Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
En af Tysklands nationalretter, opfundet i Berlin, er velsmagende, men næppe direkte sundt. I Tyskland er antallet af sukkersygepatienter med type 2-diabetes vokset med seks millioner på fire år! Foto: Martin Hospach

En af Tysklands nationalretter, opfundet i Berlin, er velsmagende, men næppe direkte sundt. I Tyskland er antallet af sukkersygepatienter med type 2-diabetes vokset med seks millioner på fire år! Foto: Martin Hospach

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Maden myrder i ny filmgyser

Dokumentaren ’Food Inc.’ har undersøgt, hvad der egentligt befinder sig i supermarkedernes frysedisk. Det er en dræber.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morderen hugger ikke længere sin kniv ind gennem bruseforhænget til en forsvarsløs kvinde.

Drabsmanden ligger ikke på lur i en skummel kælderskakt med skarpladt pistol, køligt ventende på sit offer.

Gerningsmanden bag den ultimative forbrydelse – at slå andre mennesker ihjel – kommer ikke engang længere trampende i fuldt militært udstyr.

Næh, den moderne morder løfter du såmænd selv ud af dit køleskab hver eneste dag.

Velkommen til en filmverden, hvor det største gys består af det, vi køber i supermarkederne, slæber hjem på komfuret til kogning og stegning for derefter at putte i munden.

Med fare for liv og helbred.

En radikal påstand, måske, men ikke desto mindre en påstand, der verificeres troværdigt i den amerikanske dokumentarfilm ’Food Inc.’.

Dødens gab En film, der formentlig vil være lige så hård ved frysediskene i Aldi her i Tyskland, Netto i Danmark, Wal-Mart i USA og Konsum i Sverige, som Morgan Spurlocks dokumentar ’Super Size Me’ var for McDonald’s for fire år siden.

Eller som branchebladet Variety konstaterer i sin anmeldelse af ’Food Inc.’ på filmfestivalen i Berlin:

»Filmen gør for supermarkederne, hvad hajen i ’Dødens gab’ i sin tid gjorde for strandene«.

På Berlinalen fylder mad stort set lige så meget som i byen Berlin ude i den omgivende virkelighed med sine tusindvis af boder og restauranter med specialiteter som Currywurst, Eisbein mit Sauerkraut, Kassler Ribbenspeer og Möhren mit Schweinebauch.

Det daglige brød m.v. har ligefrem fået sin egen sektor i filmfestivalen – Kulinarische Kino med film, der advarer mod at indtage det forkerte og viser mulighederne for at spise godt

»Vigtigt at kende sin mad«
I juryen i filmens hovedkonkurrence har man anbragt den såkaldte madaktivist Alice Waters fra USA, der ikke just vigter sig med sit endeløse kendskab til problemstillingerne i moderne filmkunst, men til gengæld ved en hulens masse om, hvad man bør servere, og hvordan det skal tilberedes.

Men hvorfor nu denne fiksering på at æde på en filmfestival. Ifølge Berlinalens direktør, Dieter Kosslick, der er en karismatisk lederskikkelse i Berlins kulturliv og i øvrigt har været vegetar i de sidste 12 år, fordi det simpelthen er bydende nødvendigt at sætte fokus på det, vi spiser.

»Med serien ’Kulinarische Kino’ vil jeg gerne rette fokus mod, at det ikke er nok oplysning for folk at have et ugentligt madprogram i tv, hvor en kok viser os, hvordan man skal gøre, så vi alle kan have god samvittighed. Det er vigtigt at kende sin mad, vide, hvordan den er blevet til, og hvordan man selv skal tilberede den«, siger Dieter Kosslick til Berliner Zeitung.

Dødsfald

Og efter at have stiftet bekendtskab med ’Food Inc.’, som instruktøren Robert Kenner har researchet på i årevis, er det ikke let at være uenig med ham.

I filmen farer Robert Kenner bogstaveligt talt i flæsket på fødevareindustrien og dens efter hans mening helt uansvarlige metoder.

Metoder, som politikerne og medierne ikke gør nok for at gøre forbrugerne opmærksomme på.

Derfor koster indtagelse af dårlige madvarer hvert år 5.000 mennesker livet alene i USA, påstår filmen.

Kolibakterier Den undersøger kemien i madvarer og påviser eksempelvis, hvordan meget oksekød er fyldt med kolibakterier, fordi kreaturerne står i lort til langt op ad benene.

Og hvordan det kan lade sig gøre at købe mælk med væksthormoner i Wal-Mart i USA.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For slet ikke at tale om, hvad der egentlig gemmer sig bag påskrifterne om det kemiske indhold på mad og drikke. Oplysninger, der ofte er helt uigennemskuelige og derfor egentlig ligegyldige.

Industrien til modangreb
I USA har fødevareindustrien reageret stærkt på filmen og har forsøgt at lægge hindringer for den gennem lobbyisme, ligesom man gør over for afsløringer af metoderne i madbranchen til daglig.

I staten Colorado kan man eksempelvis komme i fængsel for bare at kritisere de store (ofte hormonbehandlede) bøffer, kvægstaten er kendt for.

Og da talkshowværten Oprah Winfrey i 1998 i et af sine programmer havde burgere som tema og erklærede, at hun aldrig mere ville indtage en bolle med kød i midten, anlagde texanske burgerkæder erstatningskrav på 12 millioner dollar.

Det er med andre ord ikke ufarligt at kritisere den daglige mad, det er bare på høje tid at gøre det. For at ændre vores fokus fra, at mad skal være billig og hurtig (og dræbende).

Mad skal ses i biografen. Velbekomme.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden