Direktør. Sexolog Jakob Olrik fik i september posten som direktør på det tidligere Danmarks Akvarium i Charlottenlund.
Foto: PR-foto

Direktør. Sexolog Jakob Olrik fik i september posten som direktør på det tidligere Danmarks Akvarium i Charlottenlund.

Kultur

Sexekspert fylder tomme akvarier med kultur

I Charlottenlund kan man nu høre foredrag i stedet for at se på piratfisk.

Kultur

'Over underfladen' er det nye navn for bygningerne, der tidligere husede Danmarks Akvarium.

Ikke særligt mundret, men sigende mener direktøren for det nye kulturhus, Jakob Olrik.

»Det refererer selvfølgelig til vand og akvarium«, forklarer han. Men der er også et mere abstrakt niveau.

»Vi har så travlt med at beskæftige os med, hvad der ligger over overfladen - på Facebook og i vores liv i øvrigt. Det her skal være et sted, hvor vi beskæftiger os med, hvad der ligger under vores spejlblanke overflade. Det skal være den røde tråd«.

Sex og foredrag Jakob Olrik er mest kendt som sexekspert, rektor for sexologuddannelsen og som forfatter til bøgerne 'Mer' og bedre sex' og 'Kvinde, kend din mand', men nu står han altså i spidsen for det gamle havdyr-museum, der er forvandlet til et kulturhus med navne som rapperen Jokeren, standupperen Omar Marzouk, fotografen Jacob Holdt og Bubber på plakaten.

Og det er helt naturligt, påpeger han. For han har arbejdet med kulturevents i mere end 20 år, og det var da også gennem teater, at han i sin tid mødte Joan Ørting. Og han mener, at de to verdener - sex og kulturoplevelser - kan forenes.

»Det er spændende at lave nogle fora, hvor folk kan opleve samhørighed. Det er der jo også sex i. Kulturforedrag og fester handler om at være sammen og skabe rum, hvor der kan ske nogle anderledes ting, både mentalt og fysisk«.

LÆS KRONIK

Med løs bagkant
Olrik har lov til at bruge akvariebygningen som kulturhus indtil investorerne, der ejer det, har fundet en lejer eller har solgt de 3.300 kvadratmeter. Bygningen står som den blev forladt - intakt med tomme akvarier.

»Det er ligesom i Berlin eller Hamborg, hvor man ikke er så bange for at tage nedlagt industri eller en gammel bunker i brug. Der har længe været en folkelig interesse heroppe for at lave noget i bygningen, men det har været med planer om at bygge om for 70 mio. og den slags. Det har ikke været den rigtige måde, for det er ikke lykkedes. Nu skaber vi et sted, hvor det er kulturen selv, der definerer hvad, der skal være der«.

Kulturen selv - og Jakob Olrik. For han har inviteret kunstnere inden for, så de kan bruge noget af den meget plads til atelierer ligesom han selv er flyttet ind sammen med sin familie.

»Det er lidt som at bo på et slot, siger min datter. Et lidt surrealistisk slot. Det er en blanding af et eventyr og en gysernat. Vi har forresten også gys i akvariet for børn om lørdagen. Det er sådan et rollespil«.

Talebobler og koncert

I januar står den dog først og fremmest på en foredragsfestival, der som et pilotprojekt skal skabe liv i det ellers øde område. 'Talebobler' er overskriften. I februar rykker musikfestivalen Frost ind sammen med bandet When Saints Go Machine, der vil stå nede i akvarier og spille for publikum.

LÆS ARTIKEL

»Der er i det hele taget meget interesse fra den avantgardistiske scene. For eksempel er der snak om en undervandsopera, hvor man også tænker akvarierne ind. Det er en midlertidig mulighed, man kan arbejde med lige nu. Et stykke kulturhistorie«, siger Olrik.

Han mener, at rummene er meget velegnede til events og performances og påpeger, at det giver et specielt udtryk, hvis man kommer ting ned i akvarierne.

»Vi har haft nøgne mennesker i akvarierne i festsammenhæng. Det var ret syret«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden