Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 SIMON FALS (arkiv)
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Elektronisk. Bibliotekernes rolle i den digitale tidsalder blev diskuteret på Folkemødet 2013.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En tsunami skyller ind over kulturlivet

Fremtiden for bibliotekerne var til debat på Folkemødet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsbiblioteket har rigget en kæmpe kasse af et telt til på havnen i Allinge.

Inde i kassen, der har fået det meget biblioteksagtige navn 'Bibzonen', bliver der talt om bibliotekernes fremtid. For hvad kommer der egentlig til at ske med de danske biblioteker i den digitale tidsalder?

I første omgang er en lang række af landets biblioteker blevet automatiserede. Men det helt store spørgsmål er naturligvis, hvad bibliotekernes rolle bliver den dag, man kan hente alt litteratur, film og musik ned på sin computer hjemmefra.

For hvor stiller det bibliotekarernes rolle som dem, der vælger, hvad folk skal have adgang til af musik og litteratur?

LÆS MERE

I panelet, der består af en række repræsentanter for de kunstneriske organisationer og et par politikere og folk fra biblioteksverdenen, synes der at være enighed om, at det fordrer et styrket fokus på kvaliteten i det materiale, som bibliotekerne vælger at tage hjem.

Den gamle laban Ivan Petersen hører til dem, som frygter, hvad udviklingen vil gøre for kunsten: »Du kan ikke se den tsunami, der er ved at skylle ind over landet«, siger han til den tidligere formand for forfatterforeningen Lotte Gabers, der omvendt mener, at udviklingen vil gå langsomt.

Det er Clement, der styrer debatten med sin vanlige hyperenergi og orange sportstrøje under blazerjakken.

»Kan man helt droppe det kommercielle mellemled i skikkelse af produktionsselskaber, forlag og pladeselskaber og lade kunstnerne selv udgive bøger og lave aftaler med biblioteker?«, spørger han og får et rungende nej tilbage.

»På den måde vil bibliotekerne ende som de nye forlæggere, og det vil gøre kunsten statsstøttet i alt for høj grad«, mener Gabers. Hun efterlyser en politisk handlingsplan og gerne på regionalt niveau, sådan at kommunerne ikke kommer til at skære ned på biblioteker til fordel for velfærd.

At der skal en robust politik til, hvis ikke Google og andre store firmaer skal komme til at sidde på det hele, er alle enige om, og socialdemokraten Flemming Møller Mortensen ønsker en stærk national produktion af bøger. Det kan ingen vist være uenige i, og det hele ender da også i fordragelighed. At bibliotekerne skal være det sted, som bringer kunsten ud til borgerne også i fremtiden, er et stærkt ønske fra alle.

Hvordan det skal sikres er stadig et stort og åbent spørgsmål, da Clement takker af og samtalen blive overtaget af det nyeste hit fra Daft Punk.

I teltet ved siden af, Bliv-Øbo teltet, stemmer Lasse og Mathilde i med folkemusik fra en svunden tid.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden