I 1962 tiltrådte Edel Saunte som Københavns første kvindelige borg-mester. Hvis alt går efter planen, hædres hun ved at få et stykke af Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter opkaldt efter sig inden årets udgang.
Foto: Sara Galbiati

I 1962 tiltrådte Edel Saunte som Københavns første kvindelige borg-mester. Hvis alt går efter planen, hædres hun ved at få et stykke af Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter opkaldt efter sig inden årets udgang.

Kultur

kønskvotering Der skal flere kvinder på vejskiltene

Det feminine køn er stærkt underrepræsenteret på de københavnske vejskilte, men det gør borgerrepræsentationen nu noget ved.

Kultur

Forskellen er tydelig: Omkring 14 procent af gader og veje i København er opkaldt efter mænd som den ærværdige malermester P.D. Løv eller admiral Henrik Span.

Cirka én procent af byens 2.525 gadenavne har fået navn efter kvinder som Karen Blixen og Liva Weel.

Nu har Borgerrepræsentationen vedtaget, at Københavns Vejnavnenævn fremover bør søge at få en mere ligelig fordeling af veje, der er opkaldt efter kvinder og mænd.

»Vi går ikke efter et håndfast en-til-en-princip, men påpeger bare, at vi har masser af kvinder, der har betydet meget for samfundet, og vi har tradition for at hædre personer, der har betydet meget ved at opkalde veje efter dem. Så er det underligt, at vi sjældent gør det, når det handler om kvinder. Vi vil gerne hædre kvinder på samme måde, som man i rigtigt mange år har hædret mænd. Det er ikke storpolitik, det burde være en selvfølge«, siger Anne Vang (S).

Venstre imod Hun var med til at stille forslaget i Borgerrepræsentationen forrige onsdag, og til hendes store overraskelse fik det flere medlemmer op af stolene.

»Tragikomisk«, kalder Anne Vang diskussionen. Hun havde regnet med, at forslaget ville gå glat igennem, men blandt andre kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), er imod.

Hun mener, det er forkert at fokusere på køn, og at man i stedet skal se på, om de enkelte kandidater er værdige til at få deres navne på vejskilte.

Flere mænd at tage af
I dag har kommunens Vejnavnenævn ikke specifikke regler for navngivning af veje og er heller ikke stramtandede.

For eksempel har Christianias Mælkebøtten, Psyak og Den Blå Karamel fået det blå stempel, og nævnet har insisteret på at hædre en række amerikanske jazzmusikere i Sydhavnen.

Derfor er syv veje i det nye kvarter ved Sluseholmen blevet navngivet Ben Websters Vej, Kenny Drews Vej, Thad Jones Vej, Oscar Pettifords Vej, Ernie Wilkins Vej, Richard Boones Vej og Dexter Gordons Vej.

I øvrigt stik imod bygherrernes ønsker om vejnavne med maritimt præg, men altså endnu engang uden repræsentation af kvindekønnet på skiltene.

Tilstræber ligestilling Det er ellers ikke normen, forsikrer Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam (B), der også er formand for Vejnavnenævnet. »Jeg har i min embedsperiode tilstræbt, at der skal være ligestilling på området«, siger Bondam. Og som dokumentation for sin indsats påpeger han, at Cobra-kunstneren Else Alfelt har fået en vej opkaldt efter sig i Ørestad Syd, og en række afdøde skuespillerinder som Bodil Ipsen og Lily Broberg har fået veje i Valby. Men i samme periode har en lang række mænd (A.C. Meyer, Jens Otto Krag, Poul Hartling, Victor Borge, J.C. Christensen, Erik Eriksen, Hans Hedtoft, Carl Th. Zahle, Robert Jacobsen, Tom Kristensen, Frode Jakobsen, Ole Maaløe, Aksel Larsen og flere endnu) fået veje og pladser opkaldt efter sig.

Få offentlige kvinder
Vejnavnenævnet, der foreslår og diskuterer nye vejnavne, består p.t. af fire mandlige politikere og en kvindelig sekretær.

Og det er en forbedring i forhold til sidste år – da var også sekretæren af hankøn. Bondam er selvskrevet som formand, i kraft af at han er Teknik- og Miljøborgmester.

Han forklarer, at årsagen til uligevægten hænger sammen med, at der for blot 100 år siden stort set ikke var nogen kvinder, der spillede en rolle i det offentlige liv.

Derfor er der ikke lige så mange kvinder som mænd at tage af, når veje skal navngives.

Ikke engang under kønskampens storhedstid i 70’erne kom der flere kvinder på vejkortet – for på den tid blev der ikke anlagt særlig mange nye veje på grund af den økonomiske krise.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dyreriget trænger sig også på
Men heller ikke i de kommende år skal man forvente et boom i antallet af veje opkaldt efter kvinder, selv om der anlægges en lang række veje i de nye byområder i blandt andet Nordhavn, Valby, Ørestad og på Carlsberg-grunden.

Bondam mener nemlig, at man skal holde lidt igen med at navngive efter personer og i stedet tage navne fra gamle håndværk eller tematikker fra dyre- og planteriget.

Han mener, at man skal passe på ikke at lade sig smitte af tidens store fokusering på individet ved at opkalde en masse veje efter afdøde personer.

»Vi skal huske på, at ikke alle, vi foreslår i dag, har samme klangbund om 250 år«, siger Bondam, som dog støtter et aktuelt forslag om, at Otto Brandenburg bør hædres med en gade eller en plads.

Han er også glad for, at Borgerrepræsentationen har vedtaget, at fire tidligere kvindelige politikere nu skal med i den navnebank, Vejnavnenævnet trækker på, når nye veje skal navngives efter personer.

»Det er glimrende at navngive efter de første kvinder, der blev valgt ind i Borgerrepræsentationen, fordi det var en stor historisk begivenhed«, siger han.

Edel Saunte hædres

Hvornår de fire kvinder bliver hædret med vejskilte er uvist. Men til gengæld kan efterkommere af Edel Saunte, Københavns første kvindelige borgmester, se frem til, at hun snart æres med et vejskilt tæt ved Utterslev Torv.

Her skæres Rentemestervej i to af torvet, og for at undgå forvirring ved eksempelvis ambulanceudrykninger foreslås det, at den ene ende af vejen skal omdøbes til Edel Sauntes Vej. Inden 6. maj skal beboerne tilkendegive deres mening om sagen, derefter skal Teknik- og Miljøudvalget godkende navngivningen endeligt, og så skal beboerne have tid til at skifte sygesikringsbeviser ud, sætte nye husnumre op, og selve vejskiltene skal fremstilles.

Men inden udgangen af 2008 skulle Københavns første kvindelige borgmester gerne være endnu en af de få kvinder med egen vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvilke kvinder synes du fortjener at få en vej opkaldt efter sig?

Skriv dit forslag i kommentarboksen til højre og så vil iBYEN.dk samle de bedste bud og give dem videre til Vejnavnenævnet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce