Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afslag. Tidligere i år henvendte Ai Weiwei sig til den danske legetøjsfabrikant, fordi han ville købe en større mængde klodser.
Foto: (AP Photo/Ng Han Guan)/AP

Afslag. Tidligere i år henvendte Ai Weiwei sig til den danske legetøjsfabrikant, fordi han ville købe en større mængde klodser.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lego nægter at sælge legeklodser til Ai Weiwei

»Vi støtter ikke projekter, hvor legoklodser bruges i politiske projekter«, lyder begrundelsen til den verdensberømte kinesiske kunstner.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei ville gerne have brugt legoklodser til et af sine nye projekter. Men det er en dårlig ide, synes Lego.

Tidligere i år henvendte Ai Weiwei sig til den danske legetøjsfabrikant, fordi han ville købe en større mængde klodser. I september kom så beskeden fra danskerne om, at man »ikke kan godkende brugen af Lego til et politisk projekt«, skriver Ai Weiwei på sin konto på Instagram.

Her nævner Ai også, at en britisk virksomhed netop har fået tilladelse til at bygge et Legoland i Shanghai.

Støtter ikke politiske projekter

Men hos Lego afviser man, at de to ting har noget med hinanden at gøre, siger pressechef Roar Rude Trangbæk.

»Der er ingen sammenhæng. Vi støtter ikke projekter, hvor legoklodser bruges i politiske projekter, og det er nogle helt overordnede globale retningslinjer, som vi har«, siger Roar Rude Trangbæk.

»Vi laver legetøj til børn. Så der er nogle ting, der har en politisk agenda, og som vi ikke vil deltage i. Men man kan jo som individ selv købe legoklodser på anden vis og bruge dem, som man vil«, siger Roar Rude Trangbæk.

Stigende vækst i Asien

Legos omsætning var i det første halvår i år på 14,1 milliarder kroner. En vækst på 23 procent.

Og det er især Asien, som står for langt den største del af stigningen og ikke mindst Kina, hvor der ifølge Lego er en 'to-cifret' vækst i omsætningen.

I marts standsede Lego også et projekt i USA, hvor videnskabsjournalisten Maia Weinstock ville lave figurer af de kvindelige dommere i den amerikanske Højesteret. Begrundelsen var, at det var politisk.

Den 58-årige Ai Weiwei har tidligere brugt Lego i sit arbejde. For eksempel i 2014, da han brugte 1,2 millioner klodser til en installation i det tidligere amerikanske fængsel, Alcatraz.

Legoklodserne blev brugt til at lave portrætter af 175 politiske fanger og aktivister. For eksempel Nelson Mandela, Edward Snowden og Liu Xiaobo.

På det tidspunkt måtte Ai Weiwei ikke selv forlade Kina og projektet blev lavet med amerikanske samarbejdspartnere.

Fik sit pas tilbage i sommer

Ai har ikke fået lov til at forlade Kina siden 2010 indtil denne sommer, hvor Ai sit pas tilbage af de kinesiske myndigheder. Derefter rejste Ai til Europa, hvor han i et par måneder opholdt sig i blandt andet London og Berlin.

LÆS ARTIKEL

Ai Weiweis far er en af Kinas mest berømte digtere og poeter, Ai Qing. I 1981 flyttede Ai Weiwei til New York, men flyttede i 1993 tillbage til Beijing.

Ai har blandt andet arbejdet med arkitektur, skulpturer, installationer, musik, fotografi og også dokumentarfilm.

Ai Weiwei kom i de kinesiske myndigheders søgelys efter jordskælvet i Sichuan i 2008, hvor mere end 70.000 personer mistede livet.

Mange var børn, der blev dræbt da skolebygningerne styrtede sammen. Skolerne var dårligt byggede, fordi korrupte embedsmænd havde sparet på byggematerialerne. Myndighederne forsøgte derfor i lang tid at hemmeligholde antallet af dræbte børn for at undgå kritik.

Ai Weiwei lavede blandt andet dokumentarfilm og andre projekter om børnene. Myndighederne blev presset til at indrømme, at 5.000 børn blev dræbt på grund af dårligt byggede skoler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden