Stort. Et kejserlindetræ på omkring 4-5 meter blev fredag flyttet til en skole på Amager.
Foto: Miljøpunkt Nørrebro.

Stort. Et kejserlindetræ på omkring 4-5 meter blev fredag flyttet til en skole på Amager.

Kultur

300 metrotruede træer får nyt liv

52 bevaringsværdige træer fra Krinsen på Kgs. Nytorv overlever metro-byggeri.

Kultur

»Vi var nærmest i chok over, at kommunen vil fælde alle disse træer«.

Så kort og kontant lyder det fra Jørgen Dahl Madsen som reaktion på, at i alt 80 kejserlindetræer ved Krinsen på Kgs. Nytorv, hvis det det var gået som planlagt, måtte lade livet. Metroens Cityring-linjen ved Kongens Nytorv er nemlig i gang med at blive anlagt, og det har betydet, at alt andet må vige pladsen.

Men Jørgen Dahl Madsen, der er projektleder på 'Red Metro-træerne' under Miljøpunkt Nørrebro, har handlet hurtigt. 52 af de 80 kejserlindetræer er blevet reddet fra fældning af Miljøpunkt Nørrebro.

Reddet 300 træer

Miljøpunktet har den senere tid reddet 300 træer, som alle stod for at skulle fældes i forbindelse med metrobyggeriet. Dels er 100 træer blevet gravet op og flyttet ud til Ørestad, en række træer er blevet flyttet til Kalvebod Brygge nord for jernbanen ud mod Københavns Lufthavn, og samtidig har en håndfuld andre private firmaer og skoler aftaget træerne.

»Vi arbejder for et grønnere København. Og for at gøre København til den grønneste by i verden. Københavns Kommune har en erklæret målsætning om, at byen skal være grønnere. Derfor er det mærkeligt, at der bliver plantet så få træer. Det vil vi gerne gøre noget ved«, siger Jørgen Dahl Madsen fra Miljøpunkt Nørrebro.

Træerne flyttes med fire ton jord
Da nyheden om, at Metroselskabet ville fælde kejserlindetræerne ved Krinsen, kom ud, affødte det massive protester i indre by.

Især naboerne til Kgs. Nytorv, deriblandt Foreningen til Kongens Nytorvs bevarelse, var vrede over, at Metroselskabet og Københavns Kommune ville fjerne alle 52 træer i forbindelse med anlægningen af metrostationen.

Her trådte Miljøpunkt Nørrebro til og fik afsat træerne vidt forskellige steder.

Sammen med Nordisk Træflyt begyndte man at flytte kejserlindetræerne ved Krinsen før jul. Fredag blev det sidste af de 52 træer hevet op med rode og kørt til Rudolf Steinerskolen på Engvej på Amager, som har købt fem kejserlindetræer.

»Hvis ikke vi havde reddet de 52 træer fra Kongens Nytorv, så var de blevet fældet. Vi har flyttet træerne et ad gangen. Maskinen fra Nordisk Træflyt har taget omkring fire ton jord med op omkring rødderne på hvert træ, ført træet op på en lastbil og kørt det ud til et hul på 2.20 meter gange 180 centimeter, der er gravet i forvejen«, siger Jørgen Dahl Madsen.

500 træer yderligere kan reddes
Miljøpunkt Nørrebro stopper dog ikke her. Man arbejder fortsat på at redde flere af de gamle træer i København fra udryddelse under metrocity-byggeriet.

»Der er stadig op mod 500 træer, som kan flyttes over de næste par år. Vi har lige nu kig på 16 lindetræer på DSB-grunden ved Nørrebro Station, 29 ahorn-træer i Nørrebro parken og cirka 50 blandede træer i Fælledparken ved den nye metrostation ud til Vibenshus Runddel«, siger Jørgen Dahl Madsen.

Han er, ikke overraskende, glad for, at det i første omgang er lykkedes at redde de 52 træer fra Krinsen.

»Der er tale om småbladede kejserlinde med en stor, flot krone. Vi oplever lige nu, at kastanjetræer bliver syge af minermøl og de syge elmetræer er allerede væk, så det er vigtigt, at de her træer får lov til at vokse videre«, siger Jørgen Dahl Madsen fra Miljøpunkt Nørrebro, der er et af fire såkaldte Agenda-centre, som arbejder for at gøre hovedstaden grønnere.

Han pointerer også, at private og institutioner som køber de udrydningstruede træer, får dem til en billig penge.

»Vi flytter træerne til en god pris. Normalt koster et træ, der er i den størrelse, 30.000 kroner. Vi flytter dem for omkring 4.500 kroner per træ«, siger Jørgen Dahl Madsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden