Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

FN lancerer en ny kampagne med Emma Watson som talsperson. Over 2 millioner har allerede set den. Kilde: AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Emma Watsons forrygende FN-tale som feminist set over to millioner gange

Skuespilleren er lykkedes med at række ud til mændene, mener Kvinfodirektør.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»I tænker måske: hvem er den Harry Potter-pige? Og hvad laver hun på talerstolen i FN? Det er et godt spørsgmål, og tro mig, jeg har spurgt mig selv om det samme«.

Med de ord fik Emma Watson latteren til at bryde ud blandt de fremmødte til en præsentation af FN's kampagne HeForShe (HanForHende red.)

»Jeg begyndte at stille spørgsmålstegn ved vores forestillinger om køn, da jeg som otteårig blev kaldt kommanderende, fordi jeg ville instruere de skuespil, vi skulle vise vores forældre. Det blev drengene ikke«, siger Emma Watson i sin tale, der blandt andet handler om, hvorfor hun er feminist.

Mere end to millioner har set talen på videoportalen Youtube, hvor Emma Watson henvender sig direkte til verdens mænd og inviterer dem til at tage del i kampen for ligestilling mellem kønnene.

»Både mænd og kvinder skal føle sig frie til at være følsomme. Både mænd og kvinder skal føle sig frie til at være stærke. Det er på tide, at vi alle begynder at opfatte køn som et spektrum og ikke som to modsatte idealer«, sagde den britiske skuespiller, der ellers er bedst kendt for sin rolle som den dygtige og flittige heks Hermione Granger i Harry Potter-filmene.

Men Emma Watson er også velgørenhedsambassadør for FN-agenturet ’FN Kvinder’, og med hendes tale i FN’s hovedkvarter søndag sætter hun en helt ny dagsorden.

Det mener i hvert fald direktør i videnscenteret Kvinfo Nina Groes.

»Hun er virkelig lykkedes med at række ud til mændene og med at kommunikere, at det er en fælles opgave. Ligestilling og lige rettigheder handler ikke kun om kvinder, men om vor allesammens muligheder for at være dem, vi er«

Trues med læk af nøgenbilleder

På hjemmesiden heforshe.org kan mænd fra hele verden tilkendegive deres støtte til budskabet om, at ligestilling ikke kun er en sag for kvinder.

Nina Groes fortæller, at 135 danskere i går havde vist deres støtte på siden. I dag er tallet 491.

I alt har 69.148 mænd klikket ja til, at de er enige i Emma Watsons budskab, men ikke alle tager lige pænt imod talen.

På internetportalen påstår anonyme brugere at være i besiddelse af private nøgenbilleder af den britiske skuespiller og truer med at offentliggøre dem.

Og med det, påpeger Nina Groes, vil Emma Watson kunne føje endnu et eksempel til sin liste over grunde til at være feminist. Hun mener ikke, at truslerne vil få den store betydning.

Det kan Emma Watsons tale derimod.

»Hun er jo en rollemodel for millioner af unge kvinder, som står og skal til at folde deres liv ud. Hun viser, at verden ikke behøver at se ud, som den gør i dag«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden