»Krimiserierne foregår i et univers, der ligner børnenes egen hverdag, og samtidig er de voldsomme i en grad, der er hensynsløs«, siger Børnerådets formand.
Foto: THOMAS BORBERG

»Krimiserierne foregår i et univers, der ligner børnenes egen hverdag, og samtidig er de voldsomme i en grad, der er hensynsløs«, siger Børnerådets formand.

Kultur

'Forbrydelsen' sendes for tidligt

Det er i strid med EU-regler, når DR og TV 2 sender krimiserier tidligt på aftenen. Børnerådets formand kalder det »psykisk omsorgssvigt«.

Kultur

Tv-krimier som ’Anna Pihl’ og ’Forbrydelsen’ kan skade børns fysiske, psykiske eller moralske udvikling, mener Børnerådet.

Derfor er det i strid med EU-direktivet på området, at serierne sendes klokken 20.00, hvor børn stadig er oppe, og hvor der ofte er tændt for fjernsynet.

Børnerådets formand opfordrer nu DR og TV 2 til at sende serierne efter klokken 21.00, hvor de fleste mindre børn er gået i seng.

»Omsorgssvigt« »Det er for at beskytte børnene, at man har lavet det EU-direktiv, så selvfølgelig skal det overholdes, siger rådets formand, Charlotte Guldberg. »Det er et psykisk omsorgssvigt at udsætte børn for tv af den slags, og serierne udgør en krænkelse af de yngste seeres privat- og intimsfære. Serierne foregår i et univers, der ligner børnenes egen hverdag, og samtidig er de voldsomme i en grad, der er hensynsløs. Den kombination gør, at det er svært for børn at aflæse, om der er tale om fiktion eller virkelighed«. Hun vil rejse diskussionen på Børnerådets møde på tirsdag og siden henvende sig til Folketingets politiske ordførere på området og presse på, for at serierne først sendes efter klokken 21.00. Betænkelig bestyrelsesformandI et brev til Radio- og tv-nævnet har TV 2’s bestyrelsesformand, Lars Liebst, indirekte skrevet, at eksempelvis krimiserien ’Anna Pihl’, der sendes klokken 20.00, kan være skadelig for børn.

I forbindelse med TV 2’s public service-redegørelse havde nævnet bedt TV 2 overveje, om det var nok at advare mod voldsomme scener, eller om visse programmer på TV 2 kun bør sendes på tidspunkter, hvor børn normalt ikke ser tv.

Ifølge et EU-direktiv må man nemlig kun sende programmer, der kan være skadelige for børns fysiske, psykiske eller moralske udvikling på tidspunkter, hvor børn normalt ikke ser tv.

Hvilket i Danmark i praksis vil sige efter klokken 21.00.

I sit svar til nævnet, som Ritzau har fået aktindsigt i, skriver Lars Liebst, at når man advarer om, at et program indeholder scener, der er uegnede for mindreårige, så er det det samme som at sige, at programmet kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og da TV 2 for eksempel har bragt den type advarsler i forbindelse med serien ’Anna Pihl’, så bekræfter stationen indirekte, at de sender programmer før klokken 21.00, der kan være skadelige for børn.

Nævn: Ikke en meget alvorlig sag
Radio- og tv-nævnets formand, Christian Scherfig, understreger, at nævnet ikke har nogen holdning til, hvorvidt en serie som ’Anna Pihl’ kan skade mindreåriges »fysiske, psykiske eller moralske udvikling«.

»Men vi har forstået, at det er TV 2’s egen opfattelse, at ’Anna Pihl’ kan være skadelig for mindreårige. Vi ser ikke det her som en meget alvorlig sag, men vi skal påse overholdelsen af et EU-direktiv«, siger Christian Scherfig.

Nævnet har nu skrevet til TV 2 igen.

»Vi har ikke nogen interesse i at hænge TV 2 op på en teknikalitet. Og hvis det viser sig, at TV 2 er blevet klogere og finder frem til, at selv om man advarer, så er det ikke det samme som, at programmet kan skade børns fysiske, psykiske eller moralske udvikling, så vil vi tage det med i vores udtalelser til TV 2’s public service-redegørelse. Og så må politikerne tage stilling til, om de synes, at det her er meget voldsomt«, siger Christian Scherfig.

TV 2 har altså muligheden for at revidere deres opfattelse af, om eksempelvis ’Anna Pihl’ er skadelig for mindreårige.

Få klager
Men Radio- og tv-nævnet kan stadig få klager over sendetidspunktet og vil i givet fald skulle vurdere, om man er enig i klagerne.

For at foretage denne vurdering vil nævnet bringe spørgsmålet til høring hos en sagkyndig instans.

Selv om brevet er underskrevet af bestyrelsesformanden, Lars Liebst, viser TV 2’s kommunikationsafdeling videre til programdirektør Palle Strøm.

»Jeg kan bare sige, at for os er det meget magtpåliggende, at vi ikke generer vores seere og deres børn, men at vi beskytter dem. Det har vi indtil videre gjort ved at advare, så forældrene selv kan tage stilling til, om de mener, der er et problem eller ej. Jeg hæfter mig ved, at vi ikke har fået en byge af klager over den praksis, vi har nu, så det er min klare opfattelse, at den fungerer«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Advarsler er godt nok«
Når der nu er et EU-direktiv, der siger, at det ikke er nok at advare, hvis programmet kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling, men at programmerne skal sendes efter børns sengetid, skal man så ikke rette sig efter det?

»Radio- og tv-nævnet har åbenbart sendt os et brev, men det har jeg ikke modtaget endnu, og så må vi kigge på, hvad der står i det brev, og hvad de mener«.

Men det, jeg spørger dig om, er, om man ikke skal holde sig til det, direktivet siger?

»Jeg vil bare sige, at vi er opsat på, at vi beskytter børnene på en god måde, og det synes jeg vi gør lige nu ved at bringe advarsler«.

Ikke kun forældrenes ansvar

Men ifølge Børnerådets formand, Charlotte Guldberg, er det ikke nok at advare mod voldsomme scener. »Når der er nogle bestemmelser og direktiver omkring det, så skal de sørme overholdes. Man kan ikke bare sige, at det er forældrenes ansvar. Det handler om familielivet, hverdagslivet og børns ret til at blive skånet for den slags. Og det er vores alle sammens anliggende«.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce