Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dronningen besøger vikinger i Berlin

Udstillingen ’Die Wikinger’ er hovedformålet med dronningens rejse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dronning Margrethe rejser på tirsdag og onsdag på officielt besøg i Berlin. Hovedformålet med rejsen med det særdeles tætpakkede program er åbningen af udstillingen ’Die Wikinger’ i udstillingsbygningen Martin-Gropius-Bau, som dronningen forestår på tirsdag sammen med den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck.

De to statsoverhoveder har allerede mødt hinanden en gang tidligere, da den dengang relativt nytiltrådte præsident Gauck og hans kæreste, Daniela Schadt, for næsten præcis et år siden var på et såkaldt introduktionsbesøg i Danmark.

Opsigtsvækkende vikingeskibe

’Die Wikinger’ er skabt i samarbejde mellem Museum für Vor- und Frühgeschichte i Berlin, British Museum i London og Nationalmuseet i København. En del af udstillingen, der tidligere er vist i den danske og den engelske hovedstad, tæller ’Roskilde 6’, som er det hidtil længste vikingeskib, der er fundet. Det udstilles i bygningens indre gård.

De tyske mediers interesse for den kommende vikingeudstilling har været endog meget stor. I forhold til den oprindelige udstilling fra København og London er den kommende udstilling i Berlin blevet udvidet med den største rekonstruktion af et vikingeskib –’Havhingsten fra Glendalough’ – på foranstaltning af den danske ambassade i Berlin og Vikingemuseet i Roskilde. Skibet blev bygget 2000-2004 efter originalen fra Dublin, som skabtes af skandinaviske vikinger i 1042.

Ambassaden har tillige foranstaltet, at to bådebyggere fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, indtil udstillingen lukker 4. januar næste år, bygger en rekonstruktion af en mindre båd fra vikingetiden med kopier af vikingernes værktøj.

’Havhingsten’ anløber Berlin via Spreefloden allerede i morgen med 65 roere fra skibets frivillige bådelav i Roskilde som drivkraft, før det går til kaj ved Schiffbauerdamm midt i den tyske hovedstad.

Det 30 meter lange krigsskib blev søsat i 2004 med deltagelse af dronningen. Nu går hun igen om bord på skibet i Berlin sammen med Joachim Gauck.

Efterfølgende er præsidenten vært ved en middag i sin embedsbolig Schloss Bellevue i Tiergarten.

Onsdagen indledes med en rundvisning på Neues Museum, der har gennemgået en kolossal restaurering i de senere år. Det officielle besøg omfatter derpå et møde med Berlins snart afgående overborgmester, Klaus Wowereit, ved Brandenburger Tor, hvorefter Berlins førstemand byder på frokost.

Siden aflægger dronningen besøg i den danske kirke, Christianskirken, samt i slotsanlægget i Potsdam, hvor hendes ledsager bliver delstaten Brandenburgs ministerpræsident, Dietmar Woidke.

Den danske regering er ved rejsen til Berlin repræsenteret ved handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (A), og vikingeudstillingen er sponseret af Oticon- og Krak-fondene.

Rejsen til Berlin indledes med, at dronningen aflægger besøg hos billedkunstneren Olafur Eliasson i hans studie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden