Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pippi. Sådan kender de fleste børn Pippi Langstrømpe, i skuespilleren Inger Nilssons skikkelse.
Foto: ANONYMOUS/AP

Pippi. Sådan kender de fleste børn Pippi Langstrømpe, i skuespilleren Inger Nilssons skikkelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk tv redigerer 'negerkonge' ud af Pippi Langstrømpe

Pippi i Astrid Lindgrens populære tv-serie er ramt af censurkniven.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når tv-serien 'Här kommer Pippi Långstrump', som blev sendt i svensk fjernsyn første gang i 1969, kommer i en ny og opdateret dvd-udgave, vil den være kemisk renset for racistiske ytringer.

Det oplyser SVT, der selv har taget initiativ til at nyredigere den 45 år gamle tv-serie, som også er meget populær i Danmark.

Når Pippi Langstrømpe refererer til sin far som 'negerkonge', vil hun i den nye udgave blot sige 'konge'. Og en scene, hvor Pippi leger 'kineser' ved at strække huden omkring øjnene ud, er blevet klippet helt om.

Ifølge SVT kan den gamle udgave virke stødende »i mødet med et moderne publikum«.

»Målgruppen er børn, og vi tror, at det kan opleves som sårende eller nedsættende for børn, som ser og hører det her«, siger Paulette Rosas Hott, salgschef for program og licens i SVT.

'Ikke kontroversielt at redigere'

'Här kommer Pippi Långstrump' skal efter planen genudsendes i december på SVT's børnekanal, og da vil det være den nye version, der vises.

»Hvis man læser en bog for et barn, er det noget andet, for så kan de voksne forklare tingene. Men SVT har jo så høj en troværdighed, at forældre lader deres børn selv sidde og kigge på vores programmer. Derfor mener vi ikke, at vi bør fremelske udtryk, der kan opleves som sårende«, siger Paulette Rosas Hott.

Hun anser det ikke for kontroversielt at redigere i det gamle værk, fordi Saltkråkan AB, som forvalter forfatteren Astrid Lindgrens rettigheder, har godkendt ændringerne.

»Vi vil gøre alt for, at folk ikke skal blive sårede. Derfor mener vi, at SVT gør det rigtige. Astrid Lindgren stod for helt andre værdier end at krænke mennesker«, siger direktør Nils Nyman fra Saltkråkan AB.

Temapark trak gardin tilbage

Han er overbevist om, at Astrid Lindgren ville have bakket beslutningen op.

»Jeg tror, at hun ville sige: Absolut, det her gør ikke historien dårligere, og der er en risiko for, at folk vil føle sig stødt. Hun var meget opmærksom på, at man ikke blandede sig i hendes værker, men samtidig meget pragmatisk, når det var nødvendigt«, siger Nils Nyman til SVT.

For nylig måtte den svenske temapark Astrid Lindgrens Verden trække et Pippi-gardin med 'børneslaver' tilbage efter kritik for racisme. Motivet på gardinet var to smilende, mørke børn, der vifter med palmeblade for Pippi Langstrømpe.

Gardinet blev solgt i parkens souvenirbutik og webshop, hvilket fik en mor til at skrive et vredt indlæg på temaparkens Facebook-side.

»Vi kan kun beklage, og gardinet er nu fjernet fra vores sortiment«, sagde temaparkens direktør, Joakim Johansson, til Aftonbladet.

LÆS MERE

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden