3D. I krydset mellem Jagtvej og Tagensvej bliver en gul ejendom udsmykket med et markant lilla maleri i form af en omvendt kirke.
Foto: Skitse af Jonas Hvid Søndergaard

3D. I krydset mellem Jagtvej og Tagensvej bliver en gul ejendom udsmykket med et markant lilla maleri i form af en omvendt kirke.

Kultur

Nørrebro får omvendt kirke til en halv million

En gul murstensejendom på det ydre Nørrebro udsmykkes med en lilla kirke vendt på hovedet.

Kultur

Den 34-årige københavner Jonas Hvid Søndergaard får nu sat sit mærke på hjembyen.

Hans forslag til et stort gavlmaleri er netop blevet godkendt, og til efteråret kan hans store lilla værk ses på en gavl på Nørrebro.

Og det er ikke bare til pynt. Værket skal både fungere som et markant pejlemærke og styrke den lokale identitet.

For Haraldsgadekvarteret mangler markører, man lægger mærke til i byrummet - både som beboer og forbipasserende.

Derfor tog sekretariatet for områdeløftet i bydelen initiativ til et nyt kunstværk i gadebilledet. Opgaven lød på at komme med et forslag med noget til hele Haraldsgadekvarteret, og kunsteren kunne selv vælge placering.

Kollegium på Tagenvej Jonas Hvid Søndergaard har valgt Tagensvej, hvor han vil udsmykke en gavl på en stor kollegiumbygning, der ikke har vinduer. Og motivet er Grundtvigs Kirke vendt på hovedet. En kirke, som kunstneren har kigget på gennem hele sin opvækst:

»Jeg er vokset op i Vanløse, og min bedsteforældre boede tæt på kirken, og de er begravede på kirkegården deroppe. Jeg synes, kirken med sine proportioner ligner noget fra det ydre rum. Den er så stor og ser helt absurd ud. Man byggede det som en forstørrelse af en landsbykirke, så proportionerne er blæst ud af skala«, fortæller han om baggrunden for idéen.

»Ligesom Grundtvigs Kirke skyder sig op som en kæmpe spids i luften, kiler mit gavlmaleri sig direkte ned i bybilledet, mellem bygninger, træer og biler. Det bliver noget i byrummet, man ikke forventer, noget man lægger mærke til«.

Kunstneren har også valgt en markant farve, nemlig lilla, for at skabe synlighed. Farven ses sjældent i naturen eller i byen og vil skabe kontrast til omgivelserne. Og så er det Kristus' passionsfarve:

»Det synes jeg henviser til vores kristne kulturarv og indirekte til Grundtvigs kirke på en flot og enkel måde«, mener Jonas Hvid Søndergaard.

Illusion

Gavlmaleriet strækker sig over to af bygningens mure og vil med sin form få hushjørnet til at virke fladt, når man står lige frem for det.

»Jeg vil gerne skabe en illusion i byrummet, så man stopper op og siger 'hvad er det?'«

Lige nu arbejder Jonas Hvid Søndergaard på at finde ud af, hvordan maleriet skal udføres.

Da bygningen er delvist fredet, må der ikke males direkte på murene, så værket skal males på plader, som derefter skal monteres på gavlen.

Maleriet koster en halv million at opføre og indvies i efteråret 2012.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce