Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Sandra Høj
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kopholdere skal tømme byens fyldte skraldespande

Iværksætter Sandra Højs nye idé hjælper med at holde byen ren.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Kommune prøver nu en række initiativer i kampagnen 'Ren kærlighed' at få os til at tage bedre ejerskab over byen, og dermed være bedre til at holde den ren.

Der er for eksempel sat snappere op ved et stoppested på Blegdamsvej, så folk kan more sig med at samle cigaretskodder op med en lang tang. Der er også nye forsøg med cykelparkering undervejs, og endelig er der godt nyt til dem, der er trætte af at se byens skraldespande flyde over af tomme kaffekopper.

Sandra Høj har nemlig opfundet en kopholder til skraldespand; et metalrør som fastgøres på skraldespanden med en bolt, og som sikrer, at spanden knap så let flyder over.

Viral skraldeløsning »Først satte jeg dem bare selv op«, siger Sandra Høj til ibyen.dk.

Kommunen pillede dem ned igen, men idéen begyndte at sprede sig på nettet, hvor udenlandske medier fik øje på den højst grønne løsning på et stort by-problem.

»Et engelsk fagblad lavede en undersøgelse, hvor det viste sig, at den slags kaffekopper udgjorde halvdelen af byens skrald, så problemet skal have en løsning«, siger Sandra Høj

Bladet satte Sandras kopholder på forsiden. Også i USA har medierne vist interesse for kopholderne, og Sandra forhandler i øjeblikket med en producent.

Til sidst blev Københavns Kommune også interesseret i at samarbejde med den ihærdige iværksætter, og som en del af 'Ren Kærlighed'-kampagnen, er Sandras kopholdere nu sat op på 16 eksemplarer forskellige særligt udsatte steder i byen.

Ren kærlighed

I løbet af dagen idag vil forskellige events gøre byens borgere opmærksomme på at holde byen bedre ren.

Det sker for eksempel med et danse-event på Skt. Hans Torv, hvor unge elever fra Gerløv Idrætshøjskole vil danse og 'parcour'e' skrald op i skraldespandene.

Der er også happy hour med sæbeboblekunst og gratis sæbebobler. Det sker fredag mellem kl. 18-20 på Skt Hans Torv på Nørrebro.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden