Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

En bænk til en million kr. vækker forargelse

»Verdens måske dyreste bænk« koster 100 gange mere end en almindelig grøn bænk.

Kultur

Det hele skulle have været så godt.

’Den interaktive bænk’, der inviterer til leg og oplevelser med farver og mønstre i byrummet, blev indviet i begyndelsen af februar på Leifsgade på Islands Brygge, og teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Bo Asmus Kjeldgaard, var begejstret.

»Vores by skal invitere til nye oplevelser for københavnere i alle aldre. Den interaktive bænk åbner helt nye perspektiver for, hvordan vi kan indrette og bruge byen«, sagde borgmesteren ved indvielsen.

Nu er det kommet frem, at den ikke helt almindelige bænk har kostet ikke mindre end en million kroner.

’Den interaktive bænk’, som er den første af sin slags i verden, reagerer nemlig på, at mennesker sætter sig på den via en projektor, infrarødt lys og en computer, der er monteret 12 meter oppe over bænken. Og det har ikke været helt billigt at producere.

Bænken skifter farve Ved at interagere med Brygge-beboerne, der kommer forbi, skifter bænken farve og mønster.

Sætter man sig på bænken, reagerer computeren på kroppens position, og små nysgerrige partikler bevæger sig langsomt hen ad sædet mod, hvor man sidder, som var man en magnet. Når partiklerne rammer én, eksploderer de i et lyshav.

LÆS ARTIKEL

Men kan det forsvares at bruge en million kr. af skatteydernes penge på en bænk? Ligegyldig hvor flot og nyskabende, den er?

Bestemt ikke, mener Cecilia Lonning medlem af Borgerrepræsentationen og folketingskandidat for Venstre.

»Verdens måske dyreste bænk har kun oplevet meget lidt interesse fra københavnerne. Meget forståeligt havde de hellere set, at borgmesteren havde brugt kræfterne og pengene på f.eks. vinterens elendige snerydning i hovedstaden«, skriver Cecilia Lonning i et debatindlæg i Berlingske.

»Det er arrogant«
Den interaktive bænk, der har kostet 100 gange mere, end det koster at fremstille en almindelig, grøn bænk i København, møder også kritik fra beboere på Islands Brygge.

En af dem, Kenneth Hartmann, der bor i nærheden, har svært ved at forstå, at kommunen har valgt at bruge så mange penge på bænken.

»Det er jo vanvittigt og arrogant at bruge så mange penge på en bænk. Der er næsten ingen, der bruger bænken og samtidig er der kun få legeredskaber til børnene«, siger Kenneth Hartmann til B.T.

Bag konceptet og udviklingen af den nye bænk på Bryggen står den københavnske tegnestue Mapt og interaktionsdesigner Sune Petersen.

Prisen er overraskende høj

Intentionen omkring projektet fra tegnestuens side har garanteret været god, og bænken har da også fået sin egen Facebook-side. Men den endelige pris for den interaktive bænk har overrasket flere af de involverede parter.

Bl.a. Søren Kastoft, projektchef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

»Der var tale om et udviklingsprojekt, og det koster altså mange penge at få udviklet og gennemført. Men havde vi vidst, at det ville komme til at koste en million kroner, så er jeg ikke sikker på, at vi ville have valgt den løsning«, siger han til B.T.

Det blev vedtaget, at bænken skulle stilles op på Bryggen, længe før Bo Asmus Kjeldgaard blev udpeget som teknik- og miljøborgmester i København. Han vil derfor nu sætte gang i en redegørelse, der kan opklare, hvordan det kan være, at projektet er blevet så dyrt.

Og bænken selv? Den står fortsat på Leifsgade og er især sjov at opleve, hvis man går forbi efter mørkets frembrud.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce