Foto fra 'Kærestesorger'. Nils Malmros' film er en af årets mest sete danske film, uden at billetsalget har været prangende. Foto: Martin Dam Kristensen

Foto fra 'Kærestesorger'. Nils Malmros' film er en af årets mest sete danske film, uden at billetsalget har været prangende. Foto: Martin Dam Kristensen

Kultur

Danske film flopper i biografen

Årets første fem måneder har trukket det laveste publikum til danske film i fem år.

Kultur

Selv om danskerne fortsat går i biografen i stor stil, så er der længere mellem dem, der går ind og ser en dansk film.

Faktisk har årets første fem måneder budt på det laveste salg af biografbilletter til danske film de sidste fem år, viser en opgørelse fra Det Danske Filminstitut.

Lidt over 700.000 solgte billetter til danske film på fem måneder er ikke meget, når man kan kigge tilbage på jubelåret 2008, hvor dansk film solgte 4,3 millioner billetter, det højeste antal i mere end 30 år.

Der skal virkelig nogle store sællerter til resten af året, hvis 2009 skal komme op i nærheden af det niveau.

»Det ringeste niveau siden 2005« Og mens dansk films andel af det samlede antal solgte biografbilletter i 2008 var 33 procent, så faldt andelen til 14,5 procent i perioden frem til 1. maj, oplyser Steffen Andersen-Møller, der er områdedirektør for Publikum og Formidling. »Vi er meget langt nede sammenlignet med sidste år. Det er klart det ringeste niveau siden 2005. Men det kan blandt andet skyldes, at ’Mænd der hader kvinder’ har trukket så mange i biografen. Med 950.000 solgte billetter tegner den sig for 20 procent af det samlede antal solgte billetter herhjemme. Nogle af de mennesker, der er gået ind for at se ’Mænd der hader kvinder’, var formentlig gået ind for at se en dansk film, hvis ikke den havde været der«, siger han. »Og vi er glade for, at der fortsat er så mange mennesker, der går i biffen, og så mange, der har set en film med så stor dansk involvering som ’Mænd der hader kvinder’«.

Filmen er støttet af Det Dansk Filminstitut, og den danske instruktør, Niels Arden Oplev, har instrueret den svenskproducerede storsælger baseret på Stieg Larssons kriminalroman af samme navn. Men den tæller ikke i det rent nationale regnskab.

Antichrist trækker ikke i stor stil

Selv om Lars von Trier og ’Antichrist’ løb med hovedparten af omtalen på den netop overståede filmfestival i Cannes og også blev belønnet med en palme for bedste kvindelige skuespiller til Charlotte Gainsbourg, så er den alligevel for smal til at blive en storsælger i Danmark.

Indtil videre har 16.000 set den siden premieren for en lille uge siden – langt flere end Triers foregående film, men slet ikke det antal, der kendetegner åbningsugen for en storsælgende film.

For eksempel har den amerikanske ’Engle og Dæmoner’ trukket 280.000 i biografen på to uger. Alligevel er det for tidligt at konkludere, at 2009 vil blive et dårligt år for dansk film, mener Steffen Andersen-Møller, for billetsalget til dansk film svinger erfaringsmæssigt meget fra kvartal til kvartal.

Ingen over 200.000 i år Og forude venter blandt andre Anders Matthesens debut som filminstruktør, ’Sorte kugler’, Hella Joofs ’Se min kjole’ og ’Julefrokosten’ af holdet bag den helt store overraskelse i 2008, ’Blå Mænd’, der trak 450.000 i biografen. Sidste år lykkedes det 9 af 28 danske film at få 200.000 eller flere i biografen, med ’Blå Mænd’ og succesen ’Flammen & Citronen’ med mere end 650.000 solgte billetter som de største trækplastre. Ingen af de otte spillefilm, der har haft premiere i år, har solgt 200.000 billetter.
De eneste film, der kommer i nærheden er Nils Malmros’ ’Kærestesorger’ og Charlotte Sachs Bostrups børnefilm ’Karla og Katrine’, der begge har solgt 174.000 billetter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derimod har Ole Bornedals ’Fri os fra det onde’ nærmest floppet med kun 27.500 solgte billetter.

Påsken var for varm
John Tønnes, der er direktør for Nordisk Film Biografer, mener også, at det er for tidligt at dømme dansk film ude i år.

Mens biograferne med jubel kunne melde om de bedste salgstal længe i første kvartal, så fik de en gedigen maveplasker i påsken og resten af april måned.

Vejret var det værst tænkelige: blå himmel og høj sol. Og det gik ud over alle film, deriblandt de to danske påskepremierer, ’Fri os fra det onde’ og ’Vølvens forbandelse’.

»Jeg tror ikke, at det har noget med krisen at gøre. Der er tale om de udsving, der altid vil være. Erfaringen er, at har vi de rigtige titler, så kommer gæsterne også. Der er altid enkelttitler, som trækker rigtig meget, og der vil være film, der flopper. Men jeg er ikke pessimist på dansk films vegne. Vi har ret store forventninger til film som ’Sorte kugler’, ’Se min kjole’, ’Julefrokosten’ og de to børnefilm ’Zoomerne’ og ’Monsterjægerne’. Så det kan sagtens ændre sig, selv om jeg ikke tror, vi kommer op på samme niveau som sidste år«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden