Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

exit. Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen trækker sig som medlem af Statens Kunstfonds Litteraturudvalg, og det glæder danske forfattere.
Foto: RUNE PEDERSEN, ARKIV

exit. Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen trækker sig som medlem af Statens Kunstfonds Litteraturudvalg, og det glæder danske forfattere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatterformand: »Jes har truffet en klog beslutning«

Forfatterforening glæder sig over, at Politiken-redaktør går fra udvalg.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er glæde i Dansk Forfatterforening, efter at Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, har valgt at trække sig fra Statens Kunstfonds Litteraturudvalg efter en længere strid om inhabilitet.

LÆS OGSÅ

Formand Jo Hermann kalder Jes Stein Pedersens beslutning for klog.

»Det er en rigtig klog beslutning, Jes har taget. Havde han ikke taget den, ville debatten være fortsat i de to år, medlemskabet af udvalget strækker sig, og det ville ganske enkelt skabe en masse støj i forhold til det vigtige arbejde«, siger hun.

Anklaget for inhabilitet
Jes Stein Pedersen blev af kulturminister Marianne Jelved (R) udpeget som medlem af litteraturudvalget i december sidste år, og umiddelbart efter tog kritikken fart.

Siden er sagen er endt i et bittert opgør mellem en række forfattere på den ene side og Jes Stein Pedersen på den anden.

Forfatterne har ment, at Jes Stein Pedersen med den nye udvalgspost kom til at stå i en dobbeltrolle, hvor han på den ene side skulle beslutte, hvilken litteratur der skulle være en del af mediebilledet i kraft af sit arbejde som redaktør, og på den anden var med at til belønne forfattere med penge fra statskassen.

Det har fået en række forfattere til at anklage Jes Stein Pedersen for at være inhabil.

»Jeg - og mange andre - mener, at det ville give en dobbeltrolle og en magtkoncentration, som er uheldig«, forklarer Jo Hermann fra Dansk Forfatterforening.

Går ikke på grund af dobbeltrolle
Kritikken om inhabilitet anerkender litteraturredaktøren dog ikke.

Han går kun på grund af den ballade, debatten har medført.

»Det har overhovedet ikke noget med inhabilitet at gøre. Men jeg vil ikke have dårlig energi ført med ind i det arbejde for litteraturen, som jeg havde glædet mig til at udføre. Jeg kan ikke lade min person overskygge arbejdet og andres fejlagtige antagelser fortsætte«, siger han

Udvalgsformand ærgrer sig

Litteraturudvalget er tidligere selv blevet beskyldt for at være nepotistisk og præget af, at forfattere i udvalget fik for stor magt til at uddele penge til hinanden, og det var blandt andet derfor, at man ville have en bredere personsammensætning i udvalget.

LÆS OGSÅ

Derfor har en del af debatten handlet om, hvorvidt forfatterne med udnævnelsen af Jes Stein Pedersen som medlem af udvalget blot har været sure over, at deres magt blev svækket.

Annelise Marstrand Jørgensen er formand for litteraturudvalget, og her bliver Jes Stein Pedersens beslutning mødt med ærgrelse.

»Det var et rigtig godt udvalg, og det havde en god bredde og en god dynamik, som jeg havde set frem til at arbejde i«, siger hun og fortsætter:

»Jeg synes, det er brandærgerligt, at det er noget, som næsten ligner en personhetz, der får ham til at trække sig. Det er i orden, at forfatterforeningerne. udtaler sig om nogle rent principielle ting, men jeg synes, det er gået alt for vidt«, siger Annelise Marstrand Jørgensen.

Der skal nu findes en ny person til at overtage Jes Stein Pedersens plads, men der er endnu ikke sat navn på en efterfølger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden