Kompromisløs. Hansgeorg Lenz er død - 85 år gammel.

Kompromisløs. Hansgeorg Lenz er død - 85 år gammel.

Kultur

Kompromisløs musikanmelder er død

Dagbladet Informations anmelder havde ingen problemer med at snerre ad middelmådige musikere.

Kultur

Musikanmelderen Hansgeorg Lenz er død, 85 år.

Som musikanmelder på Dagbladet Information i 40 år var han frygtet og hadet af en stor del af musiklivet.

Hansgeorg Lenz skarp og kompromisløs i sine musikanmeldelse. Både i skrift og i tale i radioen kunne han snerre ad musikere, som han fandt middelmådige.

Kompromisløsheden lå i, at han betragtede musikken som et spørgsmål om liv og død. Han hadede at blive frataget stunder af sit liv med dårlig musik.

»Når en kunstner stiller sig op og tager to timer af mit liv – og som bekendt ved ingen, om det er de sidste to timer eller de sidste to timer af de sidste 24 timer af mit liv - så skal vedkommende give dig noget, der gør, at det var livet om at gøre at være til stede i koncertsalen. De to timer får du aldrig igen, og døden kan vente på dig ved udgangen. Og jeg skal fornemme, når han spiller en Beethovensonate, hvorfor han mener, at komponisten har skrevet den, og hvorfor han selv vælger at spille den. Mindre dur ikke«, lød det fra Hansgeorg Lenz i et interview, i anledning af at han i 2002 udgav bogen ’ Lykken er en ener’ om sin barndom i det krigshærgede Tyskland og om sit livslange forhold til musikken.

Kom mirakuløst levende igennem Anden Verdenskrig
Netop opvæksten og de første år i et ødelagt Tyskland giver måske noget af forklaringen på, at han senere i livet ikke havde plads til overbærenhed over for det, som han betragtede som forkert og underlødigt.

Han blev født i 1926 i Zoppot i nærheden af Danzig i det nuværende Polen. Her stiftede han bekendtskab med musikken i byens dengang berømte skovteater, hvor man hver sommer opførte Wagnerstykker med tidens store sangere.

Senere flyttede familien til Berlin, og Hansgeorg Lenz var 13 år, da Anden Verdenskrig brød ud. Næsten hele hans familie blev udslettet under krigen, mens han selv på mirakuløs måde slap med livet i behold.

Han studerede ved flere tyske universiteter, men havnede i 1950 i København på et statsstipendium og blev cand. theol. I 1955 kom han så til Information, hvor han indtil sin selvvalgte afgang 40 år senere fik positionen som landets mest kontroversielle musikanmelder.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce