Den 32-årige rapper Natasja Saad mistede livet ved en bilulykke i Jamaica i weekenden.  Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Den 32-årige rapper Natasja Saad mistede livet ved en bilulykke i Jamaica i weekenden. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Kultur

Nekrolog: Lovende dansk rapper død

Talentfulde Natasja Saad mistede livet i en bilulykke i Jamaica, hvor hun indspillede det album, der skulle være det internationale gennembrud.

Kultur

Lige efter et af de længst ventede gennembrud i dansk musik har den 32-årige sanger og rapper Natasja Saad mistet livet i en bilulykke i Jamaica natten til søndag.

På reggaemusikkens ø har Natasja Saad, der herhjemme er bedst kendt for hittet ’Op med ho’det’ og sit samarbejde med Bikstok Røgsystem, arbejdet i flere omgange for at forberede det, der lignede en kommende international karriere.

Omkom i ulykke efter fest
I sommer vandt hun den prestigefyldte Red Stripe Irie-FM Big Break Contest i konkurrence med skrappe lokale navne. Legender som Sly & Robbie og folkene bag den populære Sean Paul har skrevet og indspillet sange med Natasja i Jamaica.

Under sit sidste ophold på øen mistede Natasja livet. Efter en fest lørdag aften var hun bl.a. sammen med hjerteveninden og kollegaen Karen Mukupa passager i en bil, der forulykkede.

Det er ikke oplyst, under hvilke omstændigheder ulykken skete, men Karen Mukupa slap uden alvorlige skader. Chaufføren i bilen var lokal.

Tidligt interesseret i musik
Den smukke og livfulde Natasja Saad var datter af en dansk mor, fotografen Kirstine Saad, og en sudansk far. Hun voksede op på Islands Brygge i København og blev tidligt interesseret i musik.

Som 12-årig skrev hun eksempelvis sangen ’Under My Mummy’ i protest mod husregler om, at hun skulle være hjemme senest kl. 22 hver aften. Som 13-årig dannede hun duoen No Name Requested med veninden (Karen) Miss Mukupa. Stilen var den hiphop og jamaicanske dancehall, Natasja allerede dengang dyrkede intenst.

På grund af sin lidenhed tog hun kunstnernavnet Little T., men No Name Requested fik aldrig det forventede gennembrud, og pigerne opgav til sidst samarbejdet.

Uddannet galopjockey
Mens Miss Mukupa kastede sig over en solokarriere, bestemte Natasja Saad sig for at forfølge en anden passion, heste. Hun uddannede sig til galopjockey på Klampenborg Galopbane og ernærede sig som jockey, indtil et alvorligt styrt satte en stopper for karrieren. Efter at have fået en ny hofte droppede hun hestene og bestemte sig for at gøre et nyt forsøg med musikken.

Natasja Saad har blandt andet sunget kor for sværvægtere som Massive Attack, UB40 og A Tribe Called Quest i udlandet.

Da Pharfar og Bikstok Røgsystem tog hende med som gæsterapper på hittet ’Cigar’, fik omverdenen igen ørerne op for Natasjas tilsyneladende legende lette tilgang til ragga-rap og hendes rå flow.

Internationalt gennembrud lå i kortene

I 2005 udkom debuten, ’Release’, produceret af Pharfar, og kritikken var positiv. Albummet er udgivet i blandt andet Tyskland og Rusland, og det lå i luften, at Natasjas andet udspil kunne blive et internationalt gennembrud.

Herhjemme var hun nomineret i flere kategorier ved prisfesterne P3 Guld og Danish Music Awards i år, men måtte dog nøjes med at optræde begge steder. Hendes seneste store satsning i Danmark var på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg, hvor hun i foråret var med i Nicolai Cederholms moderne version af Shakespeares ’Købmanden i Venedig’.

Med sin blanding af stand-up, rap og skuespil blev stykket en stor succes som og slet ’Købmanden’ med Natasja Saad for fuld glans i rollen som den rige købmands datter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce