Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Robotbrevdue. Sidste år testede Deutsche Post denne pakkedrone, der - ud fra beskrivelsen - ligner den, som Amazon vil sende i luften.
Foto: Oliver Berg/AP

Robotbrevdue. Sidste år testede Deutsche Post denne pakkedrone, der - ud fra beskrivelsen - ligner den, som Amazon vil sende i luften.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon vil reservere del af luftrummet til robotter

Verdens største internetbutik, Amazon, håber på at få råderet til en del af luftrummet, så de kan levere pakker med droner.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon har som ambition, at de vil levere pakkepost på kun 30 minutter med droner.

Væk med pakkepost, posthus, cykelbude, private udbringere, besværlig logistik og sedler i postkassen om, at budet desværre gik forgæves. Igen. For nu kommer robot-brevduen, kaldet dronen, i stedet.

Men for at den plan skal kunne flyve, foreslår Amazon, at der afsættes en del af luftrummet over verdens storbyer, som reserveres til drone-luftfart. Amazon forudser, ifølge The Guardian, at luftrummet indenfor de næste 10 år vil blive fyldt med droner i hundredetusindevis, der overtager tjansen fra tidligere tiders postbude.

Og her bliver det kontroversielt: At et privat firma vil varetage luftrummet. Men Amazons luftfartseksperter foreslår simpelthen, at man afsætter et stykke luftrum til dronerne.

»Et mareridtsscenarie for borgerrettigheder«

De skal kunne boltre sig eksklusivt på egne 60 meters luftrum, der befinder sig mellem 60 og 120 meter over jordfladen. Dernæst skal der afsættes 30 meters no-fly-zone som en slags bufferzone fra dronerne og op til den konventionelle luftfart med passager- og fragtfly. Og desuden skal der opstilles strenge krav til, at dronernes sikkerhed og teknologi er i top, for at forhindre ulykker.

Den plan fremlagde Amazon i sidste uge på en konference for NASA i Californien. I dag er der omkring 85.000 konventionelle flyafgange dagligt i USA, og Amazon mener, at det tal vil vokse med ubemandede droneflyvning, som nærmest ikke kræver menneskelig indblanding på de lave højder.

Indtil videre har den amerikanske, civile luftmyndighed, Federal Aviation Administration, udtrykt bekymring, ligesom privatlivsaktivister protesterer - som Harley Geiger, fra the Center for Democracy and Technology, der kalder planen om droner i eget luftrum for »et mareridtsscenarie for borgerrettigheder«. Derudover kommer Amazon til at skulle kæmpe med de mange amatør-hobbypiloter, der indtil videre er dem, der flyver mest med droner.

I øjeblikket tester Amazon systemet på udvalgte adresser. På The Guardians hjemmeside kan man se en lille film, der viser ambitionen. Et netindkøb, fx. en bog, pakkes i en kasse og samles op af en drone, der parentes bemærket ligner en statist fra 'Star Wars', og flyves så via GPS direkte ud til kunden og efterlades på dørtrinnet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden