Autodidakt. Jesper Isaksen er med i semifinalen i Your Film Festival, hvor hans film er blandt de sidste 50 ud af et felt på 15.000.
Foto: Rune Tillark

Autodidakt. Jesper Isaksen er med i semifinalen i Your Film Festival, hvor hans film er blandt de sidste 50 ud af et felt på 15.000.

Kultur

Autodidakt filmmand vil løfte arven efter Refn

To danske film er i semifinalen i en stor global filmkonkurrence på You Tube.

Kultur

Der er to danske film med i semifinalen i YouTubes globale filmkonkurrence Your Film Festival.

15.000 sendte deres bud på en kortfilm til Your Film Festival, af dem er 50 blevet valgt ud, og så har YouTubes brugere kunnet stemme på hvilke film, som de synes skal vises i finalen på Venedig Film Festival senere på året.

Den bedste film bliver udvalgt af en jury af branchefolk, heriblandt Ridley Scott og skuespileren Michael Fassbender. Vinderen får et produktionslegat på 500.000 dollar, mere end 3 millioner kroner, og et samarbejde med Ridley Scotts filmteam.

De to danske bidrag er Torben Bechs 'I'll Keep an Eye On You' med Lars Brygmann i en af hovedrollerne. Det andet bidrag, 'No Exit', kommer fra Jesper Isaksen og foregår i det hårdkogte og voldelige bandemiljø i København.

Arven efter Refn Jesper Isaksen garanterer for, at man ikke vil kunne finde en anden dansk kortfilm optaget på det niveau, der handler om de »bande-problematikker«, der raser i København.

»Jeg kan noget med det miljø, og jeg vil – i al beskedenhed - uden tvivl være det bedste bud på en dansk instruktør, der vil kunne løfte arven efter Refn (Nicolas Winding Refn, red.)«, skriver Jesper Isaksen i en mail til politiken.dk.

Indsigten i det barske miljø har han fra to år, hvor han arbejdede på en ungdomsklub i Herlev, hvor 95 procent af de unge havde anden etnisk oprindelse end dansk. Rigtig mange af dem var en del af det kriminelle miljø.

»Jeg brugte næsten to år af mit liv på hver aften at hænge ud med de hoveder der. Nogle af dem havde været i Danmark hele deres liv, nogle havde været her i tre måneder. Så man fik snakket med dem om alt muligt fra arrangerede ægteskaber til banderelaterede ting drømme, håb og visioner for livet«, siger Jesper Isaksen til politiken.dk.

LÆS ARTIKEL

Den rette attitude
Også en studiekammerat, der var vokset op i Mjølnerparken i Københavns nordvestkvarter, har været med til at introducere Jesper Isaksen for et miljø, der ligger fjernt fra det han kender fra Ølgod, hvor han er vokset op.

Igennem sin ven fik han et kendskab til indvandrermiljøet, både den normale og velfungerende del, men også den mere lyssky. Og det er den sidste kategori han har trukket på i forbindelse med sin kortfilm 'No Exit'.

»Da jeg skulle lave 'No Exit' havde jeg valget mellem at finde nogle skuespillere, der kunne spille bad guys, eller finde nogle rigtige bad guys, der kunne spille skuespil. Jeg valgte det sidste, fordi de har attituden, udstrålingen og jargonen«, siger Jesper Isaksen.

Nogle få af skuespillerne har han fundet på castingsites, men resten er nogle, han kender fra miljøet, og folk som de kendte.

»Så castede jeg dem og fandt ud, at de kunne faktisk godt spille skuespil«, siger han.

Autodidakt filmskaber

Filmen har Jesper Isaksen lavet på halvanden måned, som blev brugt på at skrive manuskript, finde locations og skuespillere og alt det, der nu en gang skal til for at lave en film. Optagelserne var klaret på fire dage, men den efterfølgende bearbejdning af filmmaterialet har taget måneder.

Jesper Isaksen har skrevet manuskriptet til filmen, og derudover har han instrueret og produceret. Han er fuldstændig autodidakt, men han er ikke en novice.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Første gang, han lavede en kortfilm, var da han gik på lærerseminaret, hvor han slog pjalterne sammen med en medstuderende, som godt kunne tænke sig at spille med i en film.

Afklaring om finalen Det førte til, at Jesper Isaksen satte sig ned og skrev et manuskript, og derefter skød de filmen på tre dage og klippede den på fire, og så blev den sendt afsted til DR.

»De syntes, min film var fed, og pludselig var der en producer, der ringede og sagde, at de ville give mig 10.000 kroner og så ville den blive vist tre gange på henholdsvis DR1 og DR2«, siger Jesper Isaksen.

»Det kickstartede min karriere«.

Om fem dage ved Jesper Isaksen, om hans film bliver en af de 10, som YouTubes brugere og en professionel jury sender videre til Venedig Film Festival.

Under alle omstændigheder så fortsætter han med at lave film, og fra 5-10 august skyder han 'No Exit 2', som han netop nu er i gang med forberedelserne til.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce