Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mistænkt. En 14 år gammel sag om mordet på journalist Susan Berman blev afskrevet som et mafia-relateret drab, men nye beviser peger i retning af rigmanden Robert Durst, der også har en forsvunden kone og en parteret ven i sit bagkatalog.
Foto: HBO Presse

Mistænkt. En 14 år gammel sag om mordet på journalist Susan Berman blev afskrevet som et mafia-relateret drab, men nye beviser peger i retning af rigmanden Robert Durst, der også har en forsvunden kone og en parteret ven i sit bagkatalog.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

HBO-dokumentar bringer nye beviser på bordet i genåbnet mordsag

Dokumentaren 'The Jinx' om ejendomsmillionæren Robert Durst kæder ham sammen med flere uløste mordsager.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ved juletid år 2000, da den amerikanske journalist og forfatter Susan Berman bliver myrdet i sit hjem med et skud i baghovedet, der til forveksling ligner en henrettelse.

Efterfølgende modtager politiet en anonym notits om, at de kan finde hendes lig i huset i LA. En besked, der kun kan stamme fra morderen.

Beskeden er håndskreven med blokbogstaver, og Beverly Hills er stavet forkert. 'Beverley Hills'.

Ingen bliver dømt for drabet, og sagen ender med at blive lukket, da politiet afskriver mordet som værende gangsterrelateret. Hendes far, David Berman, også kendt som 'Davie the Jew', var dybt involveret i organiseret kriminalitet, og han havde mange fjender.

LÆS ANMELDELSE

Men i femte og næstsidste afsnit i HBO-dokumentarserien 'The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst', der netop er blevet sendt, er der for første gang offentliggjort bevismateriale, der linker ejendomsmillionæren Robert Durst til Susan Bermans død.

De nye beviser kan få en afgørende konsekvens for sagen fra 2000, der ellers har været lagt på is, og efterforskere fra Los Angeles og New York har sammen med FBI talt med en række vidner i New York gennem de seneste uger, skriver New York Times.

Det afgørende nye er et brev fra 1999, som den dræbte Susan Bermans stedsøn, Sareb Kaufman, bringer i spil. Det er sendt fra Robert Durst til Susan Berman, og det er ikke så meget indholdet, som det er Dursts kragetæer og den iøjnefaldende fejlstavning af 'Beverley Hills', der har fået efterforskerne til at undre sig.

Jeg slog ikke min bedste ven ihjel. Men jeg parterede ham

Både brev og notits om drabet kan dermed meget vel være skrevet af Robert Durst. Der oven i købet kan have haft et motiv for at slå sin veninde ihjel.

Farlig viden om konens forsvinden

Robert Durst og Susan Berman mødte hinanden under deres universitetstid i 1965. Robert Durst droppede imidlertid ud fra sit studie og flyttede tilbage til New York.

I hjembyen blev han født ind i en af USA’s rigeste familier. Durst-organisationen blev grundlagt af hans farfar, og familien Durst sat deres tydelige præg på New Yorks skyline med flere byggerier af skyskrabere. Senest One World Trade Center, hovedtårnet i det nye World Trade Center-kompleks i New York.

I 1971 mødte han Kathleen McCormack, og i 1973 giftede han sig med hende. De var sammen i 9 år, hvor Robert Durst gradvist blev mere og mere voldelig over for sin kone. I 1982 forsvandt hun sporløst.

Robert Durst var hovedmistænkt i sin kones forsvinden, men efterforskerne fandt aldrig nogen beviser på hans skyld, og sagen om Kathleen Durst’ forsvinden forblev længe en sag om en savnet person. I dag er hun officielt erklæret død, selv om man aldrig har fundet et lig.

Robert Durst fortsatte med at arbejde i familievirksomheden, som han, som den førstefødte, stod til at skulle overtage. Stridigheder med sine søskende, dårlig omtale i forbindelse med konens forsvinden og en tiltagende sær opførsel, hvor Robert Durst pludselig kunne stå og urinere i affaldsspandene på kontoret var dog alt sammen medvirkende til, at det i stedet blev hans lillebror Douglas, der satte sig i chefstolen efter deres far.

Fra rigsmandsknægt til morder

I 2000 begyndte sagen om Kathleen Durst så at røre på sig igen. Advokat og politi ville gerne tale med Robert Durst’ gamle veninde Susan Berman, der ved flere lejligheder havde talt med pressen for sin ven. Der var rygter om, at hun havde noget stort på vej, noget hun ville afsløre.

Men hun nåede aldrig så langt.

Få dage inden interviewet med politiet blev hun fundet død.

Selv om Robert Durst også var mistænkt i sagen om Susan Berman, blev han aldrig sigtet.

Det blev han til gengæld i endnu en mordsag, fra 2001. Her blev hans ven og nabo Morris Black fundet skudt og parteret, og Robert Durst tilstod. I hvert fald parteringsdelen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg slog ikke min bedste ven ihjel. Men jeg parterede ham«, lød det fra en tilsyneladende upåvirkert Robert Durst under retssagen.

Garderet af to af landets bedste advokater blev han frikendt i drabsanklagen. Han havde handlet i modværge, da han skød Morris Black, vurderede juryen, og da han ikke var sigtet for usømmelig omgang med lig, blev han ikke dømt for selve parteringen.

Robert Durst ville gerne tale

Manden bag HBO-dokumentaren, instruktør Andrew Jarecki, var nysgerrig efter, hvordan en dreng, der havde alle muligheder i livet, kunne ende som frikendt i en makaber mordsag, hovedmistænkt i sagen om hustruens forsvinden samt mistænkt for drabet på sin gode veninde.

For at finde svar lavede han i 2010 filmen 'All Good Things' med Ryan Gosling i hovedrollen.

Filmen affødte en henvendelse fra selveste Robert Durst, der havde set den og gerne ville mødes og tale. Herefter kom timelange interviews til at danne fundamentet for serien på seks afsnit, der går helt tæt på virkelighedens hovedperson. Serien vises i øjeblikket på HBO Nordic, og sjette og sidste afsnit offentliggøres på mandag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden