Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ny Carlsberg Glyptotek i København købte i 1970'erne et større antal hælervarer til deres etruskiske samling.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Ny Carlsberg Glyptotek i København købte i 1970'erne et større antal hælervarer til deres etruskiske samling.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF: Glyptoteket skal levere tyvekoster tilbage til Italien

Det er helt utilstedeligt, at Glyptoteket nægter at levere rovgravede ting fra Italien tilbage, mener Dansk Folkeparti.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er tale om hælervarer, og sådan nogle kan et dansk museum ikke leve med at have udstillet.

Derfor bør Glyptoteket omgående imødekomme Italiens krav om at levere en række af de oldsager tilbage, som museet købte via kriminelle mellemmænd, mener Dansk Folkeparti.

Det drejer sig blandt andet om en etruskisk paradevogn i bronze og satyrer i terrakotta.

»Et berettiget krav« Italien har krævet omkring 100 værdifulde genstande på Glyptoteket afleveret tilbage.

Det nægter Glyptoteket, som mener, at det vil sætte museets samling 40 år tilbage.

»Når man ved, at der er tale om tyveri, så må man levere det tilbage. Det er væsentligt, at der er tale om hælerkoster. Det er et helt berettiget krav. Jeg tror, Glyptoteket kommer til fornuft. Der er ingen, der er tjent med at have noget, der er stjålet«, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Ønsker aftale om langtidslån
Men på museet er holdningen, at tingene er anskaffet i en tid – 1970’erne – hvor holdningen og omstændighederne var en anden end i dag.

I stedet ønsker Glyptoteket at samarbejde med Italien om langtidslån, hvis de ønsker at bruge nogle af genstandene i udstillinger.

Uanset at en del af oldsagerne stammer fra såkaldte rovgravninger i Italien og blev købt af en amerikansk mellemhandler, der siden har vist sig at være en central skikkelse i et illegalt netværk.

Ikke skyldig
»Vi føler os ikke skyldige og føler ikke, at vi skal gå bodsgang og udlevere uden juridiske krav. I så fald vil udlevering være som at åbne for en Pandoras æske. Så vil alt kunne udleveres uden skelen til tid og sted fra alle verdens museer«, siger museumsinspektør Jette Christiansen.

»Vi har ikke lyst til at aflevere så at sige ud i luften uden at vide, at genstanden ender i deres rette videnskabelige sammenhæng eller bliver udstillet på et museum«.

Glyptoteket frygter, at oldtidssagerne ender i et magasin uden at blive udstillet eller eventuelt bliver solgt videre af den italienske stat.

Det undrer også, at Italien ønske genstande udleveret, som ikke oprindeligt er italienske, men græske.

Krigsbytte skal ikke tilbageleveres
Søren Espersen medgiver, at det ikke er rimeligt at levere ting tilbage til Italien, som italienerne måske har som krigsbytte fra andre lande.

Men er der tale om italienske genstande, som landet ønsker tilbage, fordi det er en del af landets historie, så skal man efterleve det.

Også selv om der ikke nødvendigvis er tale om tyvekoster eller krigsbytte.

»Ligesom det er naturligt, at de eskimoiske mumier kom tilbage til Grønland og de islandske sagaer til Island«, siger Søren Espersen.

DF: Svenskerne skal aflevere
På samme måde mener Dansk Folkeparti, at Danmark skal kræve krigsbytte ikke mindst fra Sverige tilbage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her ligger blandt andet første udgave af ’Jyske Lov’ og Dronning Margrethe I’s brudekjole. Sverige nægter at udlevere dem, ligesom svenskerne heller ikke vil efterkomme et krav fra Tjekkiet om at udlevere den tjekkiske kongekrone.

»Sverige er en rædselshistorie. De har i sammenligning med andre lande umådeligt mange tyvekoster«, siger Søren Espersen.

Rhodos-gods skal hjem

DF forbereder samtidig et beslutningsforslag om, at Danmark leverer en række oldsager tilbage til Grækenland, som danske arkæologer gravede ud i Lindos på Rhodos for mere end 100 år siden. »Det er statuer, skulpturer og søjler, som to danske arkæologer fragtede hjem og sikrede. Og det var godt dengang, for grækerne passede ikke selv på dem. Men det gør de nu. Og det føles lidt underligt at gå rundt i Lindos og se de store huller, der er efterladt i den ellers umådeligt flotte udgravning, fordi oldsagerne befinder sig i Danmark. Det er mest interessant at se tingene, hvor de hører hjemme, frem for at de skal ligge i nogle kasser på Nationalmuseet«, siger Søren Espersen. Derfor foreslår partiet, at Kulturministeriet nu får udarbejdet en liste over, hvad vi har af genstande fra Lindos, og hvordan de er tilvejebragt.»Tiden er inde til at give det tilbage« Og så skal Danmark i forbindelse med 200-års jubilæet i Grækenland i 2030 levere de mange oldsager tilbage, så de kan indtage deres naturlige plads i Lindos. »Selv om tingene ikke er kommet til Danmark på uhæderlig vis, så er tiden inde til at give det tilbage. Det vil være en værdig gave«, siger Søren Espersen. Han mener, at både Grækenland og Italien i dag er fuldt lige så dygtige til at bevare og udstille deres oldsager som Danmark.
Kulturarv
Og for Dansk Folkeparti har det ingen betydning, om tingene er hjembragt i en helt anden tid og for mange århundreder siden.

Har det betydning for oprindelseslandet – som ’Jyske Lov’ og Dronning Margrethe I’s brudekjole har for Danmark – skal det leveres tilbage.

»Vi synes jo også, at det er underligt, hvis vi kun kunne ’låne’ noget, der oprindeligt var dansk og en del af vores kulturarv«, siger han.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden