Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Hit. Netflix skød papegøjen, da de med Kevin Spacey i hovedrollen genindspillede den britiske serie 'House of Cards'. Nu udkommer den tilgrundliggende romanserie på dansk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'House of Cards' får ny slutning

Forfatter Michael Dobbs har skrevet en ny slutning på den 25 år gamle roman.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kyniske og brutale Francis Underwood fra Netflixserien ’House of Cards’ bliver nu også tilgængelig i bogform i Danmark under navnet Francis Urquhart.

Seriens 25 år gamle litterære forlæg udkommer nemlig til november for første gang på dansk. Men Michael Dobbs’ debutroman fra 1989 har, på det danske forlags opfordring, fået både en ny slutning og en generel gennemskrivning.

For 26 år siden sad stabschef og politisk rådgiver Michael Dobbs ved en swimmingpool på øen Gozo og mukkede efter et sammenstød med sin chef, Margaret Thatcher.

LÆS OGSÅ

»Hun var lige ved at vinde sit tredje valg, men en kombination af dårlige meningsmålinger og ukarakteristisk nervøsitet havde overbevist Maggie om, at hun kunne gå hen at tabe. Hun havde ikke sovet ordentligt i dagevis, havde en rasende tandpine og insisterede på, at det skulle gå ud over en anden. Den anden var mig«, skriver Michael Dobbs i sit efterord til 'House of Cards'.

Han åbnede en flaske vin, fandt en kuglepen frem og begyndte at skrive nogle af sine tanker ned. Tre flasker senere gik det op for ham, at han havde en idé til en bog.

Den bog blev til ’House of Cards’, en fortælling om politiske intriger og hævn, der foregår i Westminster i London, og som hurtigt blev pillet op af BBC, der lavede en miniserie på baggrund af bogen. Tidligere i år havde ’House of Cards’ premiere i en nyindspillet og meget rost version på Netflix med Kevin Spacey i hovedrollen.

Hovedpersonen døde

Det er Gyldendal, der, som det første forlag i verden, udgiver den nye version af bogen. Redaktør Andrea Fehlauer skaffede sig bogen på engelsk efter at have set serien på Netflix. Og fandt ud af, at romanen – som hun karakteriserer som underholdningslitteratur – faktisk var første bind i en trilogi. »Og det kunne jeg ikke rigtig forstå, for hovedpersonen dør i slutningen af første bind«, fortæller hun.

LÆS OGSÅ Men i et efterord i andet bind kom forklaringen: Dobbs havde ladet Francis Urquhart genopstå efter succesen på BBC og gav ham liv i to bind mere, nemlig ’To Play The King’ og ’Final Cut’, der også blev filmatiseret af BBC. Andrea Fehlauer skrev til Michael Dobbs, der i dag er medlem af House of Lords, og som siden har skrevet både krimier og historiske romaner, og spurgte, om han ikke havde lyst til at skrive slutningen i første bind om.Hun mente ikke, der var nogen grund til, at han døde i den danske version, når han alligevel skulle genopstå i bind to.

»Han syntes, det var en rigtig god idé at skrive slutningen om, og da han først var gået i gang med det, havde han læst hele bogen igennem, strammet det overordnede plot op og gjort det mere universelt. Han havde også taget nogle sideplots ud og lagt nogle nye ind, der underbygger hovedfiguren og fortæller noget mere om hovedkarakterens barndom«, fortæller Andrea Fehlauer.Også hans relation til den unge journalist Mattie Storin, der i Netflixversionen er blevet til Zoe Barnes, har han gjort mere tydelig.

Første del af trilogien udkommer 4. november.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden