Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kulturarv. Hvornår blev danerne kristne?
Foto: THOMAS BORBERG

Kulturarv. Hvornår blev danerne kristne?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturministeren driller Thulesen-Dahl: Hvornår var det lige, Jesus blev født?

DF's kommende formand hylder Danmarks »kristne kulturarv gennem 6.000 år«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan godt være, at Harald Blåtand på Jellingestenen påstår, at han havde gjort danerne kristne tilbage i 900-tallet.

Men i et interview i Berlingske Tidende i dag går Kristian Thulesen Dahl, kommende formand for Dansk Folkeparti, endnu længere tilbage i historien og hylder »vores kristne kulturarv gennem 6.000 år«.

Altså en kristen kulturarv, der begyndte flere årtusinder før kristendommen blev grundlagt med Jesus Kristi fødsel, død og genopstandelse. Og cirka 5.000 år før Harald Blåtand huggede runer i Jelling.

Hvornår blev Jesus født? Udtalelsen får den radikale kulturminister Uffe Elbæk til at hovere på Facebook med følgende kommentar:

»Øh... Vores kristne kulturarv gennem 6.000 år? Godt nok fremmer overdrivelse nogle gange forståelsen. Men 6.000 år. Hvornår var det lige, at Jesus blev født? Og hvornår var det, at Danmark blev kristent?«, spørger han.

Uffe Elbæk citerer desuden en erklæring fra Kristian Thulesen Dahl i Berlingske om svinekødets betydning for dansk kultur og vigtigheden af, at det eksempelvis serveres i børnehaver:

Ikke underligt, at det store interview over fire sider har overskriften 'Superstrammeren'. Længe leve værdikampen. Eller????

»Vi er et landbrugsland, der i den grad er blevet kendt for vores eksport af svinekød og landbrugsprodukter i øvrigt. Den almindelige danske madkultur skal selvfølgelig serveres i vores daginstitutioner. Hvis man ikke må spise svinekød, så må man spise uden om det eller have en madpakke med hjemmefra«, har Kristian Thulesen Dahl sagt til Berlingske.

Værdikampen lever længe
Det kommenterer Uffe Elbæk ikke direkte. Han konstaterer blot:

»Ikke underligt, at det store interview over fire sider har overskriften 'Superstrammeren'. Længe leve værdikampen. Eller????«.

Opdateringen har i sagens natur fået et væld af kommentarer. En enkelt af kulturministerens facebookvenner forsvarer Kristian Thulesen Dahl og fremhæver, at den kristne og jødiske kultur tilsammen er cirka 6.000 år gammel.

En anden facebookbruger, Jørn Buch Larsen, skriver:

»Med en kulturarv, der rækker 6.000 år tibage, er vi tibage i slutningen af Ertebøllekulturen, og det må vel betyde, at der skal være Østers i madpakken frem for det nymodens svinekød«.

Også anmærkninger til ministeren

Nu er det jo altid nemt at kritisere andre, og retfærdigvis skal det tilføjes, at også Uffe Elbæk risikerer en anmærkning i karakterhæftet.

Ikke i kristendomskundskab eller historie, men i retstavning. Hans statusopdatering rummede nemlig en håndfuld kommafejl og stave-/slåfejl. Blandt andet var 'Superstrammeren' stavet med et enkelt 'm', ligesom der manglede et nutids-r på 'fremmer'.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden