Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Francois Mori/AP
Foto: Francois Mori/AP

Apps. Via en PlayStation kan man se DR-indhold.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S: Apple og Sony bør betale afgift til DR

Platforme der kan vise DR-programmer i apps skal betale.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokraterne vil have Apple TV, Playstation og andre, der distribuerer DR’s tv-kanaler, til at betale samme afgift som udbydere af tv på kabel og satellit.

Det sker, efter at private producenter, tv-stationer og distributører i et åbent brev til kulturminister Bertel Haarder (V) har klaget over, at DR udvikler apps til platforme som Apple TV, Playstation, tablets og smartphones.

Danske tv-distributører betaler en såkaldt retransmissionsafgift for at distribuere blandt andet DR’s kanaler og indhold til forbrugerne. Ifølge Branchen ForbrugerElektronik, BFE, betaler de en lille milliard kroner om året. Derimod koster det ikke Apple og Sony en krone, at man kan se DR’s kanaler på Apple TV, Playstation og på mobile enheder.

Ulig konkurrence

»Det er ulige konkurrence, når nogen skal betale retransmissionsafgift, og andre ikke skal. Det skal vi gøre noget ved. Men det giver ingen mening at forlange, at DR ikke skal være på iPhones og iPads, for så lever man ikke i 2015«, siger socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen.

Han har nu bedt om at få problemet drøftet blandt de partier, der er med i medieforliget.

»Jeg er optaget af, hvordan vi får Apple, Google, Sony og andre af de store aktører til at betale for det danske indhold, der er til rådighed hos dem. Det er ikke rimeligt, at de slipper for at betale for DR, når andre skal«, siger Mogens Jensen.

Det er ikke rimeligt, at de slipper for at betale for DR, når andre skal

Den kommercielle tv-branche mener, at DR bør trække appsene tilbage og overlade distributionen af tv-indhold til de private aktører. Men DR mener ikke, at der er noget problem i at gøre deres indhold tilgængeligt på Apple TV, Playstation og andre steder på nettet. DR’s argument er, at de altid har distribueret via antenner. Nu er det bare nettet, der fungerer som den nye antenne.

Kortslutning

»Vi opfatter det som en primær distribution for vores programmer, og vi skal med apps sikre, at DR er lettilgængelig i den digitale verden«, siger Caroline Reiler, der er direktør for rådgivning, strategi og kommunikation i DR.

Hvorfor tager I så ikke penge for det hos Apple og Sony?

»Fordi det er primær distribution, hvor vi selv laver appen. Derimod skal andre betale afgift, hvis de viser DR via kabel-tv eller laver en app, der indeholder adgang til DR. Begge dele følger af lovgivningen«, siger Caroline Reiler.

Den skelnen er der ikke megen forståelse for hos de private tv-aktører.

»Det ikke fair, at vi skal betale afgifter for at distribuere DR videre, hvis Apple og Sony ikke skal betale«, siger direktør i Branchen ForbrugerElektronik Laila Kelp Rasmussen.

Hun synes, at DR skal nøjes med at være på nettet med deres egen hjemmeside og ellers koncentrere sig om at producere indhold i stedet for at agere distributør.

»Hele økosystemet i den danske tv- og filmbranche med 10.000 beskæftigede går jo ud på, at vi betaler penge videre ned i systemet. Det kortslutter DR ved at lave deres egen distribution. Hver gang DR agerer kommercielt, sætter det hele økosystemet i branchen under yderligere pres«, siger Laila Kelp Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden