Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
begær. Sexterapeut Esther Perel vil gerne have folk til at »tage ejerskab over deres eget begær«
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

begær. Sexterapeut Esther Perel vil gerne have folk til at »tage ejerskab over deres eget begær«

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kort og hot: Sådan bevarer du gnisten. Måske

Begæret i et parforhold kan nogle gange forlænges og gentændes ifølge Esther Perel og andre sex-eksperter.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig tror sexterapeut Esther Perel fra New York ikke så meget på konkrete anbefalinger til at bevare gnisten i et parforhold.

Hun står ved sit overordnede råd, at man skal udvikle sig både hver for sig og sammen. Generelt og på det erotiske plan.

Arranger for eksempel børneløse aftener, gerne også nætter, med start på restaurant, bar eller lignende. På den måde kan I måske opdage nye sider af hinanden og ikke mindst jer selv – så I ikke er nødt til at finde nye sider sammen med en elsker.

»Men på sin vis giver det ikke ret meget mening med den type råd«, siger Esther Perel.

»For eksempel kan du læse sådan noget med at leje et hotelværelse i alle magasinerne – jeg kender den slags, for jeg skriver selv to klummer. Men de folk, som godt kan finde ud af at leje et hotelværelse, de har ikke brug for rådet. Og de, som ikke har det i sig og ikke får lejet et værelse, har ikke noget ud af at læse det. For hotelværelset gør det jo ikke alene, hvis der ingen energi er i rummet«, påpeger Esther Perel.

Hun vil hellere have folk til at skabe »et erotisk rum i forholdet«.

»Ikke et fysisk rum, men for eksempel kan folk oprette en mailadresse, hvor de kan skrive til hinanden, og så ved de, at alt om børn og indkøb ikke hører til der. Men at de kun skriver der, når det er rart, når de vil flirte, og så bliver det mere legende«, forklarer hun.

Tag ejerskab over begæret

Perel vil også gerne have folk til at »tage ejerskab over deres eget begær«.

»Jeg plejer at have en øvelse, hvor jeg beder folk om at sige, hvordan de tænder sig selv af. Hvordan de selv slukker for deres begær. Eksempelvis ved at bekymre sig om børnene, tænke på vasketøjet, ved at være træt eller stresset. For den anden kan jo gøre hvad som helst forgæves, hvis butikken er lukket, og du ikke er tilgængelig«, påpeger hun.

»Efter det skal man selvfølgelig også se på, hvad som tænder én selv. Hvordan vækker du selv din krop? Så siger folk måske musik, massage, at føle sig fri og levende i sin krop. Sådan kan du måske finde 20 ting, som du enten tænder på eller det modsatte, og det betyder, at du kan tage ejerskab for dit eget begær. Det giver autonomi, i stedet for at det bare er, hvordan tænder partneren dig«.

I den forbindelse er det også vigtigt, at man giver sig selv lov til både at sige nej nogle gange – og til at kræve ind og tage imod andre gange.

»Især mange kvinder har meget fokus på andres behov. De skal øve sig i at føle, at de har ret til det, og at de fortjener det«.

Tal om, hvor grænsen går

Både Esther Perel og andre eksperter erkender, at det ikke altid er nok kun at have erotiske tanker og handlinger i tosomhed. De råder derfor til at overveje, hvor mange af nedenstående 3 trin, man kan acceptere i sit parforhold:

Tilladelse til at flirte, elektronisk og face to face, danse tæt med andre og eventuelt fantasere om dem (når man er alene, ikke i seng med sin partner). En vis portion seksuel privathed – et erotisk sted, som man holder for sig selv – er ofte nødvendigt. Her går grænsen ved egentlig seksuel kontakt med en tredjepart.

Er det ikke nok, så giv tilladelse til at træde ved siden af en enkelt gang imellem, enten med kys og kram eller egentlig sex, men begrænset i tid og rum. Helst kun på forretningsrejser eller lignende (altså væk fra hverdagen) og aldrig mere end én gang med den samme.

Det er ofte her, det bliver grænseoverskridende, så her skal man nok aftale, om det skal holdes hemmeligt eller fortælles.

Er det heller ikke nok, skal man måske give tilladelse til at have affærer – eller opsøge en tredje- og eventuelt fjerdepart sammen – så længe man stadig er tro på det dybere følelsesmæssige plan. Så det ’bare’ er sex.

Det er så her, det for alvor bliver kompliceret, for hvordan begrænser man sine følelser for andre til kun at være seksuelle?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden