Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Evan Agostini (arkiv)/AP
Foto: Evan Agostini (arkiv)/AP

Hitserie. Marnie (t.v.) - eller Allison Williams, som hun jo retteligt hedder - vakte opsigt med en onaniscene i hitserien Girls. Her har hun selskab af seriens skaber og hovedperson, Lena Dunham.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svenskere vil have klitten frem i lyset

Svensk organisation vil gøre op med tabuet om kvindelig masturbation.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de mest omtalte scener i den amerikanske seriesucces ’Girls’ om en flok unge storbypiger er scenen, hvor den smukke, feminine Marnie går ud på et offentligt toilet og onanerer.

De få minutters masturbation på åben skærm fik flere amerikanske medier til at spørge skuespillerinden, om det ikke var grænseoverskridende for hende at lave den scene. Bloggere har efterfølgende påpeget, at ingen formentlig ville have løftet et øjenbryn, hvis skuespilleren havde været en mand.

Den forskel på vores syn på onani skal vi have gjort noget ved, mener det svenske Landsforbund for Seksuel Oplysning, RFSU. Derfor har de udskrevet en konkurrence, der i den grad har fået onani på alles læber i Sverige. I jagten på at finde et passende ord for kvinders onani bad de svenskerne om hjælp til at komme med gode bud – og den opgave tog folket på sig.

Besøgsrekord

Konkurrencen skabte besøgsrekord på organisationens hjemmeside, og de fik mere end 1.000 bud på et nyt ord. Mænd og kvinder, såvel unge som gamle, sendte mails, postkort, breve og ringede ind med bud som ’pulla’, ’klittra’, ’gniffa’ og ’selfa’ og ’runka’, som allerede bliver brugt om mænds masturbation.

Hele formålet med at sætte en konkurrence som denne i gang er at skabe et mere mundret hverdagssprog, så det bliver naturligt at tale om det at onanere som kvinde, forklarer talsmand for organisationen Kristina Ljungros:

»Vi synes ikke, at der findes et klart ord for kvinders onani, som modsvarer ’runka’ for mænd. Og det er jo sådan, at hvis du ikke har et sprog, kan du ikke tale om det. Vi taler ganske enkelt ikke om kvindelig masturbation, som vi taler om mænds. Alle går ud fra, at mænd og drenge onanerer, men det er ikke det samme for piger og kvinder«.

Mere end ord

At ord kan være med til at påvirke måden, vi taler om kvinders seksualitet på, har organisationen før sat på dagsordenen. I 1990’erne opstod der nemlig et behov i Sverige for at finde et neutralt ord for det kvindelige kønsorgan, og organisationen fandt dengang på ordet ’snippa’, der er pendant til det danske ’tissekone’. I dag er ordet blevet en del af dagligsproget og har ifølge Kristina Ljungros gjort det langt nemmere at tale om seksualitet:

»Før havde vi ikke et rigtigt ord, og det har simpelt hen forandret måden, vi taler om kvinders og pigers seksualitet på. Lærere, pædagoger og forældre har i dag nemmere ved at tale med børn om det. Det viser virkelig, at man skal have et sprog og et ord for at kunne tale om noget«.

På trods af konkurrencens lette indpakning – man vinder en dildo, hvis ens ord får mange stemmer – er den et udtryk for en ret alvorlig sag. Sagen afspejler nemlig, at kvinder historisk set ikke har haft den samme ret til lyst og at nyde sex. Selv i dag mener Kristina Ljungros ikke, at kvinder har samme adgang til deres egen seksualitet, som mænd har:

»Alle kender historier om drenge, der masturberer sammen, men det er ikke det samme for piger. Hvis du ikke hører historier om piger, der masturberer, vil du måske føle dig skamfuld, hvis du selv gør det. Så naturligvis er det vigtigt for alle at betragte masturbation som naturligt, og så er det op til én selv, om man har lyst til at gøre det«.

Tvivlsomt resultat

Ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet mener professor Christian Graugaard ikke, at et nyt ord er løsningen. Han er enig i, at sprog skaber virkelighed, men ideen med at opfinde nye ord og begreber som en måde at forandre verden på køber han ikke:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg så meget hellere, at vi på mange planer arbejdede for en seksualkultur med højt til loftet. I hjem og i skoler, i medier og populærkultur. Det er mangfoldigheden og begejstringen, vi skal give plads til. Så skal sproget nok følge med«.

Opgør med tabu

Sara Hornum Inanloo, der er redaktør på den nyeste udgave af kvindehåndbogen ’Kvinde kend din krop’, mener også, at vi i Danmark har et behov for at gøre op med tabuet omkring kvinders onani og seksualitet.

På trods af årtier med frigørelse og ligestillingskamp betragtes kvinders lyst til sex stadig ikke med samme naturlighed som mænds. Men hun mener heller ikke, at et nyt ord vil revolutionere området:

»Jeg tror ikke, at et nyt pigeord vil løse problemet. Ligesom med ’kussen’ handler det i højere grad om, at vi skal lære at tage det allerede eksisterende ord i munden og tale om, at kvinder onanerer. Vi skal tale om, at kvinders onani er lige så naturligt, som når mænd onanerer. Jeg kunne godt forestille mig, at det ville give bagslag, hvis man gik ind og sagde, at vi skal finde et andet ord, fordi det, kvinder laver, er noget andet end det, mænd gør – man skal ikke kalde det for noget andet, bare fordi det skal være mere spiseligt«.

Populær ord

Med 30 procent af stemmerne blev ’klittra’ det mest populære ord i den svenske konkurrence.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ordet er et verbum og er sat sammen af ordene klitoris og glitre. Inden organisationen lægger sig fast på det endelige ord, skal ’klittra’ igennem sprognævnet for at sikre, at det vil fungere.

Først til organisationens årsmøde til juni bliver det endelige bud afsløret.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden