprør på Møn, især i Stege, og skattens ejer har bekymret sig så meget om sine værdier, at de skulle gemmes væk.

Udgravningen fortsætter
I den urolige periode fra 1520-36, der kulminerede med Reformationen og Grevens Fejde, var der møntproduktion mange forskellige steder, og forskellige personer slog mønter til forskellige formål.

De meget sjældne mønter fra 1535 er repræsenteret i skatten fra Møn, beretter Nationalmuseet.

»Skatten bliver en kilde til såvel politiske og økonomiske forhold i denne meget urolige periode. Ud fra studier af mønterne kan vi også sige noget om udmøntningernes størrelse og dermed økonomiske strukturer, siger Nationalmuseets møntekspert Michael Märcher.

Han deltager netop nu selv i udgravningen af skatten på Møn.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden