Tidsånd. Frederikke Heick er etnolog og madhistoriker og laver historiske events for kulturinstitutioner og private selskaber. Under Golden Days serverer hun for eksempel pindemadder og rullesandwich i Vega.
Foto: Amanda Thomsen

Tidsånd. Frederikke Heick er etnolog og madhistoriker og laver historiske events for kulturinstitutioner og private selskaber. Under Golden Days serverer hun for eksempel pindemadder og rullesandwich i Vega.

Kultur

Mød hende hist og pist i København: Yndig kvinde i strutskørt serverer pindemadder

Frederikke Heick elsker 1950'erne og dukker op under Golden Days.

Kultur

Frederikke Heick går i strutskørter og sætter papilotter i håret, før hun går i seng om aftenen.

Og det er ikke fordi Golden Days løber af stablen og har 1950'erne som tema. Hun elsker bare at gøre lidt ud af sig selv - med historisk inspiration.

LÆS ARTIKEL

»Jeg synes, det er enormt smukt, man kan bruge historien på den måde. Med de kulturelle detaljer kan man formidle sit eget budskab, sit eget lille kunstværk til hverdag«, forklarer hun.

Og Frederikke Heicks passion og umage går da heller ikke upåagtet hen:

»Der er rigtig mange ældre mænd, som kommer hen og siger 'åh, du ligner min mor', og ældre damer kigger mig under skørtet for at tjekke, hvad jeg har under. Der er også mange, der stopper mig og siger 'hvor bliver man i godt humør af dit tøj!'«.

Ud over dagligdagens ualmindeligt store mængde opmærksomhed, er hun helt ekstraordinært i vælten i den kommende tid.

For med den historiske festivals fokus på årtiet, hvor det blev hot at bo i højhus, beatnikkulturen dukkede frem og den kolde krig truede, er også kvinderollen særligt i spil.

LÆS ARTIKEL

Og Frederikke Heick kan meget andet end at klæde sig pænt på. Hun er uddannet etnolog og ynder at fortælle om kulturhistorie gennem madlavning.

»Mad er en god indgangsvinkel til at fortælle historier. Det giver en sanselig indgang til historien og formidler gode pointer, som alle kan relatere til«, mener hun.

»1950'erne er særligt interessante. Her har man både gammel dansk mad og samtidig kommer en leg med farver og nye muligheder. Anden Verdenskrig er et slags nulpunkt. Man har ingenting, og siden får man køleskab og moderne komfurer. Men man har ikke mange penge til madvarer, og det giver en fantasifuldhed, hvor man prøver at lave en masse ud af ingenting. Der er en fantastisk æstetik i den her mad. Den er festlig, kreativ, legende og farverig«.

Den form for madlavning vil hun give prøver på under festivalen.

Under Golden Days vil hun for eksempel lave madposer til festgæsterne til det ambitiøse åbningsbal på Vega lørdag aften, så de får pindemadder, amerikanske rullesandwich og kogte pølser med brød.

»Cocktailpartyet bliver populært i perioden som en uformel festivitas, hvor man for eksempel serverede pindemadder stukket ned i et kålhoved. Det er den festlige måde at servere det på. En rullesandwich er franskbrød rullet med pålæg - for eksempel leverpostej og bacon. Det viser, hvordan man kan være kreativ med meget lidt, og det er sigende for den her madperiode: man laver lige en rest om til en blomst eller en sol - og vupti har man en fin og ny ret«.

Cocktailpartyet er også en tidligere opfindelse, men den bliver meget populær i perioden, da det opfattes som en uformel festivitas der dermed er lige i tidens ånd.

LÆS ARTIKEL

Under Golden Days, der kan opleves talrige steder i København og omegn 7.-23. september, kan man smage sig igennem en lang række af 1950'ernes kulinariske glæder. For eksempel den for tiden så eksotiske rijs taffel hos Galathea Kroen, de nymodens og fra Amerika importerede rejecoctails og landeplagen landgangsbrød.

Personligt er Frederikke Heick til de enkle, landlige retter, og livretten er stegt flæsk med persillesovs.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce