På vej hjem. Kopien af kong David står lige nu i Italien. PR-foto

På vej hjem. Kopien af kong David står lige nu i Italien. PR-foto

Kultur

Den stjålne Kong David vender tilbage

For to år siden blev statuen af kong David stjålet. Nu kommer der en kopi.

Kultur

Domprovsten er dødtræt af at glo på den tomme sokkel foran Vor Frue Kirke i København. I over to år har den mindet ham om de bevægede dage, da kong David forsvandt sporløst.

»Der er gået lovlig lang tid«, siger Anders Gadegaard.

Men første søndag i advent vender den 3,20 meter høje bronzestatue tilbage til sin plads ved kirkens hovedindgang. Eller rettere: En kopi erstatter den oprindelige, som aldrig er dukket op.

148 års statisk ro afbrudt af flugtbil
Det hele begyndte 15. juni 2008, da et par indbrudstyve flintrede ned ad Nørregade i en stjålet bil, på flugt fra adskillige politibiler. Biljagten kulminerede, da tyvene hamrede ind i Davidstatuen.

LÆS ARTIKEL Indtil det øjeblik havde J.A. Jerichaus værk stået uforstyrret på sin sokkel i rundt regnet 148 år. Det var, som om Herren ville holde sit løfte om, at Davids trone skulle stå til evig tid. Så kom braget. Sammenstødet rykkede kong David flere centimeter. Stensoklen sprækkede. Og den cirka 1,5 ton tunge statue måtte sendes til reparation i Flemming Brian Nielsens stenhuggerfirma.

Stjålet dagen før hjemtransporten
Her i Sydhavnen lå den i tre måneder, hvorefter kirkeledelsen besluttede at få den tilbage på sin plads, indtil man kunne afgøre, hvordan den skulle repareres. Dagen inden den planlagte hjemtransport blev statuen stjålet.

LÆS ARTIKEL

Kong David blev efterlyst. Det var en stor historie i medierne. Men trods en udlovet dusør på 50.000 kroner endte efterforskningen uden resultat. Nu begyndte en strid om, hvem der skulle erstatte statuen: stenhuggeren eller domkirken. Det endte efter godt et år med et forlig.

I mellemtiden havde man på mirakuløs vis fundet en gipsafstøbning på Odense Bys Museer, så det var muligt at fremstille en ny udgave af den gammeltestamentlige figur.

LÆS ARTIKEL

Næsten lige så mirakuløst tilbød Højesteretssagfører C.L. Davids Legat for Slægt og Venner at betale for den nye statue. Familien bag fonden er opkaldt efter Bibelens kong David og følte sig derfor kaldet til at tømme kassen til formålet. Herefter er fonden nedlagt.

Festgudstjeneste næste søndag

En billedhugger i Toscana gik i gang med at modellere statuen i gips, således at den kunne fremstilles i bronze på støberiet Mariani Forneria Artistica. Og nu er statuen så færdig. Det er domprovst Anders Gadegaard lettet over: »Det har virket tomt. Der står en kæmpesokkel uden noget på ... Men folk har benyttet den. Blandt andet placerede nogle en figur af en lille muldvarp på soklen. Den forsvandt desværre igen«. Samarbejder I stadig med den stenhugger i Sydhavnen? »Ja, vi har ikke mistet tilliden til ham. Men hvis en statue skal hjem til ham igen, vil den blive opbevaret på en meget, meget sikrere måde«, forsikrer Gadegaard. Kong David ankommer til København på fredag. Og søndag 28. november indvies statuen efter en festgudstjeneste i Vor Frue Kirke, hvor Københavns Drengekor vil synge davidssalmen ’Jauchzet dem Herrn, alle Welt’.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce