begær. Sexterapeut Esther Perel vil gerne have folk til at »tage ejerskab over deres eget begær«
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

begær. Sexterapeut Esther Perel vil gerne have folk til at »tage ejerskab over deres eget begær«

Kultur

Kort og hot: Sådan bevarer du gnisten. Måske

Begæret i et parforhold kan nogle gange forlænges og gentændes ifølge Esther Perel og andre sex-eksperter.

Kultur

Egentlig tror sexterapeut Esther Perel fra New York ikke så meget på konkrete anbefalinger til at bevare gnisten i et parforhold.

Hun står ved sit overordnede råd, at man skal udvikle sig både hver for sig og sammen. Generelt og på det erotiske plan.

Arranger for eksempel børneløse aftener, gerne også nætter, med start på restaurant, bar eller lignende. På den måde kan I måske opdage nye sider af hinanden og ikke mindst jer selv – så I ikke er nødt til at finde nye sider sammen med en elsker.

»Men på sin vis giver det ikke ret meget mening med den type råd«, siger Esther Perel.

»For eksempel kan du læse sådan noget med at leje et hotelværelse i alle magasinerne – jeg kender den slags, for jeg skriver selv to klummer. Men de folk, som godt kan finde ud af at leje et hotelværelse, de har ikke brug for rådet. Og de, som ikke har det i sig og ikke får lejet et værelse, har ikke noget ud af at læse det. For hotelværelset gør det jo ikke alene, hvis der ingen energi er i rummet«, påpeger Esther Perel.

Hun vil hellere have folk til at skabe »et erotisk rum i forholdet«.

»Ikke et fysisk rum, men for eksempel kan folk oprette en mailadresse, hvor de kan skrive til hinanden, og så ved de, at alt om børn og indkøb ikke hører til der. Men at de kun skriver der, når det er rart, når de vil flirte, og så bliver det mere legende«, forklarer hun.

Tag ejerskab over begæret

Perel vil også gerne have folk til at »tage ejerskab over deres eget begær«.

»Jeg plejer at have en øvelse, hvor jeg beder folk om at sige, hvordan de tænder sig selv af. Hvordan de selv slukker for deres begær. Eksempelvis ved at bekymre sig om børnene, tænke på vasketøjet, ved at være træt eller stresset. For den anden kan jo gøre hvad som helst forgæves, hvis butikken er lukket, og du ikke er tilgængelig«, påpeger hun.

»Efter det skal man selvfølgelig også se på, hvad som tænder én selv. Hvordan vækker du selv din krop? Så siger folk måske musik, massage, at føle sig fri og levende i sin krop. Sådan kan du måske finde 20 ting, som du enten tænder på eller det modsatte, og det betyder, at du kan tage ejerskab for dit eget begær. Det giver autonomi, i stedet for at det bare er, hvordan tænder partneren dig«.

I den forbindelse er det også vigtigt, at man giver sig selv lov til både at sige nej nogle gange – og til at kræve ind og tage imod andre gange.

»Især mange kvinder har meget fokus på andres behov. De skal øve sig i at føle, at de har ret til det, og at de fortjener det«.

Tal om, hvor grænsen går

Både Esther Perel og andre eksperter erkender, at det ikke altid er nok kun at have erotiske tanker og handlinger i tosomhed. De råder derfor til at overveje, hvor mange af nedenstående 3 trin, man kan acceptere i sit parforhold:

Tilladelse til at flirte, elektronisk og face to face, danse tæt med andre og eventuelt fantasere om dem (når man er alene, ikke i seng med sin partner). En vis portion seksuel privathed – et erotisk sted, som man holder for sig selv – er ofte nødvendigt. Her går grænsen ved egentlig seksuel kontakt med en tredjepart.

Er det ikke nok, så giv tilladelse til at træde ved siden af en enkelt gang imellem, enten med kys og kram eller egentlig sex, men begrænset i tid og rum. Helst kun på forretningsrejser eller lignende (altså væk fra hverdagen) og aldrig mere end én gang med den samme.

Det er ofte her, det bliver grænseoverskridende, så her skal man nok aftale, om det skal holdes hemmeligt eller fortælles.

Er det heller ikke nok, skal man måske give tilladelse til at have affærer – eller opsøge en tredje- og eventuelt fjerdepart sammen – så længe man stadig er tro på det dybere følelsesmæssige plan. Så det ’bare’ er sex.

Det er så her, det for alvor bliver kompliceret, for hvordan begrænser man sine følelser for andre til kun at være seksuelle?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce