Afslag. Tidligere i år henvendte Ai Weiwei sig til den danske legetøjsfabrikant, fordi han ville købe en større mængde klodser.
Foto: (AP Photo/Ng Han Guan)/AP

Afslag. Tidligere i år henvendte Ai Weiwei sig til den danske legetøjsfabrikant, fordi han ville købe en større mængde klodser.

Kultur

Lego nægter at sælge legeklodser til Ai Weiwei

»Vi støtter ikke projekter, hvor legoklodser bruges i politiske projekter«, lyder begrundelsen til den verdensberømte kinesiske kunstner.

Kultur

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei ville gerne have brugt legoklodser til et af sine nye projekter. Men det er en dårlig ide, synes Lego.

Tidligere i år henvendte Ai Weiwei sig til den danske legetøjsfabrikant, fordi han ville købe en større mængde klodser. I september kom så beskeden fra danskerne om, at man »ikke kan godkende brugen af Lego til et politisk projekt«, skriver Ai Weiwei på sin konto på Instagram.

Her nævner Ai også, at en britisk virksomhed netop har fået tilladelse til at bygge et Legoland i Shanghai.

Støtter ikke politiske projekter

Men hos Lego afviser man, at de to ting har noget med hinanden at gøre, siger pressechef Roar Rude Trangbæk.

»Der er ingen sammenhæng. Vi støtter ikke projekter, hvor legoklodser bruges i politiske projekter, og det er nogle helt overordnede globale retningslinjer, som vi har«, siger Roar Rude Trangbæk.

»Vi laver legetøj til børn. Så der er nogle ting, der har en politisk agenda, og som vi ikke vil deltage i. Men man kan jo som individ selv købe legoklodser på anden vis og bruge dem, som man vil«, siger Roar Rude Trangbæk.

Stigende vækst i Asien

Legos omsætning var i det første halvår i år på 14,1 milliarder kroner. En vækst på 23 procent.

Og det er især Asien, som står for langt den største del af stigningen og ikke mindst Kina, hvor der ifølge Lego er en 'to-cifret' vækst i omsætningen.

I marts standsede Lego også et projekt i USA, hvor videnskabsjournalisten Maia Weinstock ville lave figurer af de kvindelige dommere i den amerikanske Højesteret. Begrundelsen var, at det var politisk.

Den 58-årige Ai Weiwei har tidligere brugt Lego i sit arbejde. For eksempel i 2014, da han brugte 1,2 millioner klodser til en installation i det tidligere amerikanske fængsel, Alcatraz.

Legoklodserne blev brugt til at lave portrætter af 175 politiske fanger og aktivister. For eksempel Nelson Mandela, Edward Snowden og Liu Xiaobo.

På det tidspunkt måtte Ai Weiwei ikke selv forlade Kina og projektet blev lavet med amerikanske samarbejdspartnere.

Fik sit pas tilbage i sommer

Ai har ikke fået lov til at forlade Kina siden 2010 indtil denne sommer, hvor Ai sit pas tilbage af de kinesiske myndigheder. Derefter rejste Ai til Europa, hvor han i et par måneder opholdt sig i blandt andet London og Berlin.

LÆS ARTIKEL

Ai Weiweis far er en af Kinas mest berømte digtere og poeter, Ai Qing. I 1981 flyttede Ai Weiwei til New York, men flyttede i 1993 tillbage til Beijing.

Ai har blandt andet arbejdet med arkitektur, skulpturer, installationer, musik, fotografi og også dokumentarfilm.

Ai Weiwei kom i de kinesiske myndigheders søgelys efter jordskælvet i Sichuan i 2008, hvor mere end 70.000 personer mistede livet.

Mange var børn, der blev dræbt da skolebygningerne styrtede sammen. Skolerne var dårligt byggede, fordi korrupte embedsmænd havde sparet på byggematerialerne. Myndighederne forsøgte derfor i lang tid at hemmeligholde antallet af dræbte børn for at undgå kritik.

Ai Weiwei lavede blandt andet dokumentarfilm og andre projekter om børnene. Myndighederne blev presset til at indrømme, at 5.000 børn blev dræbt på grund af dårligt byggede skoler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce