Hammer. Thorshammeren er et af hovedfundene fra Strandbyskatten.
Foto: Michael og Peter Stokbro Larsen.

Hammer. Thorshammeren er et af hovedfundene fra Strandbyskatten.

Kultur

Brødre på 21 og 16 finder stor vikingeskat

Brødre fra Strandby finder over 1000 år gammel sølvskat.

Kultur

Brødrene Michael og Peter Stokbro Larsen gjorde i september måned et helt usædvanligt fund.

På en mark i Strandby nord for Frederikshavn i Vendsyssel fandt de en skat, der over fire dages intense graverier voksede til en af de mest markante vikingetidsskatte i nyere tid.

Brødrene gravede 265 forskellige dele frem. Ifølge Peter Stokbro Larsen formoder de historieinteresserede brødre, at skatten blev gravet ned omkring år 990.

Ikke bare tabt
Grunden til, at både brødrene og de professionelle museumsfolk, der har hjulpet til efter fundet mener, at skatten er gravet ned og ikke bare tabt, er at de mange skatte er fundet lige ved siden af hinanden.

»Det er ikke bare en almindelig person, der har haft så meget sølv. Det må have været en stormand eller en person med forbindelser ude i verden. Der er både engelske, tyske og arabiske mønter«, siger Peter Stokbro Larsen til politiken.dk.

Se hele brødrenes skat på deres egen hjemmeside(eksternt link)

Men det er ikke det mest opsigsvækkende ved skatten. Blandt de mange mønter var også 60 såkaldte korsmønter, der er papirtynde sølvmønter fra Harald Blåtands tid. Mønterne er meget skrøbelige og bliver sjældent fundet i hel tilstand.

Og da slet ikke i disse mængder. Her ud over fandt brødrene et smykkevedhæng med Thors hammer, der nærmest er uberørt af tidens gang.

Siden skatten blev fundet i september har brødrene og museumsfolk brugt tid til at datere skatten, som nu vil blive udstillet på Nationalmuseet under navnet Strandbyskatten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden