Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sprogmagister ønsker mere sprogpolitik

Den almindelige dansker bliver forvirret over valgfrihed i retskrivningsreglerne, mener sprogekspert.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dansk retskrivning er mange ting valgfri.

Selv om der samlet set er færre ting, der er valgfri, når den 4. udgave af Retskrivningsordbogen udkommer i næste måned, så er stadig mange stavemåder, der er valgfri.

Som noget nyt bliver det for eksempel korrekt at skrive både gør-det-selv-køkken og gør det selv-køkken. Det bliver også valgfrit, om man vil skrive it eller IT, cd eller CD, dvd eller DVD. I dag skal de alle skrives med småt.

LÆS OGSÅ

Men cand.mag. i dansk sprog Kirsten Rask, der blandt andet underviser i korrekturlæsning, mener, at Dansk Sprognævn sender for mange sproglige spørgsmål ud til »folkeafstemning«.

»Sprognævnet er ikke meget for at bestemme, hvad der skal være korrekt. De vil gerne overlade det til danskerne at bestemme, men de fleste menige sprogbrugere vil forfærdelig gerne kunne slå op og få ét klart svar«, siger Kirsten Rask til Ritzau.

Styrk undervisningen i dansk

Meningen med Retskrivningsordbogen er ifølge Dansk Sprognævn at afspejler de ord, vi bruger her og nu, og også afspejle de grammatiske ændringer, der sker med sproget.

Men ifølge Kirsten Rask er det udtryk for en misforståelse, når Dansk Sprognævn alene har til opgave at registrere og beskrive den måde, som sproget udvikler sig på.

»Sproget udvikler sig. Javist. Men hvorfor udvikler sproget sig? Min påstand er, at det er os danskere og især professionelle sprogbrugere, der udvikler sproget«.

»I dag ændrer sproget sig blandt andet fordi, der er mange, der ikke kender reglerne. Det glæder også de professionelle«.

LÆS OGSÅ

»Det kunne man forsøge at ændre på, ved at styrke undervisningen i dansk på alle niveauerne og især på journalistuddannelserne og samtidig appellere til en større ansvarlighed hos de professionelle sprogbrugere«, siger Kirsten Rask.

Hun så gerne, at også Sprognævnet fik lov til at gå aktivt ind og tilbyde kurser i dansk retskrivning.

Den nye udgave af Retskrivningsordbogen bliver præsenteret på Bogforum i Bella Center på Lindhardt og Ringhofs stand 9. november. Bogen indeholder over 4.000 nye ord.

--------

Rettelse: I overskriften til en tidligere version stod der, at Kirsten Rask efterlyser 'mere sprogpoliti'. Det er mere sprogpolitik, hun savner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden