Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Navngivning. Det har tager et helt år, men nu er navnet til pladsen ved siden af Rådhuspladsen endegyldigt besluttet. Regnbuepladsen er det officielle navn per 1. juli.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Navngivning. Det har tager et helt år, men nu er navnet til pladsen ved siden af Rådhuspladsen endegyldigt besluttet. Regnbuepladsen er det officielle navn per 1. juli.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter et års protester: Nu får København sin Regnbueplads

Efter en del bump på vejen kan hovedstaden om tre måneder indvie omstridt plads.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stort flertal i Københavns Teknik- og Miljøudvalg har netop besluttet, at hovedstaden den 1. juli officielt kan skrive Regnbuepladsen ind på bykortet.

Men det har ikke været helt let at nå hertil.

Tilbage i maj 2013 mente man, at den prominente plads på Vester Voldgade lige ved Rådhuspladsen skulle opkaldes efter Axel Axgil, der stiftede LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner).

Men det forslag blev fejet af vejen på grund af en række protester, hvoraf de fleste gik på, at Axel Axgil, der døde i 2011, var gift med en mand, som havde meldt sig frivilligt til nazistisk krigstjeneste under Anden Verdenskrig.

Desuden modtog Københavns Kommunes Vejnavnenævn et brev, hvor det fremgik , at Axel Axgil havde været medlem af 'Pædofiligruppen' - en støtteforening for pædofile, hvilket også vejede tungt i beslutningen om at droppe at navngive pladsen efter ham.

Så skulle pladsen døbes efter den lesbiske skuespillerinde Hannah Bjarnhof for at hædre kvinden, der stod frem som lesbisk i en sen alder. Det forslag mødte dog også kritik, da Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT) ikke mente, at skuespillerinden havde gjort tilstrækkeligt for miljøet til at fortjene at få en plads opkaldt efter sig.

Men da forslaget 'Regnbuepladsen' blev fremlagt for vejnavnenævnet, var der ingen tvivl.

Det var det rette navn.

Navnet, der blev vedtaget og sendt til høring i februar, har ifølge Københavns Borgerrepræsentation til hensigt at fejre det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede.

Kamp om navn er slut

Begejstringen i borgerrepræsentationen har dog ikke vakt genklang hos alle.

Spar Nords bankrådsformand i København, Thomas Højlund, kaldte i et høringssvar forslaget for useriøst og sammenligner det med navne som Blæsevejrspladsen, Solskinspladsen og Regnvejrspladsen.

I svaret begrunder han sin kritik med, at: »det er selvforklarende, at det foreslåede/besluttede ’Regnbuepladsen’ er direkte misvisnede og uanvendeligt, idet det repræsenterer en i vejmæssig sammenhæng kunstig og uanvendelig beskrivelse. I hvilken ende af regnbuen skal man påbegynde sin søgen?«

Høringssvaret har dog ikke rokket ved noget - ud over, at Thomas Højlund ikke længere er Spar Nords bankrådsformand i København.

Således kunne Københavns Teknik- og Miljøudvalg i dag endeligt vedtage navnet Regnbuepladsen, efter høringsperioden er løbet ud.

»Den politiske kamp om navnet på denne centrale plads i København viser med al tydeliglighed, at der stadig er mange kampe at kæmpe for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnedes rettigheder. Jeg er glad for, at vi langt om længe kan navngive pladsen efter det frisind, der kendetegner København. Heldigvis bakkede et stort flertal i udvalget op om Regnbuepladsen«, udtaler teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i en pressemeddelelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden