Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DIGITALISERING. Kulturminister Marianne Jelved (R) imødekommer nu flere institutioner og partiers ønske om en mere målrettet national handleplan for digitalisering af kulturarven.
Foto: Sisse Dupont (arkiv)

DIGITALISERING. Kulturminister Marianne Jelved (R) imødekommer nu flere institutioner og partiers ønske om en mere målrettet national handleplan for digitalisering af kulturarven.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jelved: Der skal lægges en plan for digitalisering

Kulturministeren vil til efteråret diskutere planer for digitalisering af kulturarven.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Digitaliseringen af dansk kulturarv er i fuld gang, men det foregår ikke i det tempo, mange ønsker, anerkender Marianne Jelved (R).

Nu melder ministeren sig på banen til i samarbejde med Folketingets kulturordførere at lægge en mere målrettet, national handleplan på området.»Jeg vil forslå, at man til efteråret tager de rapporter frem, som allerede foreligger, og i samarbejde med fagfolk ser, hvad der skal suppleres med«, siger Marianne Jelved.

»Og så skal vi sætte os ned og se på, hvad der mest brug for, og hvad vi først skal sætte gang«.

Flere institutioner, herunder Det Kongelige Bibliotek, Rigsarkivet, Statsbiblioteket og Det Danske Filminstitut, har efterlyst en mere overordnet national handleplan for digitaliseringen af deres enorme arkiver af bøger, film, tidsskrifter og opslagsværker.

Selv om området har været genstand for politisk diskussion i mere end 10 år, er bevillingerne til digitalisering primært kommet drypvis. Flere hævder, at Danmark halter bagud i forhold til andre europæiske lande. Det afviser Marianne Jelved dog - blandt andet med henvisning til en række digitaliseringsprojekter af samlede værker af Kierkegaard, Holberg og Grundtvig.

»Jeg synes, man skal anerkende, at selv om man giver 2 eller 8 millioner kroner om året (til digitalisering per institution, red.), så bliver det til noget efterhånden«.

De samlede omkostninger for at digitalisere dansk kulturarv er ukendte, men kan løbe op i flere milliarder.

Senest har kulturordførere fra Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne samstemmende sagt, at det er på tide at få lavet en mere målrettet, national strategi.

Kulturministeren siger, at det ikke giver mening at lægge planer på området inden indeværende folketingsår slutter og vil derfor vente til efteråret.

Hun henviser til, at VK-regeringen i forbindelse med medieaftalen fra 2007-2010 nedsatte et udvalg, der præsenterede flere interessante pointer i rapporten ’ Digitalisering af kulturarven’ (link), som ministeren forestiller sig, at man at kunne bruge sammen med nye undersøgelser og fagfolks anbefalinger i den kommende planlægning. Særligt spørgsmålene om finansieringsmodeller og rettigheder fylder meget.

Og ministeren understreger:

»Jeg kan ikke garantere nogen som helst form for finansiering. Jeg vil gerne undersøge muligheden for at lave en plan, og så må vi se, hvordan man finansierer det«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts