Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JONATHAN BJERG MØLLER
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Krævende. Ny radio-kanalchef på P1 går en udfordrende tid i møde. P1's lyttere er ikke så nemme at stille tilfredse, mener Katrine Hornstrup Yde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommentar: Kære kommende kanalchef på P1!

Kommentar. Hermed en opdatering om, hvad de der unge, som I så gerne vil nå, ser i radiomediet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære kommende kanalchef på P1.

Til lykke med den jobkontrakt, du måske lige nu sidder og underskriver. Det er et rigtig prestigiøst job med modvind, du har fået dig der. For uanset hvad du gør, gør du nogle sure.

Tidligere og nuværende P1-lyttere er passionerede typer, der nok skal sige til, hvis de ikke får, hvad de vil have. Men forhåbentlig er du klog nok til både at bestemme retning og til at lytte – ikke mindst til den yngre kulturelt engagerede befolkningsgruppe, I gerne vil engagere, og som faktisk også gerne vil engageres.

Hvorfor har P1 de senere år ikke nået denne målgruppe, som radiochef i DR Tor Arnbjørn i gårsdagens avis ærgrer sig over? De gamle lyttere bliver hængende – endda lidt længere end tidligere, viser nye tal.

Samtidig har skaren af potentielt nye og yngre lyttere aldrig været større og mere modtagelig. Jeg tror for eksempel aldrig nogensinde, at der har eksisteret så mange universitetsstuderende, der skriver om lyd og om radio og podcastmediet som netop nu.

Fortroppen lytter til lyd som aldrig før, både til taleradio og til komplekst monteret og fantastiske fortælleformater. De lytter til amerikansk public radio som ’This American Life’ og ’Radiolab’. De lytter også til uafhængige (særlig amerikanske) podcasts som podcastkollektivet Radiotopia.

Disse podcasts henvender sig i lige så høj grad til seriøst vidensbegærlige mennesker, som P1 gør, og dækker blandt andet arkitektur, design, lingvistik, sex og køn, teknologi og kriminalstof.

Det er et helt grotesk scenarie lige nu, at DR og P1 slet ikke virker engagerede i at dyrke lydmediets momentum

Men de fortæller med en energi, personlighed og intensitet, med en kærlighed for det specifikt radiofoniske og med en legesyg forståelse for teknologiens nye (podcast)muligheder, som P1 med få undtagelser er blevet klinisk renset for.

Nedlæggelsen af ungdomsmagasinet ’Klubværelset’ er sidste eksempel på, hvad din forgænger, Anders Kinch-Jensen, fjernede til fordel for en stort set montagefri og reportagefri, friktionsløs og livesnak-i-studiet-agtig tilgang til flowradio, hvor alt skal lyde lidt som hinanden og ikke ekskludere nogen (ældre) og helst ikke vare for længe.

De yngre medieforbrugere lytter derimod til podcasts, som netop fordrer fordybelse og grundighed og en kompleksitet, som kun den opmærksomme lytter, der er med fra start til slut og med hørebøfferne tætsluttet om ørerne, kan få noget ud af.

Verdens største podcastsensation, ’Serial’, er kroneksemplet på, at det er de fængende nørderier, som en ny generation gerne vil lytte til. Derfor handler det også om ikke blot at satse på forgængelig og pulserende radio, men at stile efter den slags lytteoplevelser, som man kan vende tilbage til, som man har lyst til at gemme i lommen, på sin telefon, for eksempel, og som man kan podcaste i dag og om en uge og om et år.

Den slags laver P1 ikke nok af. Og dermed mister de også det potentielle talentlag, der kunne tale i ørehøjde med nye generationer.

De yngre medieforbrugere lytter derimod til podcasts

Jeg kender det yngre danske radiomiljø som et sted, hvor man de senere år er blevet trætte af at brokke sig over forudsigeligheden og kedsommeligheden på P1 og over tabet af den prisvindende montageafdeling og over den voldsomme nedprioritering af reportager og lydlige eksperimenter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man hører Radio24Syv, når kanalen laver eksperimenter og fis, rammer nicheinteresser eller udvikler et satirisk genistykke som ’Den korte radioavis’. Men man hverken lytter til P1 eller forventer, at P1 er en samarbejdsvillig og kreativt udfordrende platform for radio.

I stedet tager man initiativ til at kigge andre steder hen, skabe kollektive initiativer uafhængigt af de store institutioner – såsom det onlineorganiserede fællesskab Radioøen. Det danske radiomiljø søger mod udlandet, hører primært udenlandske radioværker og podcasts i fællesskaber som Københavns Radiobiograf (som jeg er en del af). Problemet med det vækstlag er blot, at der er brug for tid og ro og for professionelle kapaciteter til at udvikle de vidensbegærlige.

Det er et helt grotesk scenarie lige nu, at DR og P1 slet ikke virker engagerede i at dyrke lydmediets momentum, udvikle talenter og knytte de uafhængige miljøer til sig ved at videregive viden.

Så, kære kommende kanalchef, sådan er status lige nu. Du får lyttere på nakken, uanset hvad du gør. Men engager nu de unge, brug penge på dem, lyt på det, de lytter til. Danmark har været verdens bedste radioland.

Det er ikke så svært at genvinde den position.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden