3D. I krydset mellem Jagtvej og Tagensvej bliver en gul ejendom udsmykket med et markant lilla maleri i form af en omvendt kirke.
Foto: Skitse af Jonas Hvid Søndergaard

3D. I krydset mellem Jagtvej og Tagensvej bliver en gul ejendom udsmykket med et markant lilla maleri i form af en omvendt kirke.

Kultur

Nørrebro får omvendt kirke til en halv million

En gul murstensejendom på det ydre Nørrebro udsmykkes med en lilla kirke vendt på hovedet.

Kultur

Den 34-årige københavner Jonas Hvid Søndergaard får nu sat sit mærke på hjembyen.

Hans forslag til et stort gavlmaleri er netop blevet godkendt, og til efteråret kan hans store lilla værk ses på en gavl på Nørrebro.

Og det er ikke bare til pynt. Værket skal både fungere som et markant pejlemærke og styrke den lokale identitet.

For Haraldsgadekvarteret mangler markører, man lægger mærke til i byrummet - både som beboer og forbipasserende.

Derfor tog sekretariatet for områdeløftet i bydelen initiativ til et nyt kunstværk i gadebilledet. Opgaven lød på at komme med et forslag med noget til hele Haraldsgadekvarteret, og kunsteren kunne selv vælge placering.

Kollegium på Tagenvej Jonas Hvid Søndergaard har valgt Tagensvej, hvor han vil udsmykke en gavl på en stor kollegiumbygning, der ikke har vinduer. Og motivet er Grundtvigs Kirke vendt på hovedet. En kirke, som kunstneren har kigget på gennem hele sin opvækst:

»Jeg er vokset op i Vanløse, og min bedsteforældre boede tæt på kirken, og de er begravede på kirkegården deroppe. Jeg synes, kirken med sine proportioner ligner noget fra det ydre rum. Den er så stor og ser helt absurd ud. Man byggede det som en forstørrelse af en landsbykirke, så proportionerne er blæst ud af skala«, fortæller han om baggrunden for idéen.

»Ligesom Grundtvigs Kirke skyder sig op som en kæmpe spids i luften, kiler mit gavlmaleri sig direkte ned i bybilledet, mellem bygninger, træer og biler. Det bliver noget i byrummet, man ikke forventer, noget man lægger mærke til«.

Kunstneren har også valgt en markant farve, nemlig lilla, for at skabe synlighed. Farven ses sjældent i naturen eller i byen og vil skabe kontrast til omgivelserne. Og så er det Kristus' passionsfarve:

»Det synes jeg henviser til vores kristne kulturarv og indirekte til Grundtvigs kirke på en flot og enkel måde«, mener Jonas Hvid Søndergaard.

Illusion

Gavlmaleriet strækker sig over to af bygningens mure og vil med sin form få hushjørnet til at virke fladt, når man står lige frem for det.

»Jeg vil gerne skabe en illusion i byrummet, så man stopper op og siger 'hvad er det?'«

Lige nu arbejder Jonas Hvid Søndergaard på at finde ud af, hvordan maleriet skal udføres.

Da bygningen er delvist fredet, må der ikke males direkte på murene, så værket skal males på plader, som derefter skal monteres på gavlen.

Maleriet koster en halv million at opføre og indvies i efteråret 2012.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce