Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jes Stein: Vi må åbne døren for indvandring

Vi bliver nødt til at dele ud af Europa, selv om vi gerne vil have det for os selv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For nylig ventede jeg sammen med nogle hundrede andre passagerer på at få lov at gå fra borde og få vores bagage, som var kørt frem på trækvogne på kajen. Vi havde taget færgen til Bornholm. Forude ventede Folkemødet, dette skønne eksperiment udi demokratisk samtale.

Gennem de lukkede glasdøre kunne vi se en politibetjent og en hund. Det var varmt, alle ville bare ud og frem til Allinge, men mængden af kufferter var enorm, og hunden, som jeg først troede var en hashhund, men vistnok var en bombehund, sniffede sig gennem dyngerne med hellenistisk langsomhed.

Da glasdøren endelig gik op efter en halv times tid, følte jeg mig som et offer for en langtrukken ydmygelse, og jeg var ikke alene om det. Vi var vist alle ramt af det gennemforkælede, rejsevante menneskes grænseløse og letantændelige utålmodighed, når det møder en forsinkelse: en trafikkø, en bilist, der kun kører 110 i overhalingsbanen, en paskontrol, hvad som helst.

Fortidigt dna og vores egne dna-profiler sladrer om det hele: Egtvedpigen er tysk. Finnerne er Europas mest oprindelige folk. Der er stadig en lille smule Neandertal i os alle sammen

Denne sommer skal min bedre (men lige så utålmodige) halvdel og jeg så med toget under kanalen fra Paris til London, og jeg gruer allerede for, at det ender i en eller anden form for kaos, nu hvor jeg har læst, at afrikanere er begyndt at storme tunnelen i forsøget på at komme fra Frankrig til England. Når man så er kommet frem. Til Folkemødet, Paris eller London. Eller bare hjem igen til sig selv efter strabadserne med f.eks. at komme ud af Roskilde lørdag aften samtidig med 50.000 andre festivalgæster, der også bare ville hjem hurtigt muligt, ja, så indfinder fornuften sig igen. Så bliver man demokrat igen.

Erhvervede eller nedarvede egenskaber som empati, næstekærlighed og mellemfolkelig forståelse vækkes til live, og man hører pludselig sig selv sidde og tale indigneret ved middagsbordet eller til et selskab om, hvor hårdt bådflygtningene, der krydser Middelhavet, har det, som om man havde bare den fjerneste anelse om, hvad disse stakkels menneskers livsfarlige færd indebærer.

Det er så helt utroligt nemt at have de rigtige holdninger, når man selv har sit på det tørre.

Men hvad er de rigtige holdninger? I vores egne korte liv slås vi for de rettigheder, vi har opnået. Jeg vil til enhver tid gå på barrikaderne for, at den lille plet, der hedder ’Danmark’, forbliver et civiliseret sted. Problemet er, at Historien med meget stort H banker på, og at vi står foran enorme forandringer, som, uanset om vi vil det eller ej, vil ændre den måde, vi har levet på.

Vi står foran enorme folkevandringer og en enorm indvandring. Og fra både vores egen og andre folk og nationers historie ved vi, at det fra tid til anden kan være nødvendigt at udvandre og dermed befolke områder, som andre har haft for sig selv.

Som mere end 300.000 fattige danskere og en million fattige svenskere gjorde det til USA mellem 1850 og 1920. Som alle mulige folk altid har gjort det, siden de første afrikanere i sin tid vandrede ud i det ukendte for at erobre kloden.I disse år bliver fortidens folkevandringer for alvor forstået takket være de resultater, dna-forskere sammen med arkæologer, etnografer og andre fagfolk frembringer. Fortidigt dna og vores egne dna-profiler sladrer om det hele: Egtvedpigen er tysk. Finnerne er Europas mest oprindelige folk. Der er stadig en lille smule Neandertal i os alle sammen.

Når USA spås en glorværdig fremtid, er det netop, fordi befolkningen er ung og divers

Egentlig er det ret fantastisk. Mens afrikanerne og folk fra Mellemøsten i milliontal helt korporligt presser på for at komme ind i Europa fra syd, er dna-forskningen i fuld gang med at genbeskrive Europas og den øvrige menneskeheds historie.

Fortiden meddeler sig til os med voldsom styrke og kuldkaster gamle forståelser af alt muligt. F.eks. maner dna-forskningen endegyldigt enhver forestilling om eksistensen af rene racer i jorden. Sådanne findes ikke og enhver hvid racist fra Texas, Bayern, Sønderjylland eller Kbh. K. er efterkommer ikke bare efter de første mennesker, som var sorte afrikanere, men de mørke mennesker, som var de eneste, der fandtes, indtil de hvide så dagens lys, for hvad der historisk set er uendelig kort tid siden.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samme gælder selvfølgelig alle andre racister, islamisterne f.eks. Vi har alle det samme ophav, og om nogle hundrede år vil vi være endnu mere sammenblandede.

Se bare på USA, som i løbet af relativt få årtier har ændret kulør. Det nordamerikanske menneske er også rent genetisk ved at blive globaliseret med stor fart. Det sørger kærlighedslivet mellem hvide og sorte og indvandrere fra Latinamerika og Asien for. Det samme vil ske i Europa. Selvtilstrækkelige velstandsnationer som Norge og Danmark kan måske holde stand lidt længere end humane lande som Sverige, men prisen vil blive høj, fordi de lande, der kæmper mest mod indvandring, er dem, der vil lide mest under aldringens byrder. Når USA spås en glorværdig fremtid, er det netop, fordi befolkningen er ung og divers.

Om tusind år vil nutidens store folkevandring mod Europa for længst have sat sig i det europæiske menneskes gener. Den globalisering, vi hylder, selv om den også er fandens besværlig, vil fortsætte, og den gamle forestilling om, at etnicitet er knyttet til geografi, vil for længst være død.

Det er ikke kun grækerne, der lever vildt over evne. Det gør hele Europa, og det holder ikke i længden, at vi ikke vil dele ud af trygheden og velstanden til folk i nød

Alene på grund af klimaændringerne vil millioner og atter af millioner af mennesker have flyttet sig. Denne sommer taler man i Nordnorge, hvor temperaturerne er rekordlave, om ’klimaflygtninge’ som betegnelse for alle dem, der flygter til sol og sommer under varmere himmelstrøg.

JES STEIN

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fremtidens klimaflygtning vil unægtelig være en anden person. Til dem, der må flytte sig fra tørke, kommer også den rige vestlige verden, som må flytte sig på grund af for meget vand. Det er ikke kun grækerne, der lever vildt over evne. Det gør hele Europa, og det holder ikke i længden, at vi ikke vil dele ud af trygheden og velstanden til folk i nød.

Det er Europas helt store politiske og moralske problem, og vi slipper ikke for at tøjle vores egen skamløse forkælelse, hvis vi skal løse det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden