Sprogmagister ønsker mere sprogpolitik

Den almindelige dansker bliver forvirret over valgfrihed i retskrivningsreglerne, mener sprogekspert.

Kultur

I dansk retskrivning er mange ting valgfri.

Selv om der samlet set er færre ting, der er valgfri, når den 4. udgave af Retskrivningsordbogen udkommer i næste måned, så er stadig mange stavemåder, der er valgfri.

Som noget nyt bliver det for eksempel korrekt at skrive både gør-det-selv-køkken og gør det selv-køkken. Det bliver også valgfrit, om man vil skrive it eller IT, cd eller CD, dvd eller DVD. I dag skal de alle skrives med småt.

LÆS OGSÅ

Men cand.mag. i dansk sprog Kirsten Rask, der blandt andet underviser i korrekturlæsning, mener, at Dansk Sprognævn sender for mange sproglige spørgsmål ud til »folkeafstemning«.

»Sprognævnet er ikke meget for at bestemme, hvad der skal være korrekt. De vil gerne overlade det til danskerne at bestemme, men de fleste menige sprogbrugere vil forfærdelig gerne kunne slå op og få ét klart svar«, siger Kirsten Rask til Ritzau.

Styrk undervisningen i dansk

Meningen med Retskrivningsordbogen er ifølge Dansk Sprognævn at afspejler de ord, vi bruger her og nu, og også afspejle de grammatiske ændringer, der sker med sproget.

Men ifølge Kirsten Rask er det udtryk for en misforståelse, når Dansk Sprognævn alene har til opgave at registrere og beskrive den måde, som sproget udvikler sig på.

»Sproget udvikler sig. Javist. Men hvorfor udvikler sproget sig? Min påstand er, at det er os danskere og især professionelle sprogbrugere, der udvikler sproget«.

»I dag ændrer sproget sig blandt andet fordi, der er mange, der ikke kender reglerne. Det glæder også de professionelle«.

LÆS OGSÅ

»Det kunne man forsøge at ændre på, ved at styrke undervisningen i dansk på alle niveauerne og især på journalistuddannelserne og samtidig appellere til en større ansvarlighed hos de professionelle sprogbrugere«, siger Kirsten Rask.

Hun så gerne, at også Sprognævnet fik lov til at gå aktivt ind og tilbyde kurser i dansk retskrivning.

Den nye udgave af Retskrivningsordbogen bliver præsenteret på Bogforum i Bella Center på Lindhardt og Ringhofs stand 9. november. Bogen indeholder over 4.000 nye ord.

--------

Rettelse: I overskriften til en tidligere version stod der, at Kirsten Rask efterlyser 'mere sprogpoliti'. Det er mere sprogpolitik, hun savner.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce