Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LIND OLE/Lind Ole Jyllands-Posten
Foto: LIND OLE/Lind Ole Jyllands-Posten
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi tager terror langt mere alvorligt, end det fortjener«

Terror er en særlig form for kriminalitet og ikke mere end det, mener Francis Fukuyama - tænkeren der erklærede historien slut.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kaldte det »en kamp mellem frihed for den enkelte og en mørk ideologi«, da den 22-årige Omar el-Hussein dræbte to mænd og sårede fem politifolk i København.

Hun kaldte attentaterne for et angreb på »alle danskere«. Men samfundsforsker Francis Fukuyama advarer nu mod, at politikere og medier dramatiserer angrebene og gør dem til en trussel mod hele samfundet:

Det er på mange måder reaktioner på den forestillede trussel om terror, som skaber store problemer – og ikke terrorismen selv

»Lige fra 9/11 er terror blevet taget langt mere alvorligt, end det fortjener. Det er på mange måder reaktioner på den forestillede trussel om terror, som skaber store problemer – og ikke terrorismen selv«.

LÆS KOMMENTAR

Det vil ifølge Fukuyama være langt mere skadeligt for de demokratiske samfund, hvis højrefløjspartier reagerer ved at kræve mere kontrol, overvågning og udstødning af indvandrere.

Francis Fukuyama blev en intellektuel verdensstjerne, da han i 1992 udgav ’Historiens afslutning og det sidste menneske’, og har siden været en globalt anerkendt kommentator. Han fortsætter:

»Det er min klare opfattelse, at den her type attentater bør betragtes som en særlig og alvorlig form for kriminalitet«.

LÆS DEBAT

Vi behøver ikke at frygte deres ideologi som politisk bevægelse, forklarer Fukuyama, og man gør dem større, end de er, hvis vi udråber dem til »terrorister«.

»Deres ideologi har ikke potentiale til at tilrække titusinder af tilhængere og føre til forandringer ved valg og afstemninger«, siger amerikaneren.

Fukuyama minder om, at mange af dem, vi kalder for terrorister, har udviklet sig fra almindelige kriminelle til radikale islamister. De bruger fundamentalismen til at romantisere sig selv, så de ikke bare er forbrydere, men bliver hellige krigere.

Men attentaterne skræmmer os i forhold til tegninger og kritik af islam. Skal vi gå på kompromis med vores ytringsfrihed?

»Nej. I europæere skal være så sikre på jeres egne værdiers vegne, at I er villige til at forsvare dem. Og hvis folk kommer til Europa for at opnå privilegierne, må de acceptere, at til de privilegier hører den individuelle frihed til at udtrykke sig selv. Også med tegninger. Det er en del af kontrakten«, siger Francis Fukuyama.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden