0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt Villa Villekulla giver børn et godt krøllet hus til fantasien

På Amager arbejder børn og unge sammen med kunstnere i verdens første nybyggede børnekulturhus.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Lindhe
Foto: Jens Lindhe

Trukket. Dorte Mandrup Arkitekter har nærmest trukket børnehuset ud af gavlene på de eksisterende huse og lavet dybe farvede vinduesnicher, der er blevet husets glade kendetegn.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Området omkring Amager Bio går under navnet Amager Kulturpunkt, og her er samlet en masse af bydelens kulturelle funktioner. Det er tæt bebygget, temmelig rodet og tilsvarende hyggeligt. Med snævre passager mellem blandede bygningstyper føles kvarteret som et stykke storby på den gode organiske måde.

Dets seneste knopskud er Børnekulturhus Ama’r, hvor børn kan gå på kreative værksteder og lave arrangementer sammen med professionelle kunstnere.

Her får små københavnere mulighed for at udforske musik, dans, syning, maleri og meget mere på det høje niveau, som folkeskolens sparsomme kulturundervisning ikke kan tilbyde. Institutionen har godt nok eksisteret i 18 år, men nu har projektet fået sit eget hus, der efter sigende er det første nytegnede børnekulturhus i verden. Og hvilket et!

Som en vredet klud
Dorte Mandrup Arkitekter har slået husets skæve streger efter børnenes ønsker, og Nøhr & Sigsgaard har stået for projekteringen. Et Villa Villekulla kalder arkitekterne det med hilsen til Pippi Langstrømpes hjem, hvor alle voksenregler er vendt på hovedet.

Sådan er det ikke helt, men her er mange dejlige aspekter, der gør huset skægt og æggende for fantasien.

Bygningskroppen ligger på hjørnet af en karre og ligner en vredet klud. Dorte Mandrup Arkitekter lod linjerne fra grundens tilstødende gavle mødes på hjørnet, hvor de blev trykket ned i første sals højde, så der stadig kunne slippe sol ind i gården.


Indgange i hjørne
Vinduer i forskellige størrelser blev så efter behov dekorativt fordelt ud over alle flader – tag og facade behandlede de ens, klædt i bølgende grå tyndplader, der er lige så fine i solskin, som de er karakterløse i gråvejr.

Indgangen ligger i det skråt afskårne hjørne. Her er huset lavest, men man kommer ind i dets højeste rum. Mærkeligt, ja, men jo højere op man kommer i bygningen, des mindre og lavere bliver rummene.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce